Таблиця нормальних показників загального аналізу крові

Розшифровка загального аналізу крові зазвичай проводиться лікарем, але якщо є бажання, то пацієнт може спробувати самостійно вивчити виданий в лабораторії результат. Для цього треба співставити результати дослідження з таблицею нормальних показників загального аналізу крові. Можливі причини підвищення чи зниження показників розглянуті нижче.

 

Таблиця нормальних показників загального аналізу крові

 

Еритроцити (RBC), 10 клітин в 12 ступені на літр крові (1012 / л, тера / літр)

чоловіки
жінки

 

4,0 – 5,0
3,5 – 4,7

Гемоглобін (HBG, Hb), грамів на літр крові (г / л)

чоловіки
жінки

 

130 – 170
120 – 150

Гематокрит (HCT),%

чоловіки
жінки

 

40 – 50
38 – 47

Кольоровий показник (ЦП)0,8 – 1,0
Усереднене значення обсягу еритроцита (MCV), фемтолітр (фл)80 – 100
Середній вміст гемоглобіну в еритроциті (MCH), пикограмм (пг)26 – 34
Середня концентрація гемоглобіну в еритроциті (MCHC), грамів на децилітр (г / дл)3,0 – 37,0
Анізоцитоз еритроцитів (RDW),%11,5 – 14,5
Ретикулоцити (RET)
%
0,2 – 1,2
2,0 – 12,0
Лейкоцити (WBC), 10 клітин в 9 ступені на літр крові (109 / л, гіга / літр)4,0 – 9,0
Базофіли (BASO),%0 – 0,5
Базофіли (BASO), 109 / л (абсол. значення)0 – 0,065
Еозинофіли (EO),%0,5 – 5
Еозинофіли (EO), 109 / л0,02 – 0,3
Нейтрофіли (NEUT),%
Міелоціти,%
Юні,%
паличкоядерних нейтрофілів,%
в абсолютних значеннях, 109 / л
сегментоядерні нейтрофіли,%
в абсолютних значеннях, 109 / л
47 – 72
0
0
1 – 6
0,04 – 0,3
47 – 67
2,0 – 5,5
Лімфоцити (LYM),%19 – 37
Лімфоцити (LYM), 109 / л1,2 – 3,0
Моноцити (MON),%3 – 11
Моноцити (MON), 109 / л0,09 – 0,6
Тромбоцити (PLT), 109 / л180,0 – 320,0
Усереднене значення обсягу тромбоцита (MPV), фл або мкм37 – 10
Анізоцитоз тромбоцитів (PDW),%15 – 17
Тромбокріт (PCT),%0,1 – 0,4
Швидкість осідання еритроцитів (ШОЕ), мм / год

чоловіки
жінки

 

1 – 10
2 -15

 

Причини підвищення і зниження показників загального аналізу крові

Чому підвищений гемоглобін?

  • Зневоднення (в результаті зниження споживаної рідини, в результаті посиленого потовиділення, при деяких хворобах нирок, при цукровому діабеті, рясної блювоти або діареї)
  • Спадкові вади розвитку серця або легеневої системи
  • Легенева недостатність
  • Серцева недостатність
  • Хвороби сечовидільної системи
  • Патології кровотворної системи (лейкози)

 

Чому низький гемоглобін?

  • Знижений рівень гемоглобіну
  • Патології кровотворної системи
  • Вроджені захворювання крові (серповидно-клітинна анемія, таласемія)
  • Дефіцит заліза
  • Авітамінози
  • Кахексія
  • Рясна кровотеча

 

Чому знижені еритроцити?

Цей стан називається анемією. Віно зустрічається по ряду вищевикладених причин:

  • Нераціональне харчування (раціон з дефіцитом вітамінів і білка)
  • Рясна гостра кровотеча
  • Хронічна кровотеча
  • Захворювання органів кровотворення
  • Генетичні захворювання (при порушеннях в синтезі ферментів, які беруть участь в будівництві еритроцитів)
  • Прискорене руйнування еритроцитів (в результаті інтоксикації або порушення роботи імунної системи)

 

Чому підвищені еритроцити?

  • Зневоднення (в результаті зниження споживаної рідини, в результаті посиленого потовиділення, при деяких хворобах нирок, при цукровому діабеті, рясної блювоти або діареї)
  • Спадкові вади розвитку серця або легеневої системи
  • Легенева недостатність
  • Серцева недостатність
  • Хвороби сечовидільної системи
  • Патології кровотворної системи

 

Чому підвищені лейкоцити?

