Рекомендоване харчування при фурункульозі

28.01.2016 0

Дієтотерапія під час лікування спрямована на поліпшення роботи імунної системи, нормалізацію обміну речовин, боротьбу з фурункулом і прискоренню відновлення шкірних покривів. Причому така дієта нагадує харчування при цукровому діабеті, але все-таки потрібна корекція.

Які продукти рекомендується виключити з харчування або обмежити при фурункульозі?

1. Прості вуглеводи: цукор і солодощі, макарони, торти, тістечка, алкоголь, кавун, банан, виноград та інші. У них міститися вуглеводи (глюкоза), які моментально всмоктуються в кров з кишечника.
Вуглеводи необхідні нам в помірних кількостях як універсальне джерело енергії для всіх процесів, що відбуваються в організмі.
Однак при їх надлишку в організмі запускаються абсолютно інші механізми, які ведуть до порушення обміну речовин, що погіршує роботу імунної системи. Крім того, глюкоза, яка надходить в тканини з крові, є відмінним живильним середовищем для золотистого стафілокока.
2. Небажані смажені, солоні, кислі та гострі страви. Оскільки при їх вживанні порушується робота шлунково-кишкового тракту.
В результаті зменшується всмоктування вітамінів, мікроелементів та поживних речовин, які необхідні для повноцінної роботи імунної системи і організму в цілому. Крім того, при такому харчуванні зменшується кількість корисних бактерій в кишечнику, що веде до посилення росту хвороботворних мікроорганізмів.
3. Екстрактні речовини, які переходять в розчин при варінні м’яса, риби, овочів і грибів (бульйон). Оскільки вони підсилюють вироблення шлункового і кишкового соку, стимулюючи травлення, підвищуючи навантаження на шлунково-кишковий тракт.
Крім того, вони швидко всмоктуються в кров і підсилюють навантаження на печінку, надають подразнюючий вплив на шкіру.
4. Слід утриматися від продуктів, які свідомо можуть викликати алергічну реакцію: шоколад, цитрусові, продукти з вмістом консервантів і / або барвників, яйця та інші.

Які продукти рекомендується вживати при фурункульозі?

1. З підвищеним вмістом легкозасвоюваних білків: відварне м’ясо і яєчний білок (при відсутності на них алергії), молочнокислі продукти (сир). Білки є будівельним матеріалом для наших тканин, що важливо для повноцінної роботи імунної системи і організму в цілому.
2. Рослинні жири (соняшникова, оливкова олія). У них є високий вміст вітамінів А і Е, які покращують загоєння ран, послаблюють алергічні реакції і підвищують опірність організму до інфекцій.
3. Тваринні жири (вершкове масло) краще обмежити, але не виключати повністю з раціону.
4. Свіжі овочі та фрукти – джерела вітамінів і мікроелементів, які необхідні для роботи імунної системи, загоєння ран і як наслідок допомогають швидше перемогти фурункульоз. Крім того, вони покращують роботу травної системи.
5. При відсутності проблем з ШКТ можна вживати страви з бобових (квасоля, горох). У них міститься багато рослинних білків, вітаміни (А, В, С і групи В), мінерали (магнію, кальцію, натрію).
6. Сухофрукти (родзинки, курага, чорнослив, інжир) заміняють солодощі, є джерелами вітамінів і мікроелементів (калій, вітамін А, групи В і С). Також вони містять клітковину, завдяки чому поліпшується робота травного тракту.
7. Корисні каші (вівсяна, гречана, перлова, пшоняна), в яких багато вітамінів, мінералів і амінокислот (будівельні елементи для білка).
8. Спеції. Раніше вважалося, що їх вживання слід обмежити або виключити при фурункульозі. Однак нещодавно були проведені дослідження, які довели, що деякі спеції здатні пригнічувати ріст і розмноження золотистого стафілокока в кишечнику. До них відноситься куркума, червоний перець, гірчиця і гвоздика.
9. Замінити цукор можна сорбітом або ксилітом. Причому ксиліт переважно, оскільки він ще регулює обмін жирів і вуглеводів.
Також можна вживати природний цукрозамінник – стевію і екстракт з її листя. Крім додання солодощі стравам, вона має ще й масу корисних властивостей: нормалізує обмін жирів і вуглеводів, містить вітаміни (В1, В2, С, попередники вітаміну А), знижує холестерин в крові.

  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1
(0 голосів, в середньому: 0 з 5)