Гастрит. Причини, симптоми, лікування

17.01.2016 0

Гастрит – це патологічний стан, при якому є запалення стінки шлунка. Насправді це визначення досить розпливчасто, так як запалення шлунка може викликатися безліччю зовсім різних причин. Однак для адекватного лікування необхідно виявити саме першопричину запалення.



Види гастритів

гастрит фото
В даний час виявлено з десяток різних видів гастритів, для кожного виду гастриту існує ще по кілька форм і стадій розвитку. Навіщо це медики вигадали? Все дуже просто – правильно виставлений діагноз є основою адекватного лікування. І визначення виду, форми і стадії захворювання дозволяє лікарю призначити ефективне лікування саме для конкретної людини.

За швидкістю розвитку захворювання виділяють гострий і хронічний гастрит.

Гострий гастрит

Характеризується інтенсивним наростанням симптомів запалення шлунка (про них поговоримо пізніше) протягом годин або декількох днів. При цьому набір симптомів може варіювати: хворобливість, нудота і блювання, печія, здуття живота, відрижка.

Хронічний гастрит

Може розвиватися десятиліттями. Як правило, він характеризується тривалими невираженими болями і порушеннями травлення. Виявити такий гастрит дозволяє проведення фіброгастроскопії і лабораторного аналізу шлункового соку. Так само бувають хронічні гастрити, які протікають як серії загострень і ремісії. При цьому пацієнт в стадії ремісії може взагалі не відчувати ніяких симптомів гастриту. У стадії ж загострення симптоми чітко вказують на важке ураження шлунка.

Залежно від обсягу ураження слизової шлунка виділяють наступні форми:

Катаральний гастрит

Ця форма запалення залучає лише поверхневий шар слизової. Функціонально робота шлунку незначно змінена. Може виникати при періодичних дієтичних експериментах (злісні дієти, зловживання гострою їжею або алкоголем, харчові отруєння). Однак після усунення причини слизова шлунка самостійно відновлюється і продовжує працювати в штатному режимі.

Ерозивний гастрит

При цьому ураженні запалення може охоплювати всю товщу слизової і навіть частково м’язовий шар. Саме із запаленням м’язового шару пов’язане виникнення різей, нудоти і переймоподібних болів. При цьому слизова набрякла, має червоний колір. Але головною особливістю є поява на поверхні слизової шлунка невеликих ерозій. Ерозією називають дефекти в слизовій шлунка. Однак ці дефекти не глибокі й тому, зберігається можливість відновлення слизового шару при створенні сприятливих для загоєння умов. При більш глибокому пошкодженні слизової мова йде вже про виразку шлунка, при якій відновлення в області дефекту слизового шару неможливо, можливо лише формування рубця.

Флегмонозний гастрит

При даному виді гастриту слизова шлунка і вся імунна система відчайдушно бореться з інфекцією, яка вражає всі верстви шлунка, приводячи до глибоких дефектів і швидкому проникненню інфекції вглиб стінки шлунка. Ця форма гастриту носить стрімкий характер і загрожує життю пацієнта. Дана патологія вимагає негайного звернення за медичною допомогою та проведення інтенсивного лікування в умовах стаціонару. Як правило, розвивається у осіб з вираженим імунодефіцитом.

По механізму розвитку гастрити бувають:

Атрофічний гастрит

Як правило, є наслідком тривалого хронічного гастриту. Вся справа в тому, що тривале запалення слизової шлунка порушує роботу слизової, ускладнює самовідновлення слизової, що веде до зниження кількісного складу слизової і її витончення, аж до повної атрофії. Природно, що разом зі зниженням кількості активних клітин слизової знижуються обсяги вироблюваного шлункового соку, знижується кислотність шлунка. А це веде до того, що в шлунку їжа не обробляється, шлунковий сік втрачає здатність знезаражувати надходячу їжу.

Аутоімунний гастрит

Розвивається внаслідок того, що імунна система починає боротьбу зі слизової шлунка. Деякі частини шлунка вона сприймає як чужорідні структури і починає з ними нещадну боротьбу. У результаті розвивається стійка запальна реакція, яка веде до поступової втрати функціональної активності слизової шлунка і розвиваються атрофічні процеси.

