Профілактика діабетичної ангіопатії
Профілактичні заходи щодо попередження діабетичної ангіопатії:
- постійний контроль цукру та інших показників крові;
- систематичне відвідування окуліста, ендокринолога, сімейного лікаря;
- дотримання правильного раціону харчування;
- активний спосіб життя;
- дотримання правил гігієни тіла;
- відмова від шкідливих звичок.
Контроль цукру в крові
Для осіб, які перебувають у групі ризику, необхідно систематично здавати аналізи крові на вміст цукру. Робити це слід у відповідності зі спеціальним графіком, скласти який допоможе терапевт. Людям, що страждають ожирінням або тим, хто має близьких родичів, хворих на діабет, рівень цукру варто перевіряти кілька разів на тиждень. Сьогодні у продажу існують спеціальні пристрої, які полегшують завдання по самостійній перевірці кількості цукру в крові. Своєчасне реагування на збільшення цукру в крові допоможе попередити розвиток ускладнень.
Після діагностики цукрового діабету профілактика спрямована на попередження ускладнень. Рівень холестерину в крові – показник, за яким необхідно стежити, оскільки його збільшення провокує патологію судин і деструкцію тканин. При підвищенні рівня цукру вище 10 ммоль / літр, він проникає через нирковий фільтр і з’являється в сечі. Тому рекомендується не допускати підвищення глюкози вище 6,5 ммоль / літр. У той же час, не можна допускати різких підйомів і падіння рівня глюкози, оскільки саме коливання глікемії пошкоджує судини.
Параметри, яких необхідно дотримуватися при діабетичнiй ангіопатії:
- глюкоза натщесерце: 6,1 – 6,5 ммоль / літр;
- глюкоза через 2 години після їжі: 7,9 – 9 ммоль / літр;
- глікозильований гемоглобін: 6,5 – 7,0 відсотків від загального гемоглобіну;
- холестерин: 5,2 – 6,0 ммоль / літр;
- артеріальний тиск: не більше 140/90 мм ртутного стовпа.
Якщо діабетична ангіопатія ускладнюється розвитком ішемічної хвороби серця або частими гіпоглікемічними станами, то ці параметри трохи змінюються.
Параметри, яких необхідно дотримуватися при діабетичнiй ангіопатії, ускладненою ішемічною хворобою серця, а також частими гіпоглікемічними станами:
- глюкоза натщесерце: 7,8 – 8,25 ммоль / літр;
- глікозильований гемоглобін: 7 – 9 відсотків;
- коливання глікемії в межах доби не більше 10 – 11 ммоль / літр.
Відвідування лікарів
Для того щоб попередити ймовірність розвитку ангіопатії, слід спостерігатися у ендокринолога і проводити систематичне ультразвукове дуплексне обстеження. При виникненні больових відчуттів в коліні, або стопі, появі на кінцівках трофічних виразок або змертвіння шкірних покривів, потрібно якомога раніше провести ультразвукове сканування артерій нижніх кінцівок. Проблеми з очима при цукровому діабеті з’являються до того, як діагностується погіршення зору. З метою запобігання ангіопатії потрібно відвідувати офтальмолога двічі рік.
Раціон харчування
Перебуваючим у групі ризику особам для попередження ангіопатії слід контролювати кількість і якість вживаної їжі. Харчування має бути дробовим, їжу слід приймати п’ять разів на день невеликими порціями, не допускаючи почуття голоду або пересичення. Кількість уживаних легкозасвоюваних вуглеводів потрібно скоротити до мінімуму. У цю категорію продуктів входять цукор, здобна випічка і білий хліб, цукерки, мед. Відсутність цукру можна компенсувати цукрозамiнниками і помірною кількістю свіжих овочів і фруктів. Споживання бананів, винограду та інших фруктів з підвищеним вмістом цукру слід звести до мінімуму.
