Харчова алергія
Харчова алергія – це поняття, що об’єднує стан організму, при якому спостерігається реакція алергічного характеру на вживання певних продуктів харчування. При цьому один продукт може містити відразу кілька алергенів. Найчастіше харчова алергія розвивається при вживанні їжі з високим вмістом білка (переважно тваринного походження).
Механізм реакції полягає у взаємодії алергену з розташованими в кровотоці або тканинах антитілами. Однак не варто плутати його з харчовою непереносимістю.
Причини харчової алергії
Розвиток відповідної реакції організму має такі причини:
- Спадковий фактор. Якщо в роду були алергіки, то дитина з великою ймовірністю може успадкувати патологію. Однак продукти, які є алергенами для батьків, можуть відрізнятися від тих, які викликають харчову алергію у дітей.
- Патології неврологічного, психічного характеру. Психологічне потрясіння, сильний стрес, психо-емоційне напруження сприяє розвитку аутоімунних порушень.
- Порушення обміну речовин, розлад травлення (нестача ферментів є причиною неповноцінного засвоєння певної групи речовин).
- Інтоксикація організму. Нерідко прийом харчових добавок, препаратів стає причиною алергічних проявів. Якщо подібне сталося вперше, слід уважно вивчити склад продукту, щоб зрозуміти, на який компонент відреагував організм.
- Причини харчової алергії нерідко полягають в незбалансованому харчуванні.
Види харчової алергії
Залежно від етіології, розрізняють наступні види харчової алергії:
- справжня, яка розвивається як самостійна відповідна реакція організму, не пов’язана з будь-якими іншими механізмами;
- перехресна – виникає на тлі наявної харчової алергії, в даному випадку на інший харчовий продукт;
- псевдоалергійні реакції можуть розвинутися у надмірно недовірливих людей, у яких деякі харчові продукти викликають асоціацію з поганим самопочуттям, сверблячкою та іншими відчуттями.
Також типи алергічної реакції розрізняють в залежності від того, який продукт викликає патологічні зміни в організмі. Харчова алергія у дорослих і дітей може виникнути на наступні алергени:
- Білки тваринного походження. В ході розщеплення протеїни розпадаються на амінокислоти, поліпептиди. При недостатній ферментації, вони потрапляють в кров частково в нерозщепленому вигляді, зберігаючи всі функції антигену. Високий вміст протеїнів тваринного походження в м’ясі, молоці, сирі та інших.
- Рослинні білки. Дані речовини рідше викликають алергічну реакцію, механізм якої схожий з реакцією на тваринні протеїни. Вони містяться в бобових культурах, горіхах, грибах.
- Сульфіти. Дані хімічні речовини містяться в сухофруктах, свіжих плодах овочів і фруктів.
- Харчові барвники. Найчастіше викликають алергію фарбувальні речовини синтетичного походження, однак може спостерігатися реакція і на природний підсилювач кольору. Адже пігмент виробляють з овочевих, фруктових екстрактів.
Зловживання продуктами, що містять алергени, може викликати ускладнення харчової алергії.
Стадії харчової алергії
Виходячи із проявів, розрізняють три стадії харчової алергії:
- перша (початкова);
- друга (коли патологія стає причиною інших захворювань);
- третя (при якій виникає анафілактичний шок).
Щоб уникнути серйозних наслідків харчової алергії, при перших ознаках потрібно звернутися до лікаря.
19.06.2017 ufmm
Харчова алергія – це поняття, що об’єднує стан організму, при якому спостерігається реакція алергічного характеру на вживання певних продуктів харчування. При цьому один продукт може містити відразу кілька алергенів. Найчастіше харчова алергія розвивається при вживанні їжі з високим вмістом білка (переважно тваринного походження).
Механізм реакції полягає у взаємодії алергену з розташованими в кровотоці або тканинах антитілами. Однак не варто плутати його з харчовою непереносимістю.
Причини харчової алергії
Розвиток відповідної реакції організму має такі причини:
- Спадковий фактор. Якщо в роду були алергіки, то дитина з великою ймовірністю може успадкувати патологію. Однак продукти, які є алергенами для батьків, можуть відрізнятися від тих, які викликають харчову алергію у дітей.
- Патології неврологічного, психічного характеру. Психологічне потрясіння, сильний стрес, психо-емоційне напруження сприяє розвитку аутоімунних порушень.
- Порушення обміну речовин, розлад травлення (нестача ферментів є причиною неповноцінного засвоєння певної групи речовин).
- Інтоксикація організму. Нерідко прийом харчових добавок, препаратів стає причиною алергічних проявів. Якщо подібне сталося вперше, слід уважно вивчити склад продукту, щоб зрозуміти, на який компонент відреагував організм.
- Причини харчової алергії нерідко полягають в незбалансованому харчуванні.
Види харчової алергії
Залежно від етіології, розрізняють наступні види харчової алергії:
- справжня, яка розвивається як самостійна відповідна реакція організму, не пов’язана з будь-якими іншими механізмами;
- перехресна – виникає на тлі наявної харчової алергії, в даному випадку на інший харчовий продукт;
- псевдоалергійні реакції можуть розвинутися у надмірно недовірливих людей, у яких деякі харчові продукти викликають асоціацію з поганим самопочуттям, сверблячкою та іншими відчуттями.
Також типи алергічної реакції розрізняють в залежності від того, який продукт викликає патологічні зміни в організмі. Харчова алергія у дорослих і дітей може виникнути на наступні алергени:
- Білки тваринного походження. В ході розщеплення протеїни розпадаються на амінокислоти, поліпептиди. При недостатній ферментації, вони потрапляють в кров частково в нерозщепленому вигляді, зберігаючи всі функції антигену. Високий вміст протеїнів тваринного походження в м’ясі, молоці, сирі та інших.
- Рослинні білки. Дані речовини рідше викликають алергічну реакцію, механізм якої схожий з реакцією на тваринні протеїни. Вони містяться в бобових культурах, горіхах, грибах.
- Сульфіти. Дані хімічні речовини містяться в сухофруктах, свіжих плодах овочів і фруктів.
- Харчові барвники. Найчастіше викликають алергію фарбувальні речовини синтетичного походження, однак може спостерігатися реакція і на природний підсилювач кольору. Адже пігмент виробляють з овочевих, фруктових екстрактів.
Зловживання продуктами, що містять алергени, може викликати ускладнення харчової алергії.
Стадії харчової алергії
Виходячи із проявів, розрізняють три стадії харчової алергії:
- перша (початкова);
- друга (коли патологія стає причиною інших захворювань);
- третя (при якій виникає анафілактичний шок).
Щоб уникнути серйозних наслідків харчової алергії, при перших ознаках потрібно звернутися до лікаря.