Харчова алергія

 

Харчова алергія – це поняття, що об’єднує стан організму, при якому спостерігається реакція алергічного характеру на вживання певних продуктів харчування. При цьому один продукт може містити відразу кілька алергенів. Найчастіше харчова алергія розвивається при вживанні їжі з високим вмістом білка (переважно тваринного походження).
Механізм реакції полягає у взаємодії алергену з розташованими в кровотоці або тканинах антитілами. Однак не варто плутати його з харчовою непереносимістю.

 

Причини харчової алергії

Розвиток відповідної реакції організму має такі причини:

  • Спадковий фактор. Якщо в роду були алергіки, то дитина з великою ймовірністю може успадкувати патологію. Однак продукти, які є алергенами для батьків, можуть відрізнятися від тих, які викликають харчову алергію у дітей.
  • Патології неврологічного, психічного характеру. Психологічне потрясіння, сильний стрес, психо-емоційне напруження сприяє розвитку аутоімунних порушень.
  • Порушення обміну речовин, розлад травлення (нестача ферментів є причиною неповноцінного засвоєння певної групи речовин).
  • Інтоксикація організму. Нерідко прийом харчових добавок, препаратів стає причиною алергічних проявів. Якщо подібне сталося вперше, слід уважно вивчити склад продукту, щоб зрозуміти, на який компонент відреагував організм.
  • Причини харчової алергії нерідко полягають в незбалансованому харчуванні.

 

Види харчової алергії

Залежно від етіології, розрізняють наступні види харчової алергії:

  • справжня, яка розвивається як самостійна відповідна реакція організму, не пов’язана з будь-якими іншими механізмами;
  • перехресна – виникає на тлі наявної харчової алергії, в даному випадку на інший харчовий продукт;
  • псевдоалергійні реакції можуть розвинутися у надмірно недовірливих людей, у яких деякі харчові продукти викликають асоціацію з поганим самопочуттям, сверблячкою та іншими відчуттями.

Також типи алергічної реакції розрізняють в залежності від того, який продукт викликає патологічні зміни в організмі. Харчова алергія у дорослих і дітей може виникнути на наступні алергени:

  • Білки тваринного походження. В ході розщеплення протеїни розпадаються на амінокислоти, поліпептиди. При недостатній ферментації, вони потрапляють в кров частково в нерозщепленому вигляді, зберігаючи всі функції антигену. Високий вміст протеїнів тваринного походження в м’ясі, молоці, сирі та інших.
  • Рослинні білки. Дані речовини рідше викликають алергічну реакцію, механізм якої схожий з реакцією на тваринні протеїни. Вони містяться в бобових культурах, горіхах, грибах.
  • Сульфіти. Дані хімічні речовини містяться в сухофруктах, свіжих плодах овочів і фруктів.
  • Харчові барвники. Найчастіше викликають алергію фарбувальні речовини синтетичного походження, однак може спостерігатися реакція і на природний підсилювач кольору. Адже пігмент виробляють з овочевих, фруктових екстрактів.

Зловживання продуктами, що містять алергени, може викликати ускладнення харчової алергії.

 

 

Стадії харчової алергії

Виходячи із проявів, розрізняють три стадії харчової алергії:

  • перша (початкова);
  • друга (коли патологія стає причиною інших захворювань);
  • третя (при якій виникає анафілактичний шок).

Щоб уникнути серйозних наслідків харчової алергії, при перших ознаках потрібно звернутися до лікаря.

19.06.2017
  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1
(3 оцінки, в середньому: 5 з 5)