Правила харчування для профілактики діабетичної ангіопатії:
- виключити вживання смаженої та копченої їжі;
- збільшити кількість уживання ріпчастої цибулі (печеною або вареною);
- збільшити кількість уживаних в сирому вигляді овочів і фруктів;
- в раціоні повинні переважати продукти, приготовані на пару, запечені або відварені;
- жирні сорти м’яса (баранина, свинина) потрібно замінити на пісні (курка, індичка, телятина);
- при приготуванні птиці слід видаляти з м’яса шкіру;
- консервовані продукти та харчові добавки потрібно звести до мінімуму;
- для поліпшення процесу переварювання жирів в їжу необхідно додавати прянощі (крім пекучого перцю).
При великому бажанні солодкого, шоколад та вироби з нього можна замінити мармеладом або зефіром. Підсолоджувати компот та інші напої можна за допомогою кизилу, ожини, малини. Також у продажу зустрічаються спеціальні кондитерські вироби, в яких цукор замінюють на синтетичні або натуральні цукрозамінники. Слід враховувати той факт, що синтетичні аналоги цукру у великих кількостях шкідливі для здоров’я.
Продукти харчування для профілактики діабетичної ангіопатії:
- продукти з борошна грубого помолу;
- рис, гречана і ячна крупа, вівсянка;
- вівсяні, пшеничні, рисові, житні висівки;
- картоплю та інші продукти з високим вмістом клітковини.
Щоб перетравити складні вуглеводи потрібна більша кількість часу, ніж для інших продуктів. У результаті цього глюкоза повільніше надходить у кров і підшлунковій залозі вистачає часу для вироблення інсуліну, а організм встигає його засвоювати. Існує ряд продуктів, які знижують рівень цукру в крові, сприяють виробленню інсуліну і роблять позитивний вплив на функціонування підшлункової залози.
Продукти, що стимулюють роботу підшлункової залози:
- квашена капуста;
- чорниця;
- зелена квасоля;
- шпинат;
- селера.
Водний баланс
Підтримання здорового водного балансу являє собою один з важливих профілактичних заходів у розвитку діабетичних ускладнень. Достатня кількість води стимулює вироблення інсуліну та його засвоєння організмом. Щоб забезпечити клітинам необхідну кількість вологи, в день потрібно випивати близько двох літрів рідини (вісім склянок). Віддавайте перевагу мінеральнiй негазованiй воді, несолодким трав’яним і фруктовим чаям. Для профілактики ангіопатії діабетичної корисно приймати сік граната, свіжого огірка, сік сливи.
Прийом рідини слід обмежити при нирковій недостатності, артеріальної гіпертензії.
Гігієна тіла
Недостатня регенерація тканин і ймовірність виникнення інфекцій можуть стати причиною широкого ряду ускладнень. Тому при виникненні порізів і саден, поверхню ран слід своєчасно обробляти антисептичними засобами. Варто звести до мінімуму взаємодію з факторами ризику. Так, наприклад, бритву можна замінити електробритвою.
Догляд за ногами
Догляд за ногами відіграє важливу роль у профілактиці діабетичної ангіопатії. Слід тримати ноги в чистоті і дотримуватися всіх правил по догляду за ними. Взуття потрібно носити зручне, що не викликає неприємних відчуттів (натирання, здавлювання). Віддавати перевагу слід шкіряному взуттю з устілками з натуральних матеріалів. Вибирайте моделі взуття з широким носком і на невисокому каблуці. Виключіть носіння шкарпеток з синтетичних матеріалів. Слідкуйте за тим, щоб ноги не піддавалися переохолодженню та перегріванню. Уникайте саден, забитих місць, порізів. Своєчасне лікування натоптишів і мозолів, використання антисептичних засобів і систематичний огляд стоп дозволить уникнути ускладнень при діабеті.
Правила по догляду за ногами за діабетичної ангіопатії нижніх кінцівок:
- щовечора стопи потрібно мити теплою водою з марганцівкою і дитячим милом;
- після водних процедур ноги слід промокнути рушником, нанести бактерицидний крем і шкіру між пальцями змастити спиртом;
- підстригати нігті на ногах потрібно один раз на тиждень під прямим кутом;
- виключити процедури по розпарюванню і розм’якшенню шкіри ніг;
- не тримати стопи поблизу багаття, каміна або інших нагрівальних приладів;
- не міряти нове взуття на босу ногу;
- не користуватися чужим взуттям, шкарпетками, рушниками для ніг;
- в громадських місцях (готель, басейн, сауна) використовувати одноразове взуття.
