Типи цукрового діабету

11.01.2016 0

Що таке цукровий діабет?

Якщо дати пояснення даному захворюванню просто, то це патологія, при якій в результаті порушення роботи підшлункової залози, або при зміні рецепторів до інсуліну порушуються обмінні процеси в організмі. Цей стан призводить до підвищення рівня глюкози крові та порушення її ліпідного складу. При цьому глюкоза в крові має бути присутня постійно – без неї тривалість існування головного мозку обчислювалася б хвилинами. Тому глюкоза в крові життєво необхідна. З іншого боку її тривале підвищення так само може викликати порушення, які можуть розвиватися роками і призводити до необоротних наслідків.


 

Чому підвищений рівень цукру в крові шкідливий?

Цукор в крові повинен перебувати в межах 3,3 – 6,6 ммоль / л. У разі пониження рівня цукру в крові наш мозок відмовляється працювати – що веде до сонливості, втрати свідомості і в ряді випадків до гіпоглікемічної коми. При підвищенні рівня глюкози в крові остання надає токсичну дію. Підвищений рівень глюкози призводить до того, що стінки судин товщають і втрачають свою еластичність. Порушення в судинній стінці призводять до порушення всього процесу тканинного дихання. Вся справа в тому, що крізь потовщену стінку судин обмінні процеси вкрай ускладнені. Тому розчинений в крові кисень і поживні речовини просто не доставляються адресату – тканин організму, і ті відчувають їх дефіцит.

Крім порушення харчування органів і тканин змінена судинна стінка втрачає свою еластичність і перепади артеріального тиску часто призводять до того, що судина лопається і відбувається крововилив. Небезпека цього ускладнення полягає в тому, що якщо лопається судина головного мозку, то трапляється інсульт, якщо у серцевому м’язі – то інфаркт, якщо крововилив відбувається на сітківці ока, то це може призвести до втрати зору. Загалом, раптова смерть, пов’язана з порушеннями кровообігу при цукровому діабеті виникає набагато частіше, ніж в середньому по статистиці. Найбільш несприятливим поєднанням захворювань є комбінації тромбозів нижніх кінцівок, гіпертонічної хвороби, ожиріння та цукрового діабету.

Порушення жирового обміну є головним чинником розвитку атеросклерозу судин. Підвищена концентрація певних видів ліпопротеїдів крові призводить до їх відкладення під ендотеліальним шаром великих судин і формуванням атеросклеротичної бляшки. Це сповільнює кровоток. При виразці атеросклеротичної бляшки можлива закупорка судини, що може призвести до інфаркту, гангрени або інсульту.


 

Причини цукрового діабету

На даний момент єдиною причини розвитку цукрового діабету встановити не вдалося. Однак слід звернути увагу, що діабет буває двох типів: першого і другого.

• Як правило, перший тип – це вроджене захворювання, що виявляється ще в ранньому дитинстві, і пов’язане воно частіше з недостатнім виробленням інсуліну. Так само перший тип діабету може розвиватися в молодому віці в результаті аутоімунного процесу вражаючого бета клітини підшлункової залози.
• Схильність до діабету першого типу мають люди, у яких батьки або близькі родичі хворі цим захворюванням. Це пов’язано з тим, що є схильність до розвитку аутоімунного ураження клітин що виробляють інсулін за певних обставин (перенесений грип, інші інфекційні захворювання).
• Для другого типу характерний розвиток в зрілому віці. Як правило, рівень інсуліну при даному виді діабету спочатку підвищений. А порушення вуглеводного обміну пов’язано з дефектом рецептора інсуліну в тканинах організму.
• Істотним чинником ризику стати діабетиком є підвищена маса тіла (ожиріння будь-якого ступеня) і малорухливий спосіб життя. Часто ожиріння є причиною розвитку цукрового діабету другого типу. Це якраз те, чим страждають багато міські жителі.


 

Типи діабету

Насправді під поняттям діабет об’єднано кілька захворювань загальним, для яких є порушення роботи інсуліну та пов’язані з цим зміни обмінних процесів організму. В даний час прийнято виділяти діабет першого і другого типу – це поділ виправданий, оскільки визначення виду діабету дозволяє призначити ефективне лікування.

Перед розглядом типів цукрового діабету необхідно розібратися в анатомії та Типи та причини цукрового діабетуфізіології людини.

У чому роль підшлункової залози?

Отже, в підшлунковій залозі є ділянки, звані острівцями (інсула), ці ділянки підшлункової містять бета клітини, які синтезують інсулін. Самі бета клітини пильно стежать за допомогою спеціальних рецепторів за рівнем глюкози крові. При підвищенні рівня глюкози вони працюють в посиленому режимі і вивільняють в кров більшу кількість інсуліну. При рівні глюкози в межах 3,3-6,6 ммоль / л, ці клітини працюють в основному режимі – підтримуючи базальний рівень секреції інсуліну.
У чому полягає роль інсуліну?

Синтезований бета клітинами підшлункової залози інсулін надходить у кров. З потоком крові інсулін розноситься по всьому організму. На поверхні м’язової, жирової, печінкової тканин є спеціальні інсулінові рецептори, які можуть активуватися лише при приєднанні до них молекули інсуліну за типом «ключ до замка». При з’єднанні інсуліну до інсулінових рецепторів, останній відкриває канали, по яких глюкоза може проникати з крові в саму клітину. Чим більше інсулінових рецепторів активовано, чим вище пропускна здатність клітинної стінки для глюкози. Тому, в умовах відсутності інсуліну, або при дефекті інсулінового рецептора рівень глюкози в крові може бути як завгодно високим, але при цьому, тканини організму будуть мати енергетичне голодування, а необхідна для їх роботи глюкоза залишатиметься в просвіті судинного русла.

 

Діабет першого типу

Цей вид діабету має спадково-генетичну схильність. Справа в тому, що серед осіб володіючих певною конфігурацією HLA антигенів підвищений ризик розвитку аутоімунного процесу, який приводить до знищення бета клітин підшлункової залози, які і спеціалізуються на синтезі інсуліну. Зниження кількості цих клітин призводить до природного зниження здатності адекватно синтезувати інсулін. У результаті зниження концентрації інсуліну крові знижується і здатність тканин засвоювати глюкозу крові. У результаті цього механізму більша частина глюкози, що надійшла з їжею залишається в крові, надаючи свою токсичну дію.

 

Діабет другого типу

Даний вид діабету пов’язаний більшою мірою зі зниженням здатності інсуліну зв’язуватися з рецепторами тканин організму. У результаті цього рівень інсуліну в крові може бути і нормальним і навіть підвищеним, але до підвищення засвоюваності глюкози тканинами це не призводить. Найбільшої небезпеки в розвитку цього виду діабету піддаються люди з ожирінням будь-якого ступеня і особи, які ведуть малорухливий спосіб життя. Найчастіше другий тип цукрового діабету розвивається серед людей зрілого віку – старше 40 років.

  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1
(2 голоси, в середньому: 5 з 5)