Як швидко позбутися застуди та грипу?

 

У період застуди організм піддається підвищеному навантаженню, і ваше завдання – допомогти йому швидше впоратися з вірусами або бактеріями. Для цього досить включити в раціон певні продукти. Які?

Про це і розповімо далі.

Курячий бульйон

Цю страву можна сміливо віднести до засобів першої допомоги в розпал застуди. У 2000 році вчені з університету Небраски довели, що курячий бульйон має протизапальні властивості, полегшує загальне самопочуття при застуді і сприяє прискоренню процесу одужання.

Бульйон з курячим м’ясом – джерело амінокислот, які необхідні для вироблення антитіл до збудника вірусу і придушення його активності. Тому не забудьте додати в тарілку бульйону шматочок курячого м’яса.

Також цей продукт допомагає при кашлі, оскільки стимулює вироблення слизу в дихальних шляхах, розріджує мокротиння та полегшує його відходження.

Молочні та кисломолочні продукти

Молочні продукти багаті білками, які зміцнюють імунітет і допомагають швидше впоратися з симптомами застуди.

Під час ГРВІ та грипу для посилення захисних сил і боротьби з вірусами і бактеріями наш організм починає посилено виробляти і витрачати імуноглобуліни (вони ж білки тваринного походження). Тому саме білкова їжа повинна становити левову частку раціону.

 

Особливо корисний грецький йогурт, що містить протеїн і насичує організм пробіотиками, які необхідні для стимулювання імунітету. До того ж цей продукт допомагає поліпшити роботу травного каналу і нормалізувати мікрофлору кишечника.

Разом з тим встановлено зв’язок між виділенням слизу при застуді і вживанням молочних продуктів. Згідно з результатами дослідження, опублікованими в журналі “Laryngoscope”, у деяких пацієнтів молоко і субпродукти провокують підвищене виділення слизу. При появі цього симптому дотримуйтеся безмолочної дієти.

 

Овочі, багаті вітаміном А

Вживання достатньої кількості овочів з вмістом вітаміну А особливо корисно в період застуди. А все тому, що цей вітамін посилює активність імунної системи і допомагає швидше знешкодити хвороботворні мікроорганізми.

Якщо ви захворіли, обов’язково включите в свій раціон:

  • моркву;
  • капусту;
  • солодку картоплю;
  • гарбуз.

Важливо! Пам’ятайте, що вітамін А є жиророзчинним. Тобто для його засвоєння необхідні жири. Так що не забудьте заправити овочеве блюдо ложечкою оливкової олії.

 

Часник

У часнику міститься алліін – речовина, яка вступаючи в реакцію з ферментом алліціназа, утворює ефірну олію алліцин, що володіє вираженими протизапальними, антибактеріальними, протимікробними, а також імуностимулюючими властивостями.

Максимальна концентрація алліцина в часнику досягається при дотриманні трьох умов:

  • Механічне руйнування зубчиків часнику, які необхідно розчавити, потовкти, видавити або нарізати.
  • Відсутність термічної обробки (особливо тривалої).
  • Контакт розчавленого часнику з киснем протягом 5 – 10 хвилин.

З’їдаючи 2 – 3 зубчики часнику в день, Ви:

  • зміцните імунітет;
  • зменшите ризик розвитку застуди;
  • полегшите загальне самопочуття і прискорити процес одужання.

Для посилення лікувального ефекту рекомендується перед сном вживати подрібнений часник і запивати його склянкою свіжовичавленого апельсинового соку.

Цибуля

У цибулі містяться алліцин, вітамін С і фітонциди, що пригнічують ріст і розвиток шкідливих бактерій. Крім того, цибуля сприяє очищенню легенів і бронхів від слизу і мокротиння, виводить токсини, нейтралізує інфекції верхніх дихальних шляхів. Нарешті, цибуля – природний антибіотик, що не володіє, на відміну від синтетичних препаратів, побічними ефектами.

Щоденне вживання цибулі в сирому вигляді допоможе протягом 3 – 5 днів зменшити прояви грипу.

Риба

Якщо ви захворіли, включіть в свій раціон рибу жирних сортів (скумбрію, тунець, лосось). Крім того, що риба заповнить запас амінокислот, в ній міститься велика кількість вітаміну D, жирних кислот Омега-3 і Омега-6, що володіють протизапальними та імуномодулюючими властивостями.

Згідно з результатами дослідження, проведеного професором Едріаном Мартіно з Лондонського університету Королеви Марії, регулярне вживання продуктів, багатих вітаміном D, в 2 рази знижує ризик розвитку інфекційних захворювань.

 

Помідори

Томати – відмінне джерело вітаміну С (аскорбінової кислоти), який вкрай необхідний для стимулювання роботи імунної системи і прискорення одужання. У 100 г овочу міститься близько 15 – 25 мг аскорбінової кислоти, що становить близько 25% від добової норми.

