Профілактика діабетичної ангіопатії

29.12.2015 0

Профілактичні заходи щодо попередження діабетичної ангіопатії:

  • постійний контроль цукру та інших показників крові;
  • систематичне відвідування окуліста, ендокринолога, сімейного лікаря;
  • дотримання правильного раціону харчування;
  • активний спосіб життя;
  • дотримання правил гігієни тіла;
  • відмова від шкідливих звичок.

 

Контроль цукру в крові
Для осіб, які перебувають у групі ризику, необхідно систематично здавати аналізи крові на вміст цукру. Робити це слід у відповідності зі спеціальним графіком, скласти який допоможе терапевт. Людям, що страждають ожирінням або тим, хто має близьких родичів, хворих на діабет, рівень цукру варто перевіряти кілька разів на тиждень. Сьогодні у продажу існують спеціальні пристрої, які полегшують завдання по самостійній перевірці кількості цукру в крові. Своєчасне реагування на збільшення цукру в крові допоможе попередити розвиток ускладнень.

Після діагностики цукрового діабету профілактика спрямована на попередження ускладнень. Рівень холестерину в крові – показник, за яким необхідно стежити, оскільки його збільшення провокує патологію судин і деструкцію тканин. При підвищенні рівня цукру вище 10 ммоль / літр, він проникає через нирковий фільтр і з’являється в сечі. Тому рекомендується не допускати підвищення глюкози вище 6,5 ммоль / літр. У той же час, не можна допускати різких підйомів і падіння рівня глюкози, оскільки саме коливання глікемії пошкоджує судини.

Параметри, яких необхідно дотримуватися при діабетичнiй ангіопатії:

  • глюкоза натщесерце: 6,1 – 6,5 ммоль / літр;
  • глюкоза через 2 години після їжі: 7,9 – 9 ммоль / літр;
  • глікозильований гемоглобін: 6,5 – 7,0 відсотків від загального гемоглобіну;
  • холестерин: 5,2 – 6,0 ммоль / літр;
  • артеріальний тиск: не більше 140/90 мм ртутного стовпа.

Якщо діабетична ангіопатія ускладнюється розвитком ішемічної хвороби серця або частими гіпоглікемічними станами, то ці параметри трохи змінюються.

Параметри, яких необхідно дотримуватися при діабетичнiй ангіопатії, ускладненою ішемічною хворобою серця, а також частими гіпоглікемічними станами:

  • глюкоза натщесерце: 7,8 – 8,25 ммоль / літр;
  • глікозильований гемоглобін: 7 – 9 відсотків;
  • коливання глікемії в межах доби не більше 10 – 11 ммоль / літр.

 

Відвідування лікарів
Для того щоб попередити ймовірність розвитку ангіопатії, слід спостерігатися у ендокринолога і проводити систематичне ультразвукове дуплексне обстеження. При виникненні больових відчуттів в коліні, або стопі, появі на кінцівках трофічних виразок або змертвіння шкірних покривів, потрібно якомога раніше провести ультразвукове сканування артерій нижніх кінцівок. Проблеми з очима при цукровому діабеті з’являються до того, як діагностується погіршення зору. З метою запобігання ангіопатії потрібно відвідувати офтальмолога двічі рік.

профілактика -діабетичної ангіопатії


 

Раціон харчування
Перебуваючим у групі ризику особам для попередження ангіопатії слід контролювати кількість і якість вживаної їжі. Харчування має бути дробовим, їжу слід приймати п’ять разів на день невеликими порціями, не допускаючи почуття голоду або пересичення. Кількість уживаних легкозасвоюваних вуглеводів потрібно скоротити до мінімуму. У цю категорію продуктів входять цукор, здобна випічка і білий хліб, цукерки, мед. Відсутність цукру можна компенсувати цукрозамiнниками і помірною кількістю свіжих овочів і фруктів. Споживання бананів, винограду та інших фруктів з підвищеним вмістом цукру слід звести до мінімуму.

Правила харчування для профілактики діабетичної ангіопатії:

  • виключити вживання смаженої та копченої їжі;
  • збільшити кількість уживання ріпчастої цибулі (печеною або вареною);
  • збільшити кількість уживаних в сирому вигляді овочів і фруктів;
  • в раціоні повинні переважати продукти, приготовані на пару, запечені або відварені;
  • жирні сорти м’яса (баранина, свинина) потрібно замінити на пісні (курка, індичка, телятина);
  • при приготуванні птиці слід видаляти з м’яса шкіру;
  • консервовані продукти та харчові добавки потрібно звести до мінімуму;
  • для поліпшення процесу переварювання жирів в їжу необхідно додавати прянощі (крім пекучого перцю).

При великому бажанні солодкого, шоколад та вироби з нього можна замінити мармеладом або зефіром. Підсолоджувати компот та інші напої можна за допомогою кизилу, ожини, малини. Також у продажу зустрічаються спеціальні кондитерські вироби, в яких цукор замінюють на синтетичні або натуральні цукрозамінники. Слід враховувати той факт, що синтетичні аналоги цукру у великих кількостях шкідливі для здоров’я.

