Знайдено три речовини для здоров’я новонароджених

 

Широко відома приказка про те, що майбутня мама повинна їсти за двох. Але насправді, кажуть лікарі, вагітна повинна за двох думати. А для цього з розумом підбирати продукти для харчування не тільки в цей відповідальний період, а й за кілька місяців до нього. Експерти склали рейтинг найбільш корисних продуктів для тих, хто планує вагітність або вже чекає малюка.
Нещодавно проведене дослідження показало, що 70% з тих, хто планує вагітність протягом найближчого року, підозрюють у себе вітамінодефіціт. І по суті, вони абсолютно праві. Далеко не всім вдається стежити за харчуванням і отримувати з нього тільки корисне.

 

 

Тим часом, від харчування залежить дуже багато чого. Якщо в період підготовки до вагітності майбутня мама не отримує якісь необхідні речовини, у дитини можуть виникнути серйозні патології розвитку.

Найчастіше внутрішньоутробні аномалії закладаються в перші тижні вагітності, коли більшість жінок і не підозрюють про своє становище і їдять все підряд і навіть вживають якісь небезпечні ліки. А коли дізнаються про вагітність і різко змінюють раціон і звички – може бути вже пізно.

Тому експерти радять готуватися до вагітності завчасно – так можна істотно підвищити шанси народити здорового малюка. Як мінімум за 3 місяці необхідно постаратися привести свою вагу в норму, а талію – довести до обсягу не більше 80 см. Крім того, потрібно почати правильно харчуватися, відмовитися від усіх шкідливих звичок, пройти комплексне медичне обстеження. І неодмінно приділяти увагу спорту – найкраще займатися танцями, йогою або плаванням.

 

Як же повинні харчуватися ті, хто хоче народити здорового малюка?

 

По-перше, за 4 тижні до вагітності в раціон потрібно ввести фолієву кислоту (вітамін В9), який необхідний для формування нервової трубки плода (з неї розвивається спинний і головний мозок дитини), в дозі 800 мкг на добу. Ця трубка закладається в перші дні після зачаття, і, якщо до цього моменту в організмі вагітної не буде достатньо речовин під назвою фолати, ризики вроджених дефектів плоду сильно зростають.

Крім того, майбутнім мамам життєво необхідний вітамін D. Його прийом (рекомендована Всесвітньою Організацією Охорони здоров’я доза – 1000-2000 мг на добу) суттєво знижує ризик розвитку рахіту і зниженого імунітету.

Плануючі вагітність, повинні отримувати достатньо заліза, яке відповідає за вироблення гемоглобіну – речовини, що доставляє кисень до кожної клітини або тканини організму. У вагітних потреба в залізі істотно зростає. Обсяг крові збільшується майже на 50%, тому потрібно більше гемоглобіну, щоб живити обидва організму. Якщо в звичайному стані жінці вистачає 18 мг заліза в добу, то при вагітності потрібно вже до 33 мг. При цьому переважна більшість жінок до настання вагітності мають виснажені запаси заліза в організмі, так званий, прихований дефіцит заліза.

 

 

Залізодефіцит, як довели вчені, підвищує ризик переривання вагітності, може привести до відставання зростання плоду, недоношеності, патологічним крововтратам при пологах, передчасних пологів, інфекційних ускладнень після них. Дефіцит заліза в організмі матері також може привести до розвитку дефіциту заліза та анемії у новонароджених (залізодефіцитна анемія). Є дані про те, що у дітей, чия мати під час вагітності відчувала брак цього мікроелемента, частіше зустрічається анемія, знижений імунітет і вище ризик деяких психічних розладів і навіть ожиріння.

Рейтинг продуктів, які було б корисно ввести в раціон тим, хто планує вагітність. Цифри вказані на 100 грамів продукту в сирому вигляді. Але майте у вигляді, що до 90% руйнується в процесі приготування

Фолієва кислота:

  •  Арахіс – 240 мкг, 60% від норми
  • Яловича печінка: 290 мкг, 72,5% від норми
  • Шпинат – 194 мкг, 48,5% від норми

PP:

  • Арахіс – 12,9 мг, 64,5% від норми
  • Яловича печінка – 13 мг, 65% від норми
  • Курка – 8,2 мг, 41% від норми

С:

  • Болгарський перець – 183 мг, 203% від норми
  • Петрушка – 133 мг, 147,7% від норми
  • Брокколі – 89,2 мг, 99,1% від норми

Вітаміни групи В:

  • Яловича печінка (B5) – 7,17 мг, 143% від норми
  • Нежирний сир (В 12) – 0,63 мкг, 21% від норми
  • Скумбрія (В6) – 0,4 мг, 20% від норми

Залізо:

  • Яловичина – 1,8 мг, 10% від норми
  • Шпинат – 2,71 мг, 15% від норми
  • Сочевиця – 6,51 мг, 36,2% від норми

Вітамін D:

  • Риб’ячий жир з печінки тріски – 250 мкг 2500% від норми
  • Скумбрія – 16,1 мкг, 161% від норми
  • Гриби лисички – 5,3 мкг, 53% від норми

 

21.04.2017
  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1
(0 оцінок, в середньому: 0 з 5)