Причини непатологічного підвищення рівня лейкоцитів

  • Приймання їжі
  • При м’язовій активності
  • При вагітності у 2-й половині
  • В результаті вакцинації
  • Під час менструації

На тлі запальної реакції

  • При гнійних та інфекційних патологіях (абсцес, флегмона, бронхіт, синусит, апендицит, і т.д.)
  • Великі руйнування м’яких тканин (краш синдром, опіки, відмороження)
  • В післяопераційному періоді
  • При рецидивах ревматичних хвороб
  • При ракових захворюваннях
  • При патології кровотворної системи або злоякісних новоутвореннях

 

Чому знижені лейкоцити?

  • Вірусні хвороби (грип, вірусний гепатит, сепсис, кір, краснуха, епідемічний паротит, СНІД)
  • Бактеріальні інфекції (сепсис, кір)
  • Ревматичні захворювання (ревматоїдний артрит, системний червоний вовчак, черевний тиф)
  • Паразитарні ураження (малярія)
  • Хвороби крові -лейкози
  • Авітамінози
  • Хіміотерапія (цитостатики, стероїдні препарати)
  • Радіаційне ураження

 

Чому підвищений гематокрит?

  • Еритремія
  • Серцева недостатність
  • Дихальна недостатність
  • Зневоднення організму через рясну блювоту, діарею, опіки, при діабеті

 

Чому знижений гематокрит?

 

Чому підвищені нейтрофіли?

  • Гострі інфекційні захворювання (тонзиліт, гайморит, ентерит, коліт, гастрит, бронхіт, пневмонія)
  • Гнійні процеси – абсцес, флегмона, гангрена, остеомієліт
  • Запалення внутрішніх органів: панкреатит, гастрит, коліт, тиреоїдит)
  • Гострі порушення кровообігу (інсульт, інфаркт серця, нирки, селезінки)
  • Хронічні порушення обміну речовин: цукровий діабет, уремія, метаболічний синдром
  • Онкологічні хвороби
  • Призначення імуностимуляторів

 

Чому знижені нейтрофіли?

  • Гострі інфекційні захворювання: черевний тиф, бруцельоз, грип, кір, вітрянка, вірусний гепатит, краснуха
  • Апластична анемія
  • Гострий лейкоз
  • Спадкова нейтропенія
  • Гіпертиреоз
  • Хіміотерапія
  • Радіотерапія
  • Використання антибіотиків та протизапальних ліків

 

Чому підвищені еозинофіли?

  • Алергія будь-якого виду
  • Паразитози (лямбліоз, аскаридоз, ентеробіоз, опісторхоз, ехінококоз)
  • Хронічні інфекційно-запальні захворювання (скарлатина, туберкульоз, мононуклеоз)
  • Венеричні хвороби
  • Злоякісні новоутворення
  • Захворювання крові (лейкози, лімфоми, лімфогранулематоз)
  • Аутоімунні хвороби (ревматоїдний артрит, вузликовий періартеріїт, склеродермія)

 

Чому знижені еозинофіли?

  • Інтоксикація важкими металами
  • Гнійні процеси – абсцес, флегмона, гангрена, остеомієліт
  • Початок інфекційної хвороби

 

Причини підвищення моноцитів (моноцитоз)

  • Грибкові інфекції (кандидоз)
  • Паразитози
  • Ранній період після в інфекційно-запального захворювання
  • Специфічні хвороби: туберкульоз, сифіліс, бруцельоз
  • Саркоїдоз
  • Неспецифічний виразковий коліт
  • Ревматичні хвороби
  • Гострий лейкоз
  • Мієломна хвороба
  • Лімфогранулематоз
  • Інтоксикація фосфором або тетрахлоретаном

 

Причини зниження моноцитів (моноцитопенія)

  • Апластична анемія
  • Гнійні процеси – абсцес, флегмона, гангрена, остеомієліт
  • Пологи
  • Ранній період після операції
  • Прийом гормональних протизапальних ліків (дексаметазон, преднізолон)

 

