Холестерин
Холестерин – це не шкідлива речовина, а потрібний нашому організму жир. Холестерин бере участь в утворенні клітинних мембран всіх органів і тканин тіла. На основі холестерину створюються гормони, які беруть участь в зростанні, розвитку організму і реалізації функції відтворення. З холестерину утворюються жовчні кислоти, які входять до складу жовчі, завдяки їм в кишечнику всмоктуються жири.
Біохімічний аналіз крові показує, скільки в крові загального холестерину – і “хорошого”, і “поганого”.
Норма загального холестерину – 3,0 – 6,0 ммоль / л. Але якщо його стає багато, він відкладається не тільки в жировій тканині, але і на стінках судин. Таким чином виникає атеросклероз.
Причинами підвищення холестерину можуть бути:
- застій жовчі;
- запалення нирок;
- дефіцит гормонів щитовидної залози;
- цукровий діабет;
- хвороби підшлункової залози;
- алкоголізм.
Щоб точно сказати, чи небезпечно підвищення загального холестерину, лікар призначить додатковий аналіз – ліпідограму. Вона інформує про рівень ліпопротеїнів – переносників холестерину. Існує кілька класів ліпопротеїнів в залежності від щільності білка в них. Чим менше в ліпопротеїнах білка, тим нижче їх щільність і тим більше місця займає холестерин. Якщо Ваш загальний холестерин підвищений через ліпопротеїни низької щільності, є ризик розвитку атеросклерозу. Але якщо ліпідограмма виявить багато ліпопротеїнів високої щільності, в яких більше білка, ніж холестерину, значить, Ваші судини здорові.
Мало холестерину – це погано. Без холестерину неможливо було б створити клітинну стінку, мозкову тканину і гормони. Якщо говорити про холестерин, що надходить з їжею, то необхідний нам його мінімум, згідно Американської Асоціації кардіологів – це два курячих яйця на сніданок.
Низький показник холестерину може вказувати на такі проблеми в організмі:
- печінка не в змозі синтезувати холестерин;
- жир швидко руйнується через гормональний дисбаланс;
- в якомусь органі є вогнище хронічного запалення або пухлина.
Концентрація холестерину час від часу може змінюватися, це нормально. Одиничне вимірювання не завжди відображає звичайний рівень, тому іноді може знадобитися перездати аналіз через 1-3 місяці.
Як правильно підготуватися до дослідження?
- Не вживати їжу протягом 12 годин перед дослідженням.
- Виключити фізичне та емоційне перенапруження за 30 хвилин до дослідження.
- Не палити протягом 30 хвилин до дослідження.
26.07.2020 ufmm
Холестерин – це не шкідлива речовина, а потрібний нашому організму жир. Холестерин бере участь в утворенні клітинних мембран всіх органів і тканин тіла. На основі холестерину створюються гормони, які беруть участь в зростанні, розвитку організму і реалізації функції відтворення. З холестерину утворюються жовчні кислоти, які входять до складу жовчі, завдяки їм в кишечнику всмоктуються жири.
Біохімічний аналіз крові показує, скільки в крові загального холестерину – і “хорошого”, і “поганого”.
Норма загального холестерину – 3,0 – 6,0 ммоль / л. Але якщо його стає багато, він відкладається не тільки в жировій тканині, але і на стінках судин. Таким чином виникає атеросклероз.
Причинами підвищення холестерину можуть бути:
- застій жовчі;
- запалення нирок;
- дефіцит гормонів щитовидної залози;
- цукровий діабет;
- хвороби підшлункової залози;
- алкоголізм.
Щоб точно сказати, чи небезпечно підвищення загального холестерину, лікар призначить додатковий аналіз – ліпідограму. Вона інформує про рівень ліпопротеїнів – переносників холестерину. Існує кілька класів ліпопротеїнів в залежності від щільності білка в них. Чим менше в ліпопротеїнах білка, тим нижче їх щільність і тим більше місця займає холестерин. Якщо Ваш загальний холестерин підвищений через ліпопротеїни низької щільності, є ризик розвитку атеросклерозу. Але якщо ліпідограмма виявить багато ліпопротеїнів високої щільності, в яких більше білка, ніж холестерину, значить, Ваші судини здорові.
Мало холестерину – це погано. Без холестерину неможливо було б створити клітинну стінку, мозкову тканину і гормони. Якщо говорити про холестерин, що надходить з їжею, то необхідний нам його мінімум, згідно Американської Асоціації кардіологів – це два курячих яйця на сніданок.
Низький показник холестерину може вказувати на такі проблеми в організмі:
- печінка не в змозі синтезувати холестерин;
- жир швидко руйнується через гормональний дисбаланс;
- в якомусь органі є вогнище хронічного запалення або пухлина.
Концентрація холестерину час від часу може змінюватися, це нормально. Одиничне вимірювання не завжди відображає звичайний рівень, тому іноді може знадобитися перездати аналіз через 1-3 місяці.
Як правильно підготуватися до дослідження?
- Не вживати їжу протягом 12 годин перед дослідженням.
- Виключити фізичне та емоційне перенапруження за 30 хвилин до дослідження.
- Не палити протягом 30 хвилин до дослідження.