Однак пам’ятайте про те, що під час застуди потреба у вітаміні С збільшується: якщо для здорової людини добова норма вітаміну дорівнює 90 мг, то для хворого на грип – близько 200 мг.

Яйця

Яйця насичують організм білками і вітамінами. Цей дієтичний продукт засвоюється організмом практично на 90%, що дуже важливо під час хвороби, коли організм ослаблений.

Особливо корисні сирі яйця, які:

  • пом’якшують кашель;
  • стимулюють виведення мокротиння;
  • зменшують біль в горлі.

Але пам’ятайте про те, що сирі курячі яйця можуть таїти в собі серйозну небезпеку – містити сальмонели. Тому купуйте виключно свіжі яйця і мийте їх з застосуванням мила перед вживанням.

Брокколі

Брокколі є обов’язковим продуктом в меню тих, хто захворів застудою або грипом. У цьому сорті капусти міститься речовина сульфорафан, яка посилює активність ферментів клітин імунної системи, володіє антибактеріальними і антиоксидантними властивостями. В результаті нейтралізується дія вільних радикалів і зменшується вогнище запалення, що прискорює процес одужання.

Багата брокколі і вітаміном С (в 100 г продукту міститься близько 90 мг аскорбінової кислоти, що в повному обсязі покриває добову норму).

У журналі Nutrients були опубліковані результати досліджень, згідно з якими 170 мг вітаміну С на добу достатньо, щоб прискорити процес одужання при застуді.

 

Вода

Запорукою швидкого одужання при грипі та застуді багато в чому є збалансований водний режим.

Всі знають про те, що в день здоровій людині необхідно випивати не менше 2 л звичайної очищеної води. Якщо вас атакував вірус – збільште обсяг споживаної рідини до 3 – 3,5 л на добу. Це допоможе впоратися організму з інфекцією.

Про те, наскільки ефективно ваш організм бореться з інфекцією, можна судити за кольором сечі: чим вона світліше й прозоріше, тим швидше ви забудете про температуру, закладений ніс, чхання і кашель.

 

Мед

Користь меду при застуді і грипі:

  • Посилення захисних властивостей організму.
  • Відновлення сил і енергії за рахунок високого вмісту вуглеводів.
  • Зменшення запальних процесів в горлі, бронхах і легенях.
  • Стимулювання потовиділення і нормалізація температури тіла.
  • Пом’якшення і зволоження слизових оболонок органів дихання, що допомагає усунути біль в горлі.
  • Нормалізація сну (чайна ложечка меду перед сном, запита склянкою теплого молока допоможе швидше заснути).

Але пам’ятайте, що класти мед в окріп або піддавати його нагріванню не можна, так як при цьому втрачаються всі його корисні властивості. Ідеальний варіант – додавання меду в воду, температура якої становить 40 ° С.

 

Лимон

Лимон – джерело вітаміну С: так, в 100 г цього плоду міститься близько 75% від добової норми аскорбінової кислоти, необхідної для підвищення опірності організму до вірусних захворювань.

Крім того, лимон пом’якшує слизову оболонку горла, усуваючи першіння і біль в горлі. Він виводить продукти життєдіяльності хвороботворних мікроорганізмів, а це вірний шлях до одужання.

Їжте лимон в чистому вигляді або додавайте в теплий чай.

 

Імбир

При вірусних інфекціях корінь імбиру просто незамінний, оскільки має такі властивості:

  • Зігріваючою (допомагає збити температуру).
  • Відхаркувальну (сприяє виведенню слизу і мокротиння з легенів і бронхів).
  • Протинабрякову і знеболюючу (знімає набряк і больові відчуття в горлі).
  • Спазмолітичну (усуває головний біль і ломоту в тілі).
  • Протизапальну.
  • Тонізуючу (стимулює імунітет).

Всього лише 2 чашки імбирного чаю в день – і Ви відчуєте полегшення вже на 2-й день захворювання.

 

Яблука

До складу яблук входять вітамін С, залізо і органічні кислоти, які протидіють інфекціям.

При сухому кашлі ще наші предки вживали печені яблука, тоді як настій з яблук сприяє виведенню мокротиння.

До того ж під час хвороби, коли немає апетиту, а сили для боротьби з недугою треба десь брати, печені яблука допоможуть вгамувати голод, а свіжі – підвищити апетит.

Незважаючи на натуральність і користь всіх перерахованих продуктів, хочемо все ж нагадати, що вони є прекрасним доповненням до лікування, призначеного лікарем. Але не можуть в повній мірі замінити прийом лікарських препаратів!

02.04.2019
  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1
(1 оцінка, в середньому: 5 з 5)