Причини підвищення базофілів крові

  • Хронічний мієлолейкоз
  • Гіпотиреоз
  • Вітряна віспа
  • Алергія
  • Нефроз
  • Гемолітична анемія
  • Хвороба Ходжкіна
  • Лікування гормональними препаратами (естрогенами, препаратами, які знижують активність щитовидної залози)

 

Причини підвищення лімфоцитів (лімфоцитоз)

  • Вірусні захворювання: інфекційний мононуклеоз, вірусний гепатит, герпес, краснуха
  • Токсоплазмоз
  • ГРВІ
  • Хвороби крові: гострий лімфолейкоз, лімфосаркома, хвороба важких ланцюгів – хвороба Франкліна;
  • Отруєння тетрахлоретаном, свинцем, миш’яком, чадним газом
  • Застосування препаратів: леводопу, фенітоїну, вальпроєвої кислоти
  • Використання наркотичних препаратів
  • Лейкоз

 

Причини зниження лімфоцитів (лімфопенія)

  • Туберкульоз
  • Лімфогранулематоз
  • Системна червона вовчанка
  • Апластична анемія
  • Ниркова недостатність
  • Злоякісні пухлини
  • СНІД
  • Променева терапія;
  • Хіміотерапія
  • Використання стероїдних препаратів

 

Чому підвищені тромбоцити?

  • Відсутня селезінка
  • Аутоімунні хвороби (ревматоїдний артрит, вузликовий періартеріїт, склеродермія)
  • Гнійні процеси – абсцес, флегмона, гангрена, остеомієліт
  • Специфічні хвороби: туберкульоз, сифіліс, бруцельоз
  • Анемія
  • В ранній період після операції
  • Злоякісні пухлини
  • Фізичне навантаження
  • Еритремія

 

Чому знижені тромбоцити?

  • Генетичні порушення крові (гемофілії)
  • Тромбоцитопенічна пурпура
  • Тромбоцитопенія викликана ліками
  • Системна червона вовчанка
  • Вірусні інфекції
  • Бактеріальні інфекції
  • Паразитози (малярія, токсоплазмоз)
  • Апластична анемія
  • Пароксизмальна нічна гемоглобінурія
  • ДВС-синдром
  • Трансфузія компонентів крові
  • Недоношеність при народженні
  • Гемолітична хвороба новонароджених
  • Серцева недостатність
  • Тромбоз вен нирок

 

Чому підвищений ШОЕ?

Можливі непатологічні причини

  • Менструація
  • Вагітність

Хвороби і інфекції

  • Інфекції дихальних шляхів: ангіна, трахеїт, бронхіт, пневмонія
  • Запалення носоглотки: отити, синусити, тонзиліти
  • Зубна патологія: стоматит, зубні гранульоми
  • Хвороби кровоносної системи: флебіти, інфаркт міокарда, гострий перикардит
  • Запалення сечовивідних органів: цистит, уретрит
  • Жіночі хвороби: сальпінгіт, ендометрит
  • Хвороби органів травлення: холецистит, коліт, панкреатит, виразкова хвороба
  • Гнійні процеси – абсцес, флегмона, гангрена, остеомієліт
  • Аутоімунні хвороби (ревматоїдний артрит, вузликовий періартеріїт, склеродермія)
  • Вірусний гепатит

Онкологія

  • Злоякісні пухлини
  • Лейкози

Аутоімунні хвороби

  • Ревматизм
  • Ревматоїдний артрит
  • Геморагічний васкуліт
  • Склеродермія
  • Системна червона вовчанка

Захворювання нирок

  • Пієлонефрит
  • Гломерулонефрит
  • Нефротичний синдром
  • Хронічна ниркова недостатність

Травми

  • Ранній період після операції
  • Травми спинного мозку
  • Опіки і відмороження

 

Чому знижений ШОЕ?

Можливі непатологічні причини

  • У новонароджених

Причини зниження ШОЕ

  • Після вірусної інфекції
  • Синдром хронічної втоми
  • Крайня худоба
  • Тривале застосування стероїдних препаратів
  • Високий рівень цукру в крові
  • Порушення згортання крові
  • Струсу мозку

Медикаменти

  • Аспірин
  • НПЗП – диклофенак, немід
  • Сульфаніламіди – сульфасалазин, салазопірин
  • Гормональні препарати – тамоксифен, нолвадекс
  • Вітамін В12
10.07.2017
  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1
(8 оцінок, в середньому: 5 з 5)