Гіпертрофічний гастрит

На жаль, в цьому захворюванні на даний момент більше питань, ніж відповідей. Одне можна сказати точно те, що виявляється захворювання розростанням слизової шлунка, що з часом підвищує ймовірність розвитку онкологічного процесу в шлунку.

Алергічний (еозинофільний) гастритпричини гастриту

Як правило, розвивається у осіб що страждають харчовою алергією або іншими формами алергії. Так само може розвиватися при паразитарних ураженнях травного тракту.
Інфекційний гастрит – часто має місце при цитомегаловірусній інфекції або при загальному кандидозі травної системи. Як правило, розвивається у осіб з ослабленим імунітетом.

Перераховані вище види гастритів – це далеко не всі з нині відомих. Однак формат статті не дозволяє приділити увагу кожній з них, тому сконцентруємося на описі найбільш поширених.


 

 

Причини гастриту

Давайте розглянемо найбільш поширені причини гастритів. Адже тільки після виявлення причини гастриту, з’явиться можливість призначення адекватного лікування.

 

 

Бактерія хелікобактер пілорі (Helicobacter pylori) як причина гастриту.

В даний час вважається, що ця бактерія є основною причиною гастритів і виразкової хвороби шлунка. З цим твердженням можна погодитися лише частково. Насправді статистичні дані свідчать про те, що цей мікроорганізм живе в шлунковому соку більш ніж у 90% населення планети. Однак гастритом страждають далеко не всі з інфікованих. З цього нехитрого спостереження можна зробити висновок, що хелікобактер є лише сприяючим чинником у розвитку гастриту, а не його першопричиною.
Цікавий той факт, що підвищена кислотність шлунка захищає травну систему від проникнення ззовні більшості з відомих на даний момент мікроорганізмів. Однак ця ж властивість є обов’язковою умовою існування хелікобактер. У цьому сенсі можна сказати, що ця бактерія відчуває себе в агресивному середовищі шлунка «як риба у воді».
Потрапляючи в просвіт шлунка, ця бактерія завдяки своїм жгутикам активно переміщується крізь слиз шлунка до поверхні слизового шару. Досягнувши клітин слизової, хелікобактер закріплюється на їх поверхні.
Далі бактерія починає активно синтезувати уреазу, яка локально підвищує кислотність і подразнює слизову шлунка. У відповідь на роздратування, слизова шлунка виробляє гормоноподібну речовину (гастрин), який стимулює вироблення соляної кислоти і пепсину. При цьому шлунковий сік стає ще більш кислотним і агресивним для всього живого. А ось хелікобактер добре пристосований до життя в кислому середовищі і все більш стимулює слизову шлунка до вироблення соляної кислоти.

Бактерія хелікобактер пілорі
Другим ключовим моментом в ураженні слизової є здатність хелікобактер розщеплювати слиз на поверхні слизової шлунка. Це відбувається під впливом ферментів, що виділяються нею (муциназа, протеаза і ліпаза). При цьому ділянки слизової що локально оголяються, нещадно пошкоджуються кислим шлунковим соком, а травні ферменти посилюють ушкодження.
Третім моментом що призводить до ерозії слизової є виділення токсинів, які викликають імунне запалення і відторгнення слизової шлунка.

При хімічному опіку, який відбувається в місцях слизової позбавлених захисного муцинового шару, формується вогнище запалення. Мігруючі до запального вогнища імунні клітини сприяють відторгненню пошкодженого шару. При цьому формуються ерозії слизової шлунка.

 

Рефлюкс

Цей механізм розвитку гастриту пов’язаний в першу чергу з неправильним переміщенням вмісту травного тракту. При рефлюксі вміст дванадцятипалої кишки в результаті зворотного руху виявляється в просвіті шлунка. При цьому головну небезпеку для слизової шлунка в цьому випадку таїть жовч, яка у великій кількості виділяється в просвіт дванадцятипалої кишки. Справа в тому, що жовч розчиняє захисний шар слизу на внутрішній поверхні шлунка, що дає можливість шлунковому соку викликати хімічні опіки на поверхні слизового шару. Розвивається запальна реакція і всі ознаки гастриту. Як правило, цей механізм розвитку гастриту притаманний нервовим людям. На тлі підвищених психічних або надмірних фізичних навантажень порушується робота вегетативної нервової системи. Так само причиною можуть послужити такі захворювання як панкреатит або холецистит.

