Виразка шлунка. Симптоми, лікування, профілактика

05.10.2016 0

Виразка шлунка (виразкова хвороба шлунка) – є однією з найбільш поширених захворювань шлунково-кишкового тракту, характеризується, утворенням дефекту невеликих розмірів (до 1 см, рідко більше) на слизовій оболонці шлунка, в результаті агресивної дії на слизову деяких факторів (соляна кислота, жовч, пепсин). Є хронічним захворюванням, тому чергується періодами загострення (найчастіше навесні і / або восени) і ремісіями (затихання симптомів). Виразка шлунка є незворотнім захворюванням, так як, на ділянці слизової шлунка, що уражена виразкою, утворюється рубець, а він не володіє функціональною спроможністю (виділення шлункового соку), навіть після лікування.


Симптоми виразки шлунка в період загострення

 

Тупий, ріжучий, колючий біль у верхньому відділі живота, найчастіше посередині (в епігастральній ділянці), може віддавати в ліве підребер’я. Поява болю пов’язана з вживанням їжі, приблизно через 0,5-1 годину після прийому їжі, припиняється приблизно через 2 години, це пов’язано з випорожненням шлунка. Біль з’являється в результаті подразнення виразкової поверхні їжею. Так само біль характеризується сезонністю, тобто загострення відбувається навесні і восени.

Диспепсичні розлади:

  • печія, з’являється в результаті закидання кислого шлункового вмісту в нижні відділи стравоходу. Вона проявляється одночасно з появою болю;
  • нудота і блювота, теж виникають в той же час, коли з’являється біль. Блювота, супроводжується полегшенням для хворого;
  • кислі відрижки, запор, розвиваються через підвищену шлункову кислотність;

Втрата маси тіла, відбувається через острах прийому їжі, яка сприяє появі болю.


 

 

Лікування виразки шлунка

 

Медикаментозне лікування виразки шлунка проводиться в сукупності з дієтотерапією. Ліікар, індивідуально підбирає необхідні групи препаратів, для кожного пацієнта. Медикаментозне лікування виразкової хвороби шлунка, переслідує такі цілі:

1. Ерадикація (знищення) Helicobacter Pylori, проводиться за допомогою антибіотикотерапії.

Групи антибіотиків що застосовуються при хелікобактерній інфекції:

  • Макроліди (еритроміцин, кларитроміцин). Таблетки Кларитромицин застосовуються по 500 мг, вранці і ввечері;
  • Пеніциліни: Амоксицилін призначається по 500 мг 4 рази на день, після їжі;
  • Нітроімідазол: Метронідазол, приймається по 500 мг 3 рази на день, після їди.

2. Зниження кислотності шлункового соку, усунення болю і печії, проводиться за допомогою наступних груп препаратів:

  • Інгібітори протоновой помпи: Омепразол, призначається по 20 мг 2 рази на день, перед їжею;
  • Інгібітори Н2 – рецепторів: Ранитидин, призначається по 150 мг 2 рази на день, перед їжею.
  • Антациди (Алмагель, Маалокс, Фосфалюгель). Алмагель призначається пити по 1 столовій ложці за 30 хвилин до їжі;
  • Препарати вісмуту (Де-нол), мають як в’язкий механізм для слизової шлунка, так і бактерицидну дію проти Helicobacter Pylori. Де-нол, призначається по 120 мг 4 рази на день, за 30 хвилин до їжі.

Залежно від тяжкості захворювання і результатів дослідження, призначається 3-ох компонентна або 4-ох компонентна терапія, яка включає 3 або 4 препарату з перерахованих вище груп. При вираженому диспепсичному синдромі, який ускладнює прийом медикаментів в таблетованій формі, хворим призначаються, такі ж препарати для ін’єкцій. Тривалість лікування триває близько 14 днів.


 

 

Дієта при виразці шлунка

 

При лікуванні виразки шлунка, дієтотерапія повинна бути обов’язковим компонентом. В першу чергу необхідно виключити вживання алкоголю, міцну каву. Їжа повинна бути щадна для слизової шлунка (термічно і механічно), і не викликати посилення секреції шлункового соку. Тому з раціону необхідно виключити грубу їжу, холодну або гарячу, гостру, гірку, а так само смажену їжу. Забороняється жирна і солона їжа, консерви, ковбаси. Продукти (часник, цибуля, редиска та інші), що підвищують апетит, так само призводять до посиленого виділення шлункового соку, тому їх так само необхідно виключити.

Їжа для хворого виразкою шлунка повинна бути теплою, в рідкому або протертому вигляді, варена або приготована на пару. Хворий повинен дотримуватися режиму харчування, їсти маленькими порціями 5 разів на день, знизити загальну добову калорійність до 2000 ккал / добу. Дуже хорошим в’язким ефектом володіє молоко, тому рекомендується щоранку і на ніч, випити склянку молока. Так само хорошим ефектом володіють гідрокарбонатні мінеральні води: Боржомі, Єсентуки №4, Аршан, Буркут та інші.

Так само рекомендується хворому вживати заспокійливі чаї (з меліси, м’яти). Їжа повинна бути багата вітамінами, мінералами і білками, тому в раціоні обов’язково повинні бути присутніми страви, приготовані з овочів. Молочні продукти: сир, кефір, вершки, не жирна сметана, які регулюють відновні процеси в організмі. Рибні та м’ясні страви можна вживати, з не жирних сортів (м’ясо курки, кролика, окунь, судак). Для більш швидкого загоєння виразкової поверхні, в раціон включають жири рослинного походження (наприклад: оливкова олія, обліпихова). Дуже добре щоранку в раціон включити молочну кашу (вівсяну, рисову, гречану). Хліб білий або сірий, краще вживати не свіжий (вчорашній), а також сухарики.


 

 

Профілактика виразки шлунка

 

Профілактика виразкової хвороби шлунка полягає в: виключенні стресових ситуацій, передчасне лікування передвиразкового стану (хронічні гастрити), виключення шкідливих звичок (алкоголь, куріння), своєчасне харчування, відсутність тривалих перерв між прийомами їжі, відмова від продуктів що підвищують кислотність шлунка і надають подразнюючу дію на його слизову. Так само профілактика включає запобігання зараженню хелікобактерною інфекцією, для цього необхідно, перед їжею мити руки з милом, користуватися чистим посудом.

  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1
(2 голоси, в середньому: 5 з 5)