Чому виникає харчова алергія?

 

Харчова алергія – це підвищена, надмірна реакція імунної системи на один або кілька харчових продуктів.

Алергія виникає в тому випадку, якщо будь-які компоненти харчових продуктів помилково сприймаються організмом, як небезпечні. Останні дослідження довели, що харчова алергія, особливо у дітей тісно пов’язана з дисбактеріозом. Оскільки нормальна мікрофлора кишечника «привчає» імунну систему адекватно реагувати на подразники.

Найчастіше харчову алергію провокують:

  • яйця;
  • риба;
  • морепродукти;
  • полуниця;
  • цитрусові;
  • шоколад;
  • коров’яче молоко;
  • злаки;
  • горіхи;
  • спеції.

 

 

 

 

Механізм розвитку харчової алергії

 

Білки харчового продукту всмоктуються з кишечника і потрапляють в кров’яне русло.
Антитіла які спеціалізуються для боротьби з гельмінтами або імуноглобуліни Е, вироблені В-лімфацитами, з якоїсь причини сприймають білок даного продукту, як чужорідне тіло, яке необхідно знищити.
Імуноглобуліни Е зв’язуються з цим білком і «сідають» на мембрану опасистих клітин.
Ці клітини вивільняють речовини (гістамін, серотонін, гепарин), що провокують розвиток алергічних реакцій і запальних симптомів.
У місці скупчення тучних клітин розширюються судини, розвивається набряк, знижується згортання крові. Ці зміни спрямовані на залучення на цю ділянку більшої кількості імунних клітин, які повинні зруйнувати чужорідні білки.
Гістамін привертає до місця алергії еозинофільні гранулоцити (еозинофіли), які нейтралізують хімічні речовини, що виробляються огрядними клітинами.
При повторному попаданні продукту-алергену дана реакція розвивається швидше і виражена сильніше.
При споживанні продукту-алергену організм може реагувати двома способами:

  • Алергічна реакція негайного типу проявляється відразу після прийому алергену або протягом півгодини. Можливі такі прояви: кропив’янка, набряки, напад задухи. У важких випадках харчової алергії можливий розвиток смертельно-небезпечного анафілактичного шоку.
  • Алергічна реакція уповільненого типу розвивається протягом доби після вживання в їжу алергену. Прояви – висип на шкірі і слизових оболонках, болі в животі, пронос, алергічний нежить.

 

 

 

Про що свідчить харчова алергія?

 

Як правило, харчова алергія вказує на велику кількість імуноглобулінів в цілому, що буває у людей з хорошим імунітетом.

Вчені американського Національного інституту раку встановили, що завдяки високому титру антитіл, імунна система у людей з харчовою алергією захищає від раку мозку на 30-50% краще, ніж у людей не схильних до алергії.

Висновок: то, що ви їсте, безпосередньо впливає на ваш імунітет. Поліпшити імунітет за допомогою правильного харчування однозначно можна, а підходити до цього питання потрібно індивідуально, враховуючи особливості організму. Навіть найкорисніші для імунної системи продукти (риба, яйця, фрукти) можуть викликати харчову алергію.

Не варто забувати і про інші фактори зміцнення імунного захисту: сон, прогулянки на свіжому повітрі, регулярна фізична активність, загартовування.

07.02.2017
  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1
(0 оцінок, в середньому: 0 з 5)