Здуття живота (метеоризм)

21.03.2016 0

Здуття живота чи метеоризм – надмірне скупчення газів в кишечнику, розвивається за рахунок підвищеного газоутворення, порушення всмоктування або недостатнього їх виділення.



 

Симптоми метеоризму

Підвищене газоутворення проявляється:

  • почуттям розпирання і переповнення живота;
  • дискомфортом;
  • бурчанням;
  • флатуленціей – виділенням газів з нижніх відділів кишечника, яке може супроводжуватися звуком різної гучності.

Крім цього можуть виникати відрижка, неприємний присмак у роті, нудота, запори або проноси, печіння в ділянці серця, загальна слабкість, порушення сну і настрою.
Часто люди, які страждають метеоризмом, скаржаться на біль. Її поява пов’язана з розтягуванням кишкової стінки газовим міхуром або роздратуванням нервових закінчень при натягу брижі. Іноді біль сильна. У цьому випадку говорять про кишкові коліки. При проходженні газів в нижні відділи кишечника локалізація болю змінюється. Неприємні відчуття зникають одразу після відходження газів або дефекації.

Склад кишкового газу:

  • атмосферне повітря, що заковтується під час їжі;метеоризм
  • продукти бродіння і гниття їжі;
  • речовини, що виділяються бактеріями в процесі ферментації їжі;
  • гази, що виділяються з крові.

Основні складові кишкового газу: вуглекислий газ, водень, метан, летючі вуглеводні. Неприємний запах обумовлений сірководнем і аміаком.

 

Статистика

  • Від періодичного здуття живота страждає 100% людей.
  • 85% патологій шлунково-кишкового тракту супроводжуються підвищеним газоутворенням.
  • З кишковими коліками стикаються 70% малюків першого півріччя життя, що пов’язано з недостатністю травних ферментів і незрілістю шлунково-кишкового тракту.
  • За добу організм людини виробляє до 20 л газової суміші.
  • У нормі в травній системі постійно міститься 200-500 мл кишкового газу. Він укладений в бульбашки слизу і у вигляді піни обволікає стінки кишечника. Велика його частина всмоктується через кишкову стінку в кров, а частина виходить назовні.
  • Здорова людина за добу виділяє близько 600 мл газу. У людей, які страждають метеоризмом, його кількість може перевищувати 3-4 л.

Причини здуття живота

 

Надмірне заковтування повітря, яке може статися

  • при поспішному ковтанні їжі, розмови під час їжі;
  • при палінні;
  • при запальних захворюваннях горла, що супроводжуються частим болючим ковтанням: фарингіті, ангіні, тонзиліті;
  • при наявності сторонніх тіл в ротовій порожнині: зубні протези, брекети
    20-30% проковтнутого повітря надходить зі шлунка в кишечник, збільшуючи обсяг кишкового газу.

Їжа, що сприяє підвищеного газоутворення. Сюди відносять продукти, що містять грубу клітковину і викликають бродильні процеси:

  • баранина, яловичина;Підвищене газоутворення
  • квашена капуста;
  • гриби;
  • бобові;
  • цибуля, помідори, щавель;
  • яблука, груші, кавуни, виноград, агрус, екзотичні фрукти;
  • чорний хліб;
  • шоколад;
  • свіже молоко;
  • пиво, квас, газовані напої;

При гастроінтестинальній формі харчової алергії здуття можуть викликати будь-які продукти харчування.

Дисбактеріоз. Порушення складу мікрофлори кишечника призводить до збільшення газоподібних речовин, що виділяються бактеріями . Недолік лакто-і біфідобактерій підсилює процеси гниття і бродіння харчових мас в товстій кишці.

Порушення перетравлення їжі

  • недостатня кількість травних ферментів, що надходять з жовчю і панкреатичним соком: гепатити, панкреатит, жирова інфільтрація печінки, дискінезія жовчовивідних шляхів, цироз;
  • руйнування травних ферментів при виразковій хворобі, гастродуоденіті;
  • вікове погіршення функції органів травлення

Незрілість травної системи в дитячому віці. На першому році життя відбувається активне зростання кишечника – його довжина збільшується вдвічі. Процеси зростання і дозрівання часто супроводжуються порушенням роботи травного тракту і недостатньому синтезом ферментів. Положення посилює:

  • споживання матір’ю, яка годує продуктів, що підсилюють газоутворення;
  • неправильне прикладання дитини до грудей – при цьому вона заковтує велику кількість повітря

Порушення всмоктування газів розвивається при погіршенні місцевого кровообігу, яке може бути викликане різними патологіями:

  • портальна гіпертензія;
  • ішемічний коліт;

Механічна перешкода в кишечнику. Звуження просвіту кишечника порушує транспортування і виведення газів і калових мас. Непрохідність кишечника може бути викликана:

  • спаєчними процесами;Звуження просвіту кишечника
  • стенозами;
  • пухлинами;
  • аномаліями будови кишечника.

Порушення перистальтики. Уповільнення моторики кишечника призводить до того, що гази не виводяться природним шляхом, а накопичуються в кишечнику, викликаючи здуття. Причини погіршення перистальтики:

  • гормональні порушення;
  • порушення іннервації кишечника;
  • переважання білкової їжі, нестача овочів і фруктів в раціоні;
  • малорухливий спосіб життя.

