Рекомендована дієта при ревматоїдному артриті

23.12.2015 0

При ревматоїдному артриті рекомендується спеціальна дієта, яка дозволить знизити запалення і відкоригувати порушення обміну речовин.

Правилами дієти при ревматоїдному артриті є:

  • виключення продуктів, що викликають алергію;
  • заміна м’яса молочними і рослинними продуктами;
  • включення достатньої кількості фруктів і овочів;
  • зниження навантаження на нирки, печінку і шлунок;
  • вживання продуктів з підвищеним вмістом кальцію;
  • відмова від їжі, що викликає надлишкову вагу.

 

Вiдмова вiд продуктів, що викликають алергію
Перебіг ревматоїдного артриту при вживанні продуктів-алергенів загострюється. Тому необхідно обмежувати або повністю виключати їх з раціону. Визначити продукти, що сприяють алергії, можна за допомогою елімінаційної дієти. Для цього на строк 7 – 15 днів необхідно виключити з раціону певний продукт. Далі слід на день ввести в меню цей продукт і протягом 3 днів спостерігати за симптомами. Для точності, дану процедуру потрібно провести кілька разів. Починати елімінаційну дієту необхідно з продуктів, які найчастіше викликають загострення цього захворювання.

До продуктів-алергенів відносяться:
цитрусові (апельсини, грейпфрути, лимони, мандарини);
незбиране молоко (коров’яче, козяче);
злаки (жито, пшениця, овес, кукурудза);
пасльонові культури (помідори, картопля, перець, баклажани).
Також погіршення стану часто викликає вживання свинячого м’яса.

 

Заміна м’яса молочними і рослинними продуктами
Згідно з медичною статистикою, близько 40 відсотків пацієнтів з ревматоїдним артритом відзначають поліпшення стану при відмові від м’яса. Тому особливо при загостренні захворювання необхідно повністю виключити або максимально обмежити вживання страв, до складу яких входить м’ясо будь-яких диких або домашніх тварин.

Компенсувати відсутність м’яса в раціоні необхідно продуктами, до складу яких входить велика кількість білка. При відсутності алергії джерелом білка можуть стати молочні продукти. Також слід вживати достатню кількість риби жирних сортів.

Рекомендованими продуктами при відмові від м’яса є:

  • бобові (квасоля, нут, сочевиця, соя);
  • яйця (курячі, перепелині);
  • горіхи (мигдаль, арахіс, фундук, волоський горіх);
  • рослинні олії (оливкова, лляна, кукурудзяна);
  • риба (скумбрія, тунець, сардина, оселедець).

 

Включення достатньої кількості фруктів і овочів

Рекомендована дієта при ревматоїдному артриті
До складу овочів і фруктів входить велика кількість речовин, що сприяють зниженню симптомів ревматоїдного артриту. Тому таким пацієнтам необхідно щодня вживати не менше 200 грам фруктів і 300 грам овочів. Слід враховувати, що не всі фрукти і овочі рекомендовані при даному захворюванні.

Рослинними продуктами, корисними до вживання, є:

  • брокколі;
  • брюссельська капуста;
  • морква;
  • гарбуз;
  • кабачки;
  • листовий салат;
  • авокадо;
  • яблука;
  • груші;
  • суниця.

 

Зниження навантаження на нирки, печінку і шлунок
Дієта при ревматоїдному артриті повинна допомагати організму легше переносити медикаментозну терапію. Тому пацієнтам необхідно відмовлятися від продуктів, які негативним чином впливають на функціональність нирок, печінки і шлунково-кишкового тракту.

Продуктами, які слід виключити, є:

  • гострі спеції, підсилювачі смаку, харчові добавки;
  • консервована продукція фабричного виробництва;
  • наваристі бульйони;
  • вершкове масло, маргарин, сало;
  • какао, шоколад;
  • міцно заварена кава і чай;
  • газовані напої.

Велике навантаження на печінку і шлунок надає їжа, приготована методом смаження, копчення або соління. Тому готувати страви рекомендується методом відварювання, запікання або парової варіння.

 

Вживання продуктів з підвищеним вмістом кальцію
Лікарські препарати, що приймаються під час лікування ревматоїдного артриту, призводять до дефіциту кальцію, що може викликати остеопороз (крихкість і зниження щільності кісткової тканини). Тому раціон пацієнтів повинен включати продукти, які багаті цим елементом.

Джерелами кальцію є:

  • молочні продукти;
  • соєві продукти;
  • бобові (квасоля);
  • горіхи (мигдаль, бразильський горіх);
  • насіння (мак, кунжут);
  • листова зелень (петрушка, салат, рукола).

Щоб кальцій з їжі краще засвоювався, необхідно скоротити обсяг продуктів, до складу яких входить велика кількість щавлевої кислоти. Ця речовина міститься в щавлі, шпинаті, апельсинах.

 

Відмова від їжі, що викликає надмірну вагу
Пацієнти з ревматоїдним артритом обмежують свою фізичну активність, в результаті чого формується зайва вага. Надлишкова маса тіла надає навантаження на запалені суглоби. Тому раціон харчування таких людей повинен містити зменшену кількість калорій. Для цього необхідно знизити обсяг уживаних рафінованих вуглеводів, які містяться в цукрі, борошні і очищеному рослинному маслі. Також слід обмежувати вживання їжі з високим вмістом жирів.

Продуктами підвищеної калорійності є:

  • піца, гамбургери, хот-доги;
  • кекси, торти, тістечка;
  • порошкові і газовані напої;
  • чіпси, крекери, картопля фрі;
  • повидло, варення, джеми.
  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1
(1 голос, в середньому: 5 з 5)