 

Нераціональне харчування

У наш час ця причина зберігає лідируючі позиції. Причому погано і переїдати і недоїдати. Важливе значення має склад і режим прийому їжі. Вся справа в тому, що кислотність шлунка значно знижується при надходженні їжі в просвіт шлунка. Так само при проходженні їжі знижується концентрація травних ферментів. Не варто забувати і про те, що клітинний склад слизової шлунка постійно оновлюється, а це вимагає поживних речовин, мікроелементів і вітамінів, які надходять з їжею. Тому, виснажливі дієти для схуднення в більшості випадків, крім гастриту здобувачці стрункої фігури нічого не принесуть.

 

Підвищена кислотність шлунка

Кислотність шлунка натщесерце зберігається на рівні Ph = 1,5-3. Це дуже кисле середовище, яке в змозі розчиняти більшість органічних речовин. У шлунку вона необхідна для розщеплення частини органічних речовин, а так само для знезараження їжі. Однак тривале нервово-психічне перенапруження, нераціональне харчування (зловживання алкоголем, гострими спеціями), використання ряду медикаментів, деякі гормональні захворювання (синдром Золлінгера – Еллісона, гиперкортицизм, феохромоцитома) може викликати патологічне підвищення кислотності і без того агресивного для слизової шлункового соку.


 

Симптоми гастриту

 

У клінічній діагностиці гострого гастриту все очевидно:

Хворобливість в лівому підребер’ї носить характер ниючих болів, іноді з періодами переймоподібних загострень у вигляді ріжучих нападів.

Печія, як правило, характерна для гастритів викликаних рефлюксом або підвищеною кислотністю шлунка.
Нудота і блювання – іноді це є єдиним можливим засобом для зниження надлишкової кислотності шлунка. Однак блювота не так часто зустрічається симптоми гастритупри гастриті як перші два симптому.

Здуття живота. Для травної системи, яка працює за принципом розбірного конвеєра важливо, щоб на всіх етапах травлення були проведені всі необхідні ферментні та хімічні впливи. У разі якщо цього не трапляється, то в нижні відділи травного тракту надходить надмірна кількість органічних речовин, що призводить до підвищення активності мікрофлори кишечника і надмірного виділення газів (природного продукту їх життєдіяльності).

Підвищення апетиту – пов’язано з тим, що після їжі кислотність шлунка тимчасово знижується. Однак у випадку вираженого ураження шлунка прийом їжі може лише посилити хворобливість, що веде до рефлекторного зниженню апетиту.

При хронічному гастриті, виражених симптомів хворий може і не відчувати. Однак порушення процесу травлення, виражене в нестабільному стільці, підвищеному газоутворенні і постійної тяжкості в шлунку повинні змусити таку людину звернутися за допомогою до лікаря гастролога.


 

 

Лікування гастриту

Лікуванню гастриту має передувати повноцінне обстеження для виявлення причин запалення шлунка. Лише з’ясувавши причину патології, з’явиться можливість адекватного лікування. Однак у гострий період призначається симптоматичне лікування. Це робиться для того, щоб знизити хворобливість шлунка і призупинити або знизити запальну реакцію організму. Для цього в першу чергу необхідно знизити агресивність шлункового соку. А цього можна досягти завдяки дотриманню дієти і застосуванням препаратів що знижують вироблення соляної кислоти або нейтралізують кислотність в просвіті шлунка.

Лікування гастриту

Медикаментозне зниження кислотності шлунка досягається препаратами з групи антацидів або медикаментами блокуючими секрецію слизової шлунка.

Антациди – ці препарати бувають у вигляді гелів, сиропів, таблеток і містять солі вісмуту, алюмінію, магнію, кальцію. Після попадання в просвіт шлунка відбувається реакція нейтралізації кислоти і різке зниження Ph шлунка. Середа в шлунку стає менш агресивною і дозволяє слизової шлунка регенерувати. Так само знижений Ph також знижує і активність хелікобактер. Препарати, що містять вісмут (наприклад, Де-Нол) формують так само над ерозіями шлунка захисний шар, який на тривалий час може перешкоджати контакту пошкодженої ділянки слизової з шлунковим соком.

