Клітковина
Ми вже звикли чути постійні поради: «їжте більше овочів і фруктів», «включайте в свій раціон сирі овочі і фрукти». А в чому конкретно їх користь? Як вони «працюють» в організмі, чим покращують наше здоров’я? Одна з найважливіших їх складових – це клітковина.
Клітковина – це їстівне волокно, що входить до складу рослинних продуктів (фрукти, зернові, овочі, горіхи, бобові). Замість перетравлення клітковини, організм людини проводить її через травний тракт транзитом, щоб зберегти його чистим і здоровим.
Клітковина буває:
- Нерозчинна – входить до складу цілісних зерен пшениці, інших зернових і овочів (морква, селера, помідори).
- Розчинна – у складі ячменю, вівсянки, бобів, горіхів, ягід і фруктів (яблука, цитрусові, груші).
Овочі та фрукти часто містять одночасно розчинні і нерозчинні волокна клітковини.
Останні дані досліджень у всьому світі показують, що дев’ять з десяти чоловік не їдять достатньо клітковини. При цьому також доведено, що клітковина зміцнює імунну систему і загальний стан здоров’я, допомагає нам виглядати і відчувати себе краще, і багато, багато іншого, не менш важливого для нас.
Чим більш натуральна і необроблена їжа, тим більше в ній клітковини. Немає клітковини в м’ясі, молочної продукції, в цукрі. Рафіновані або «білі» продукти, такі як білий хліб, білий рис, випічка, практично позбавлені клітковини.
Для жінок норма споживання клітковини – 25-30 г на день, для чоловіків – 35-40 м Зазвичай ми з’їдаємо не більше 15 г клітковини на день.
05.01.2016 ufmm
Ми вже звикли чути постійні поради: «їжте більше овочів і фруктів», «включайте в свій раціон сирі овочі і фрукти». А в чому конкретно їх користь? Як вони «працюють» в організмі, чим покращують наше здоров’я? Одна з найважливіших їх складових – це клітковина.
Клітковина – це їстівне волокно, що входить до складу рослинних продуктів (фрукти, зернові, овочі, горіхи, бобові). Замість перетравлення клітковини, організм людини проводить її через травний тракт транзитом, щоб зберегти його чистим і здоровим.
Клітковина буває:
- Нерозчинна – входить до складу цілісних зерен пшениці, інших зернових і овочів (морква, селера, помідори).
- Розчинна – у складі ячменю, вівсянки, бобів, горіхів, ягід і фруктів (яблука, цитрусові, груші).
Овочі та фрукти часто містять одночасно розчинні і нерозчинні волокна клітковини.
Останні дані досліджень у всьому світі показують, що дев’ять з десяти чоловік не їдять достатньо клітковини. При цьому також доведено, що клітковина зміцнює імунну систему і загальний стан здоров’я, допомагає нам виглядати і відчувати себе краще, і багато, багато іншого, не менш важливого для нас.
Чим більш натуральна і необроблена їжа, тим більше в ній клітковини. Немає клітковини в м’ясі, молочної продукції, в цукрі. Рафіновані або «білі» продукти, такі як білий хліб, білий рис, випічка, практично позбавлені клітковини.
Для жінок норма споживання клітковини – 25-30 г на день, для чоловіків – 35-40 м Зазвичай ми з’їдаємо не більше 15 г клітковини на день.