Продукти харчування для профілактики діабетичної ангіопатії:

  • продукти з борошна грубого помолу;
  • рис, гречана і ячна крупа, вівсянка;
  • вівсяні, пшеничні, рисові, житні висівки;
  • картоплю та інші продукти з високим вмістом клітковини.

Щоб перетравити складні вуглеводи потрібна більша кількість часу, ніж для інших продуктів. У результаті цього глюкоза повільніше надходить у кров і підшлунковій залозі вистачає часу для вироблення інсуліну, а організм встигає його засвоювати. Існує ряд продуктів, які знижують рівень цукру в крові, сприяють виробленню інсуліну і роблять позитивний вплив на функціонування підшлункової залози.

Продукти, що стимулюють роботу підшлункової залози:

  • квашена капуста;
  • чорниця;
  • зелена квасоля;
  • шпинат;
  • селера.

 

Водний баланс
Підтримання здорового водного балансу являє собою один з важливих профілактичних заходів у розвитку діабетичних ускладнень. Достатня кількість води стимулює вироблення інсуліну та його засвоєння організмом. Щоб забезпечити клітинам необхідну кількість вологи, в день потрібно випивати близько двох літрів рідини (вісім склянок). Віддавайте перевагу мінеральнiй негазованiй воді, несолодким трав’яним і фруктовим чаям. Для профілактики ангіопатії діабетичної корисно приймати сік граната, свіжого огірка, сік сливи.
Прийом рідини слід обмежити при нирковій недостатності, артеріальної гіпертензії.


 

Гігієна тіла
Недостатня регенерація тканин і ймовірність виникнення інфекцій можуть стати причиною широкого ряду ускладнень. Тому при виникненні порізів і саден, поверхню ран слід своєчасно обробляти антисептичними засобами. Варто звести до мінімуму взаємодію з факторами ризику. Так, наприклад, бритву можна замінити електробритвою.


 

Догляд за ногами
Догляд за ногами відіграє важливу роль у профілактиці діабетичної ангіопатії. Слід тримати ноги в чистоті і дотримуватися всіх правил по догляду за ними. Взуття потрібно носити зручне, що не викликає неприємних відчуттів (натирання, здавлювання). Віддавати перевагу слід шкіряному взуттю з устілками з натуральних матеріалів. Вибирайте моделі взуття з широким носком і на невисокому каблуці. Виключіть носіння шкарпеток з синтетичних матеріалів. Слідкуйте за тим, щоб ноги не піддавалися переохолодженню та перегріванню. Уникайте саден, забитих місць, порізів. Своєчасне лікування натоптишів і мозолів, використання антисептичних засобів і систематичний огляд стоп дозволить уникнути ускладнень при діабеті.

Правила по догляду за ногами за діабетичної ангіопатії нижніх кінцівок:

  • щовечора стопи потрібно мити теплою водою з марганцівкою і дитячим милом;
  • після водних процедур ноги слід промокнути рушником, нанести бактерицидний крем і шкіру між пальцями змастити спиртом;
  • підстригати нігті на ногах потрібно один раз на тиждень під прямим кутом;
  • виключити процедури по розпарюванню і розм’якшенню шкіри ніг;
  • не тримати стопи поблизу багаття, каміна або інших нагрівальних приладів;
  • не міряти нове взуття на босу ногу;
  • не користуватися чужим взуттям, шкарпетками, рушниками для ніг;
  • в громадських місцях (готель, басейн, сауна) використовувати одноразове взуття.

При виявленні врослого нігтя, тріщин або ран на стопах, при виникненні больових відчуттів при ходьбі і при повній або частковій втраті чутливості ступень потрібно звернутися до фахівця.


 

Профілактика ангіопатії

Фізичні навантаження
До профілактичних заходів в боротьбі з цукровим діабетом та його ускладненнями відносяться заняття спортом і помірні фізичні навантаження.

Види фізичних навантажень при цукровому діабеті:

  • прогулянки в парках, скверах;
  • відвідування басейну;
  • їзда на велосипеді;
  • ходьба пішки по сходах замість ліфта;
  • скорочення маршрутів з використанням транспорту на користь ходьби пішки;
  • походи в ліс.

Під час перебування на свіжому повітрі поліпшується обмін речовин в організмі, оновлюється склад крові. Жирові клітини руйнуються природним шляхом, а глюкоза не застоюється в крові. При існуванні відчутних проблем із зайвою вагою потрібно присвячувати тридцять хвилин в день заняттю спортом. Рекомендований вид спорту і тип навантаження потрібно підбирати залежно від загального фізичного стану, проконсультувавшись з лікарем.


 

Шкідливі звички
Профілактика діабетичних ускладнень полягає у відмовi від вживання алкогольних напоїв. Алкоголь впливає на печінку, в результаті чого в кров надходить недостатня кількість глюкози. Це може різко знизити рівень цукру в крові і спровокувати гіпоглікемію. Куріння посилює перебіг цукрового діабету і прискорює розвиток діабетичних ускладнень. Тому в профілактичних цілях попередження ангіопатії, від куріння слід відмовитися. Також варто обмежувати стресові і депресивні ситуації, так як нервове виснаження також може стати причиною розвитку великої кількості діабетичних ускладнень.

  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1
(0 голосів, в середньому: 0 з 5)