Препарати що знижують секрецію залоз шлунка – блокатори Н2 гістамінових рецепторів (ранітидин, фамотидин) і блокатори водневої помпи (омепразол, ланзопразол). Ці препарати впливають на клітини слизової шлунка, блокуючи виділення в просвіт шлунка соляної кислоти. Кислотність шлунка при їх прийомі знижується на тривалий час, що перешкоджає розмноженню хелікобактер і знижує роздратування стінки шлунка.

Ерадикація хелікобактер

Знищення цієї бактерії в даний час не представляє особливої складності. Проте лікування має бути комплексним. Як правило, схема лікування включає в себе 3 або 4 препарату. Одна група препаратів обов’язково повинна сприяти зниженню кислотності шлунка (антацид, блокатор водневої помпи або Н2 гистаминоблокатор), інша група препаратів відносяться до антибактеріальних медикаментів різних груп (ампіцилін, кларитроміцин, тетрациклін, метронідазол, оксацилін, ніфуротел). Різні комбінації цих двох груп препаратів дозволяють використовувати безліч схем лікування. Наведемо кілька прикладів 3-х і 4-х компонентних схем лікування:

Ерадикація хелікобактер

3-х компонентна схема лікування
• амоксицилін (по 0,5 гр. 4 рази на день або 1.0 гр. 2 рази на день)
• кларитроміцин (0,5 гр. Мг 2 рази на день)
• вісмуту діцітрат (0,12 гр. 4 рази на день)

• омепрозол по 20 мг 2 рази на день
• амоксицилін (1 гр. 2 рази на день)
• кларитроміцин (0,5 гр. 2 рази на день)

4-х компонентне лікування
• омепразол (по 20 мг. 2 рази на день)
• вісмут діцітрат (по 120 мг 4 рази на день)
• амоксицилін (по 1,0 гр. 2 рази на день)
• фуразолідон (по 100 мг 4 рази на день)

Тривалість лікування в незалежності від комбінацій препаратів схеми складає 10-14 днів.

Нормалізація емоційного фону. Часто безуспішне лікування рецидивуючого гастриту пов’язано саме з неправильною роботою вегетативної нервової системи. Такі пацієнти на тлі нервово-психічної перевтоми або стресів дають загострення гастриту. Причиною тому може послужити неправильна регуляція секреції шлунка (гіперацидний гастрит), або порушення перистальтики шлунка, що може бути причиною рефлюксу (зворотного надходження вмісту 12-и палої кишки в просвіт шлунка). Так само варто відзначити, що імунна система в змозі самостійно тримати в нормі популяцію хелікобактер, а на тлі стресів, часто виникають імунодефіцитні стани, що призводить до надмірного розмноження цих бактерій. Для адекватного призначення заспокійливих препаратів і нормалізації психо-емоційного статусу часто необхідна особиста консультація лікаря психолога.

 

Дієта при гастриті з підвищеною кислотністю

У першу чергу необхідно дотримуватися дрібного харчування – їсти частіше і помалу. Склад щоденного раціону при різних видах гастриту може істотно відрізнятися. При хелікобактерній інфекції особливих дієт можна і не дотримуватися – важливо виключити лише споживання алкоголю і гострих страв.
При гіперацидному гастриті так само рекомендується виключити алкоголь і знизити споживання гострої їжі. Однак часті прийоми їжі повинні включати споживання свіжих фруктів і овочів, виключити споживання солінь, кислих продуктів, жирних бульйонів або жирних сортів м’яса.
У період загострення слід обмежитися споживанням вівсяної каші на воді, картопляним пюре або відвареним рисом. Їжа не повинна бути холодною або гарячою. У міру стихання симптомів гастриту раціон можна доповнити м’ясними продуктами.

Дієта при гастриті зі зниженою кислотністю

При цій формі гастриту є необхідність у стимуляції роботи шлунка. А це може досягатися лише хімічним або фізичним роздратуванням стінки шлунка надходячею їжею. Для цього в раціон необхідно включити наступні страви та інгредієнти:
• М’ясні бульйони у вигляді супів борщів або просто у вигляді самостійного блюда
• Хліб з борошна грубого помелу (з висівками, житній).
• Побільше свіжих овочів
• Різні соління, які стимулюють шлункову секрецію, підвищуючи pH шлунка.