Стресові ситуації. Гормони стресу адреналін і норадреналін уповільнюють моторику кишечника і викликають звуження судин, що живлять його. Це порушує природне виведення і всмоктування газів.

Генетичні аномалії, що супроводжуються запаленням кишечника і порушенням всмоктування:

  • глютенова непереносимість (целіакія);
  • глюкозо-галактозна непереносимість.

Висотний метеоризм. Зниження атмосферного тиску призводить до підвищення тиску газів всередині кишечника.


 

 

Харчування і режим дня при частому здутті живота (дієта)

 

Рекомендації, які допоможуть налагодити роботу кишечника і уникнути здуття живота.

Повноцінний сон. Хронічне недосипання призводить до порушення роботи всіх внутрішніх органів і уповільнення перистальтики кишечника. Здоровий 8-ми часовий сон покращує іннервацію кишечника і прискорює моторику.
Достатня фізична активність. Гіподинамія призводить затримки вмісту травного тракту. Запори порушують склад мікрофлори і стають причиною метеоризму. Прогулянки і заняття спортом покращують моторику кишечника. Особливо корисні вправи, в яких задіяні м’язи черевного преса: велосипед, ножиці, нахили тулуба.
Відсутність стресів. Нервові потрясіння порушують іннервацію кишечника, що тягне за собою уповільнення його моторики і зворотного всмоктування газів.
Обмежити куріння, особливо під час прийому їжі. У курців в шлунок потрапляє велика кількість повітря і диму, що сприяє збільшенню обсягу кишкового газу.

 

Харчування при здутті животаХарчування при здутті живота

Дробове харчування. Великі порції їжі недостатньо обробляються шлунковим соком і травними ферментами, що призводить до гниття і бродіння вмісту кишечника.
Графік прийому їжі. Для дорослої людини вважається оптимальним 5-ти разове харчування невеликими порціями. Але між прийомами їжі повинно проходити не менше 3-х годин, інакше їжа не встигає оброблятися травними ферментами. При надходженні нової порції вона змішується з напівперевареною харчовою масою і просувається в нижні відділи кишечника, що посилює газоутворення. Часті перекуси, особливо вуглеводними продуктами (фаст-фуд, випічка, кондитерські вироби) значно посилюють процеси бродіння.
Правильне пережовування їжі. Для нормального травлення важливо ретельно і неспішно пережовувати їжу. Розмови і їжа «на ходу» збільшують кількість проковтнутого повітря, який згодом змішується з кишковим газом, викликаючи здуття.
Температура їжі. Їжа не повинна бути дуже холодною або гарячою. Найкращим варіантом вважаються теплі страви, температура яких не перевищує 60 градусів.
Готувати їжу на пару, відварювати. Такі дієтичні страви швидше засвоюються і не затримуються в кишечнику. Смажені і копчені страви вимагають тривалої обробки травними соками.

Фрукти і десерти вживати окремо через 2 години після основного прийому їжі для профілактики бродіння.
Питний режим. Якщо немає протипоказань, то необхідно довести кількість споживаної рідини до 1,5 – 2 літрів. Це є профілактикою запорів, які супроводжуються здуттям живота.

Виключити з раціону продукти що викликають або підсилюють бродіння

  • важко перетравлюються сорти м’яса:гусятина, свинина, баранина;
  • бобові: горох, квасоля, нут, сочевиця;
  • крупи: пшоно, перлова;
  • легкозасвоювані вуглеводи: свіжа здоба, печиво, торти і тістечка, шоколад;
  • незбиране молоко, вершки, морозиво, молочні коктейлі;
  • хліб бородинський, хліб з висівками;
  • сирі та квашені овочі, що містять грубу клітковину: капуста всіх видів, редис, помідори;
  • фрукти і ягоди: виноград, фініки, ківі, груші, яблука, агрус, малина;
  • зелень: шпинат, щавель, зелена цибуля;
  • газовані напої, чайний гриб, квас, пиво;
  • гриби;
  • алкоголь;
  • жувальна гумка.

Включити в раціон продукти що поліпшують моторику кишечника

  • розсипчасті каші з гречаної і пшоняної крупи;
  • кисломолочні продукти;
  • хліб з пшеничного борошна грубого помелу вчорашньої випічки;
  • варені і запечені овочі та фрукти.

Профілактика «кишкових кольок» у дітей до року

  • Виключити з меню годуючої матері продукти, що викликають здуття живота.Профілактика кишкових кольок у дітей до року
  • Для поліпшення перистальтики кишечника перед кожним годуванням дитини викладати на живіт на 10 хвилин. Після цього масажувати живіт круговими рухами за годинниковою стрілкою.
  • Дотримуватися техніки годування: правильно прикладати дитину до грудей, стежачи, щоб він захоплював губами не тільки сосок, але і велику частину ареоли. Така методика допомагає зменшити кількість повітря.
  • Прикладати дитину до грудей на вимогу, щоб не допускати жадібного смоктання.
  • Після годування утримувати дитину у вертикальному положенні 10-15 хвилин для кращого відрижки повітря.
  • Обмежити смоктання пустушок.
  • Підбір адекватної суміші при харчовій алергії або лактазній недостатності.
  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1
(4 голоси, в середньому: 5 з 5)