Як підвищити гемоглобін народними засобами?

 

При невеликому зниженні рівня гемоглобіну (не нижче 100 г / л) і відсутності виражених симптомів анемії, з хворобою можна боротися за допомогою народних засобів. Оскільки дане захворювання є досить поширеним в медичній практиці, народна медицина накопичила значний досвід в його лікуванні. Більшість таких засобів направлено на надходження в організм речовин, необхідних для синтезу гемоглобіну та еритроцитів (червоних клітин крові, в яких міститься гемоглобін) в червоному кістковому мозку.

Народна медицина застосовує в основному особливі дієтичні засоби, а також настої і відвари, багаті вітаміном В12, фолієвою кислотою і залізом. Також для підвищення гемоглобіну використовуються рослини, які містять широкий набір інших мікроелементів (цинк, магній, вітаміни інших груп). Все це створює сприятливі умови для вироблення гемоглобіну.

Найбільш поширеними народними засобами, які можуть допомогти підвищити гемоглобін, є:

  • Морква зі сметаною. Щоденне вживання моркви вранці зі сметаною або рослинним маслом стимулює вироблення гемоглобіну та еритроцитів в червоному кістковому мозку. Рекомендується з’їдати по 100 – 150 г моркви (можна тертої) за раз.
  • Сік картоплі. Сік сирої картоплі також стимулює кровотворення в організмі. Його вичавлюють і фільтрують через чисту марлю або складений в кілька разів бинт. Після цього сік п’ють по півсклянки перед їдою 2 – 3 рази на день. Для відчутного результату курс лікування повинен бути не менше 2 – 3 тижнів.
  • Відвар кропиви. Для приготування беруться верхівки молодих пагонів рослини. На 1 л води необхідний стакан кропиви. Її кидають в киплячу воду і варять 3 – 5 хвилин. Після цього зелень відфільтровують, а відвар остуджують і п’ють по 1 – 2 склянки на добу.
  • Настій волоських горіхів. Молоді волоські горіхи подрібнюють (можна в блендері або м’ясорубці) і заливають горілкою. На 1 склянку горіхів припадає приблизно 0,5 літра горілки. Їх настоюють в темному місці протягом тижня, періодично перемішуючи. Після цього настій проціджують і зберігають у холодильнику. Для підвищення гемоглобіну настій вживають по 1 столовій ложці раз на день. При бажанні можна заїдати медом.
  • Настій горобини. Свіжозірвані стиглі плоди горобини заливають окропом і настоюють протягом 1 – 2 годин. На 1 склянку окропу необхідно 2 чайних ложки плодів. У настойку за смаком можна додавати цукор. Приймають 2 – 3 рази на день по півсклянки.
  • Настій лугової конюшини. У свіжозібраної лугової конюшини відокремлюють квіткові головки і заливають їх окропом. На 10 квіткових головок необхідно 200 мл води. Настоювання триває не менше 45 хвилин. Після цього настій проціджують і вживають по 2 столові ложки 3 – 4 рази на день.
  • Настій деревію. На 60 г сухої трави (збір можна придбати в аптеці) необхідно 200 – 250 мл окропу. Суміш настоюється 60 – 90 хвилин і вживається по 1 чайній ложці 2 – 3 рази на добу.


Паралельно з даними рецептами народної медицини, для підвищення гемоглобіну звертають увагу на раціон. Він повинен обов’язково включати м’ясо, свіжі фрукти і овочі. Також рекомендується частіше вживати яловичу або курячу печінку (бажано відварну, а не смажену), так як вона містить велику кількість речовин, необхідних для кровотворення. З напоїв рекомендуються свіжовичавлені соки. Найбільшу користь при низькому гемоглобіні мають гранатовий, буряковий і морквяний сік.

Всі перераховані вище засоби мають обмежені можливості щодо лікування анемії. Справа в тому, що вони відновлюють лише надходження в організм усіх речовин, необхідних для синтезу гемоглобіну. Однак сама слизова оболонка кишечника здатна всмоктувати лише певну кількість заліза, вітаміну В12 і фолієвої кислоти. Тому курс лікування цими засобами може бути тривалим (тижні, місяці), а підвищення вище дози не принесе більше вираженого ефекту. Більш того, при перевищенні дози і вживанні деяких засобів у великих кількостях можуть з’явитися деякі побічні ефекти. Найбільш поширеними є діарея, закрепи, метеоризм, загострення гастриту або виразки шлунка.

У низки пацієнтів рівень гемоглобіну протягом курсу лікування може не тільки не підвищитися, але навіть впасти ще сильніше. Це говорить про проблеми з всмоктуванням поживних речовин в кишечнику або про захворювання кісткового мозку. Тоді анемія не пов’язана з дефіцитом в їжі заліза або інших речовин. Для підвищення гемоглобіну таким пацієнтам слід пройти додатковий курс обстеження, в ході якого буде встановлена справжня причина хвороби. Лікування засобами народної медицини не матиме належного ефекту.

Сигналом для звернення до лікаря повинні стати такі симптоми як запаморочення, блідість, хронічна втома, порушення сну. Пацієнтам ж з рівнем гемоглобіну менше 100 г / л необхідно відразу починати курс лікування медичними препаратами через загрозу різних ускладнень. Застосування засобів народної медицини для підвищення гемоглобіну можливо в якості допоміжної терапії, але тоді воно обов’язково повинно бути погоджено з лікарем.

04.11.2016
  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1
(0 оцінок, в середньому: 0 з 5)