На закінчення хотілося б ще раз нагадати:
Для адекватного лікування гастриту необхідно визначення причини запалення шлунка
Призначити ефективне лікування може лише лікар терапевт або гастроентеролог. Адже для цього необхідно виключити можливі протипоказання для прийому препаратів, вивчити загальний стан пацієнта, визначити вид, форму і стадію гастриту.
Ефективність лікування багато в чому залежить від вас самих. Від того, чи дотримуєтеся ви всіх медичніх приписів, від стадії захворювання, на якій вам вдалося потрапити на прийом до лікаря, від виду гастриту.
Діагноз гастрит – це збірне поняття, що об’єднує велику групу різних за механізмом розвитку патологій.


 

 

Що можна їсти при гастриті?

Що можна їсти при гастриті

Сухарі з білого хліба або білий хліб (обов’язково запиваючи не міцним чаєм, відварами або молоком). Споживання хліба з житнього борошна небажано.
Супи з протертими крупами – бажано уникати застосування при готуванні будь-яких приправ. Суп повинен споживатися в теплому вигляді (не гарячим), з хлібом. Однак не слід захоплюватися одними лише супами – другі страви для хворих на гастрит обов’язкові.
Каші – перевагу слід надавати вівсяної, гречаної, пшеничної. Можливо їх приготування на молоці або на воді. Однак каші повинні бути добре проварені.
Картопля – переважно у вигляді пюре або просто відвареними скибочками (будь-які страви в смаженому вигляді несприятливі для запаленого шлунка).
М’ясо – нежирні сорти (курка, індик, яловичина, телятина, кролятина). Бажано щоб м’ясо подавалося у відварному вигляді або у вигляді приготованих на пару котлет. М’ясо необхідно споживати в помірних кількостях, ретельно пережовуючи. М’ясні продукти – це важка для шлунка їжа, тому до неї необхідна особлива увага.
Риба – перевагу слід віддати нежирним сортам: хек, сьомга, тріска, минтай. Бажано знизити кількість споживаних рибних консерв. Так само рекомендується готувати рибу на пару або відварюючи не використовуючи безліч приправ (можна обмежитися сіллю, лавровим листом). Смажена, копчена, консервована риба важка для шлунка.
Молочні продукти – бажано обмежити споживання таких продуктів як: сир, сирки, жирну сметану. Ці продукти важко обробляються шлунковим соком, змушуючи шлунок виробляти більшу його кількість. Перевагу варто віддати молоку, ряжанці. Кефір небажаний – він володіє кислим середовищем, що може посилити шкідливу дію на слизову шлунка і без того кислого шлункового соку.
Яйця – в помірній кількості (не більше 1 за один прийом їжі) дозволені до споживання. Бажано яйця використовувати для приготування омлетів, запіканок і т.д. Небажано готувати яйця в вигляді яєчні на маслі.


 

 

Що можна пити при гастриті?

Неміцний чай – бажано пити, коли чай охолоне й стане теплим.
Молоко – добре засвоюється і знижує кислотність шлунка. Однак не варто використовувати молоко як лікувальний засіб – лише як доповнення до твердої їжі. Вся справа в тому, що молоко, будучи рідким недовго прибуває в шлунку, на короткий час знижуючи кислотність, воно в більшій мірі стимулює виділення шлункового соку.
Кисіль – частково нейтралізує кислотність шлункового соку. Однак і його не слід споживати як ліки, лише в складі основної їжі.

Що можна пити при гастриті
Соки – бажано виключити кислі соки: апельсиновий, грейпфруктовий, яблучний, виноградний. Перевагу варто віддати сокам з м’якоттю: персиковий, банановий, яблучний, грушевий, томатний. Небажано пити соки охолодженими, краще теплими або кімнатної температури.
Мінеральні води – перевагу варто віддати лужним мнеральним водам: «Єсентуки № 17», «Єсентуки №4» і «Боржомі».

