Дієта при панкреатиті

17.01.2016 0

 

Чи можна пити кефір при панкреатиті?

 

Дієта при панкреатиті є одним з основних лікувально-профілактичних заходів. У період загострення хронічного панкреатиту, а також під час гострого панкреатиту рекомендується утримуватися від прийому будь-якої їжі, так як це може спровокувати підвищення рівня продукції травних ферментів підшлункової залози, що може посилити перебіг захворювання. У ці періоди вживання кефіру є вкрай небажаним. Проте в періоди ремісії хронічного панкреатиту (ослаблення або зникнення симптомів) пити кефір можна, а в деяких випадках його вживання навіть рекомендовано.

Панкреатит являє собою запалення підшлункової залози. При цьому гострий панкреатит виникає під дією ряду несприятливих факторів і супроводжується саморуйнуванням тканин залози під дією власних травних ферментів. Хронічний панкреатит, який у більшості випадків розвивається як наслідок гострого, являє собою ситуацію, при якій деяка частина залози перестає нормально функціонувати, і її мікроскопічна структура значно порушена. При цьому виникають значні зміни в рівні вироблених травних ферментів, що накладає деякі обмеження на щоденний раціон.
Чи можна пити кефір при панкреатиті
При хронічному панкреатиті рекомендується дієта з низьким вмістом жирів, оскільки при даному захворюванні в першу чергу страждає функція ферментів, що розщеплюють жири. Ступінь обмеження залежить від тяжкості захворювання, однак у більшості випадків не рекомендується перевищувати ліміт у двадцять грам жирів на добу. При наявності розладів травлення на тлі дотримання даного обмеження слід звернутися до лікаря, який може призначити адекватну замісну терапію. Зазвичай в цих випадках виписують медикаментозні препарати, що містять готові ферменти підшлункової залози, штучне заміщення яких дозволяє заповнити існуючий дефіцит. Кількість уживаних білків в більшості випадків рекомендується збільшити. Вуглеводний раціон в цілому залежить від ендокринної функції підшлункової залози, тобто від її здатності виробляти інсулін. При порушенні цього процесу кількість вуглеводів слід суворо контролювати. Однак при нормальній ендокринній функції кількість спожитих вуглеводів можна дещо збільшити.

Кефір є кисломолочним продуктом, який містить в собі достатньо високу кількість корисних мікроорганізмів, здатних нормалізувати мікрофлору кишечника. Це дозволяє стабілізувати багато процесів у травному тракті, а також сприяє нормальному формуванню стільця. З цієї причини кефір рекомендований хворим, які на тлі панкреатиту страждають від закрепів. Однак не слід пити більше двохсот – трьохсот грамів кефіру в добу.


 

Чи можна при панкреатиті  свіжі овочі?

Вживання свіжих овочів при панкреатиті не рекомендоване, оскільки ці продукти сприяють посиленню бродильних процесів в кишечнику, що може стати причиною ряду неприємних симптомів і навіть спровокувати деякі серйозні ускладнення.

При хронічному панкреатиті виникає серйозне порушення функції підшлункової залози зі зміною кількості і складу  травного соку. В результаті порушується процес перетравлення ряду поживних речовин. Це викликає зміни як загального стану хворого (через порушення всмоктування поживних речовин може виникнути загальне виснаження), так і зміна внутрішнього балансу кишечника. Через зсув у внутрішньому середовищі кишечника порушується життєдіяльність його нормальної мікрофлори (мікроорганізми, які живуть в просвіті кишечника, які сприяють нормальному травленню), що провокує бродильні процеси.
Чи можна при панкреатиті свіжі овочі
Свіжі овочі, незважаючи на свою незаперечну користь для здорових людей і високий вміст вітамінів, при хронічному панкреатиті здатні спровокувати посилення бродильних процесів. При цьому розвивається здуття живота, виникає дискомфорт, розвивається діарея або, у більш рідкісних випадках, запор.

Крім того, свіжі овочі надають виражену стимулюючу дію на тканини підшлункової залози, тим самим збільшуючи кількість травного соку. Незважаючи на те, що на перший погляд даний вплив може здаватися сприятливим, насправді це не так. Справа в тому, що на тлі зміненої структури підшлункової залози порушені і її резервні можливості, тобто, надмірна стимуляція призводить не до покращення роботи залози, а до погіршення або до загострення захворювання. Тому виключення свіжих овочів і їх соків вкрай важливо при панкреатиті.

Слід зазначити, що при гострому панкреатиті, також як і при загостренні хронічного панкреатиту, рекомендується уникати не тільки свіжих овочів і фруктів, але взагалі будь-якого ентерального харчування (їжі, яка потрапляє в шлунково-кишковий тракт через рот і шлунок).

  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1
(0 голосів, в середньому: 0 з 5)