Профілактика грижі міжхребцевого диска

24.12.2015 0

Профілактикою гриж міжхребцевого диска необхідно займатися не тільки здоровим людям. Дотримання цих правил допоможе поліпшити стан хребта хворим, які мають протрузії і невеликі грижі, а також тим, хто переніс операцію з видалення грижі.

Достатня фізична активність. Міжхребетні диски не мають кровоносних судин, і поживні речовини надходять в них з навколишніх тканин. Фізична активність і рух хребта в рамках фізіологічної норми покращують цей процес. Причому корисні речовини проникають в диски в основному під час руху. Тому чим довше хребет перебуває в русі, тим краще забезпечуються міжхребетні диски.

Зміцнення м’язів, що підтримують хребет. Сильний м’язовий корсет підтримує хребет у природному положенні і запобігає здавлювання міжхребцевих дисків під вагою власного тіла. М’язи, які регулярно отримують навантаження, менше схильні до спазмування. Рекомендовано щодня робити вправи на зміцнення м’язів спини і преса. Людям, які мають проблеми з дисками, бажано виконувати комплекс вправ лежачи.

Боротьба із зайвою вагою. Зайві кілограми збільшують навантаження на хребет. Міжхребетні диски відчувають значно більше стиснення. Це призводить до погіршення харчування і швидкої втрати еластичності.
Уникайте надмірних навантажень. Робота, пов’язана з тривалим перебуванням в сидячому або стоячому положенні, послаблює м’язи спини і може стати причиною їх спазму. Інтенсивні заняття спортом (особливо у професійних спортсменів) сприяють зношування диска. Особливо шкідливі важка атлетика і акробатика.

Відмовтеся від куріння. У курців зі стажем істотно погіршується кровообіг всіх тканин. Від цього значно страждає і хрящова тканина дисків.

Уникання травм хребта. Різке здавлювання, скручування або витягування в побуті або при виконанні вправ може порушити цілісність фіброзного кільця і спровокувати вихід пульпозного ядра.

Харчуйтеся правильно. Деякі продукти сприяють регенерації хрящової тканини, з якої складаються диски. Тому рекомендовані до споживання продукти, багаті фосфором, гіалуронової кислотою і мукополисахаридами: морська риба, морепродукти (креветки, мідії), молочні продукти, морська капуста. А також холодець, холодці, холодці та інші страви, що містять навар з кісток, хрящів і зв’язок риб і тварин.

Додатково споживайте вітаміни. Зверніть увагу на комплекси, що містять вітамін D і вітаміни групи А, В, С, Е, К, а також поліненасичені жирні кислоти.

  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1
(0 голосів, в середньому: 0 з 5)