Які фрукти (яблука, банани, кавун, виноград, диня) можна при гастриті?
Яблука – корисний при гастриті продукт. При гастриті з підвищеною кислотністю шлунка перевагу варто віддати стиглим, солодким сортам яблук. У період загострення гастриту варто вживати яблука без шкірки, у вигляді яблуневого пюре, або запечених яблук.
У разі ж гастриту із зниженою кислотністю, бажано їсти яблука з кислинкою. Однак від шкірки так само слід позбавлятися і їсти яблука у вигляді яблучного пюре.
Банани – протипоказані лише в тому випадку, якщо гастрит супроводжується вираженим здуттям живота (метеоризм). Банани містять помірну кількість клітковини, що сприятливо щодо механічного пошкодження запаленої слизової шлунка. Банани легко перетравлюються і містять ряд необхідних мікроелементів.
Виноград – не рекомендується до споживання при гастриті. Виноград має товсту шкірку, і властивість бродити, що підвищує кислотність шлунка і загострює гастрит з підвищеною кислотністю.
При гопоацідному гастриті виноград протипоказаний у зв’язку з його бродильними властивостям і механічним грубим подразненням слизової товстою шкіркою і кісточками.
Диня – важкий для перетравлення продукт. Навіть травний тракт не кожної здорової людини справляється з цим фруктом. При гастриті бажано відмовитися від споживання дині.
Кавун – це той фрукт, щодо споживання якого вірні слова «все добре в міру». При гастриті бажано уникати об’ємного наповнення шлунку, яке викликає розтягування стінок і без того травмованого органу. Тому в споживанні кавуна слід обмежитися 1-2 часточками. Споживання кавуна рекомендовано як при гастриті з підвищеною, так і зі зниженою кислотністю.


 

 

Чи можна вживати мед і молоко при гастриті?

Споживання молока та меду при гастриті надає в тому числі і лікувальний ефект при підвиЧи можна вживати мед і молоко при гастритіщеній кислотності. Однак не слід споживати ці продукти самостійно як ліки. Бажано молоко пити після прийому твердої їжі. Мед так само може бути доповненням до основної їжі. Добре впливає на стан слизової спільне споживання молока з медом. Бажано молоко пити в теплому вигляді.
Молоко знижує кислотність шлунка, і містить у своєму складі легко засвоювані жири, білки та мікроелементи.
Мед має загоюючу дію завдяки вмісту в ньому вітамінів і мікроелементів.


 

 

Чи можна споживати кефір при гастриті?

При гастриті з підвищеною кислотністю в період загострення споживання кефіру не бажано. Сам кефір є кислим продуктом, тому подразнює слизову шлунка, підвищує кислотність шлункового соку.

Кефір краще замінити ряжанкою або споживанням молока чи вершків.


 

 

Що не можна їсти при гастриті?

При гастриті з підвищеною кислотністю необхідно відмовитися від наступних продуктів:

  • Шоколад
  • Кава
  • Жирні сорти м’яса
  • Соління
  • Гострі приправи
  • Чіпси
  • Газовані напої
  • Морозиво
  • Горіхи
  • Бобові
  • Торти, тістечка, цукерки
  • Кислі фрукти і соки

При гастриті зі зниженою кислотністю слід виключити:

  • Жирні сорти м’яса (свинина, баранина)
  • Сало
  • Сирі овочі та фрукти що містять багато рослинної клітковини (редька, рідіс, яблука, морква)
  • Горіхи

 

 

Чи можна вилікувати гастрит?

схема лікування гастриту

Вилікувати гастрит можна лише в тому випадку, якщо Ви будете дотримуватися кількох простих правил:

  • Дробове харчування – малими порціями не менше 4-х разів на день
  • Дотримання дієти
  • Своєчасне застосування лікарських препаратів
  • Виключення стресів, фізичного або психоемоціальнального перевантаження
  • Відмова від всіх видів алкоголю
  • Відмова від куріння
  • Раціональний режим праці та відпочинку (сон не менше 7-ми годин на добу в нічний час)

 

 

Чи можна пити пиво, вино та інший алкоголь при гастриті?

Категорично заборонені будь-які спиртні напої при гастриті (особливо при гострому або при загостренні хронічного). Алкоголь впливає на шлунковий слиз, який захищає клітини слизової від ушкоджуючої дії шлункового соку. Споживаючи алкоголь, ви сприяєте більшому хімічному пошкодженню слизової шлунка.

Подразнююча дія алкоголю на слизову шлунка провокує активну секрецію багатого соляною кислотою шлункового соку, що ускладнює перебіг гастриту.

  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1
(3 голоси, в середньому: 5 з 5)