Природні хондропротектори

 

Деякі продукти харчування рослинного або тваринного походження вкрай багаті речовинами, які беруть участь в утворенні хрящової тканини суглобів. Саме тому людям з різними патологіями опорно-рухового апарату (остеопороз, остеоартроз, остеохондроз хребта) рекомендується вживати в їжу деякі натуральні хондропротектори.

Наступні продукти харчування багаті природними хондропротекторами:

  • наваристий бульйон з риби або м’яса;
  • тушковане м’ясо разом з суглобами;
  • холодець;
  • заливне з риби або м’яса;
  • соя;
  • авокадо.

У даних продуктах харчування міститься гіалуронова кислота, хондроїтин сульфат або глюкозамін. Дані речовини є основними компонентами хрящової тканини.

У продуктах харчування можуть міститися такі хондропротектори:

  • Гіалуронова кислота покращує обмінні процеси в хрящовій тканині, знижує швидкість деградації суглобових поверхонь, а також є компонентом міжклітинної речовини хряща.
  • Глюкозамін є одним з важливих компонентів міжклітинної речовини хрящів. Глюкозамін посилює утворення колагену (щільні тяжі сполучної тканини) і протеогліканів (білкові молекули, які формують міжклітинну речовину хрящової тканини). Крім цього даний хондропротектор певною мірою захищає хрящову тканину від негативного впливу різних хімічних речовин. Глюкозамін також має помірну протизапальну і аналгетичну (знеболюючу) дію.
  • Хондроітин сульфат уповільнює дистрофічні процеси в хрящовій тканині за рахунок зниження активності гіалуронідази (фермент, який виробляється клітинами хрящової тканини), яка здатна розщеплювати міжклітинну речовину. Хондроітин сульфат посилює утворення синовіальної рідини, за рахунок чого хрящ отримує більше поживних речовин (поліпшується трофіка). Також даний природний хондропротектор має хорошу протизапальну та знеболювальну дію.
10.11.2016
  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1
(0 оцінок, в середньому: 0 з 5)