При виявленні врослого нігтя, тріщин або ран на стопах, при виникненні больових відчуттів при ходьбі і при повній або частковій втраті чутливості ступень потрібно звернутися до фахівця.
Фізичні навантаження
До профілактичних заходів в боротьбі з цукровим діабетом та його ускладненнями відносяться заняття спортом і помірні фізичні навантаження.
Види фізичних навантажень при цукровому діабеті:
- прогулянки в парках, скверах;
- відвідування басейну;
- їзда на велосипеді;
- ходьба пішки по сходах замість ліфта;
- скорочення маршрутів з використанням транспорту на користь ходьби пішки;
- походи в ліс.
Під час перебування на свіжому повітрі поліпшується обмін речовин в організмі, оновлюється склад крові. Жирові клітини руйнуються природним шляхом, а глюкоза не застоюється в крові. При існуванні відчутних проблем із зайвою вагою потрібно присвячувати тридцять хвилин в день заняттю спортом. Рекомендований вид спорту і тип навантаження потрібно підбирати залежно від загального фізичного стану, проконсультувавшись з лікарем.
Шкідливі звички
Профілактика діабетичних ускладнень полягає у відмовi від вживання алкогольних напоїв. Алкоголь впливає на печінку, в результаті чого в кров надходить недостатня кількість глюкози. Це може різко знизити рівень цукру в крові і спровокувати гіпоглікемію. Куріння посилює перебіг цукрового діабету і прискорює розвиток діабетичних ускладнень. Тому в профілактичних цілях попередження ангіопатії, від куріння слід відмовитися. Також варто обмежувати стресові і депресивні ситуації, так як нервове виснаження також може стати причиною розвитку великої кількості діабетичних ускладнень.
29.12.2015 ufmm
Профілактичні заходи щодо попередження діабетичної ангіопатії:
- постійний контроль цукру та інших показників крові;
- систематичне відвідування окуліста, ендокринолога, сімейного лікаря;
- дотримання правильного раціону харчування;
- активний спосіб життя;
- дотримання правил гігієни тіла;
- відмова від шкідливих звичок.
Контроль цукру в крові
Для осіб, які перебувають у групі ризику, необхідно систематично здавати аналізи крові на вміст цукру. Робити це слід у відповідності зі спеціальним графіком, скласти який допоможе терапевт. Людям, що страждають ожирінням або тим, хто має близьких родичів, хворих на діабет, рівень цукру варто перевіряти кілька разів на тиждень. Сьогодні у продажу існують спеціальні пристрої, які полегшують завдання по самостійній перевірці кількості цукру в крові. Своєчасне реагування на збільшення цукру в крові допоможе попередити розвиток ускладнень.
Після діагностики цукрового діабету профілактика спрямована на попередження ускладнень. Рівень холестерину в крові – показник, за яким необхідно стежити, оскільки його збільшення провокує патологію судин і деструкцію тканин. При підвищенні рівня цукру вище 10 ммоль / літр, він проникає через нирковий фільтр і з’являється в сечі. Тому рекомендується не допускати підвищення глюкози вище 6,5 ммоль / літр. У той же час, не можна допускати різких підйомів і падіння рівня глюкози, оскільки саме коливання глікемії пошкоджує судини.
Параметри, яких необхідно дотримуватися при діабетичнiй ангіопатії:
- глюкоза натщесерце: 6,1 – 6,5 ммоль / літр;
- глюкоза через 2 години після їжі: 7,9 – 9 ммоль / літр;
- глікозильований гемоглобін: 6,5 – 7,0 відсотків від загального гемоглобіну;
- холестерин: 5,2 – 6,0 ммоль / літр;
- артеріальний тиск: не більше 140/90 мм ртутного стовпа.
Якщо діабетична ангіопатія ускладнюється розвитком ішемічної хвороби серця або частими гіпоглікемічними станами, то ці параметри трохи змінюються.
Параметри, яких необхідно дотримуватися при діабетичнiй ангіопатії, ускладненою ішемічною хворобою серця, а також частими гіпоглікемічними станами:
- глюкоза натщесерце: 7,8 – 8,25 ммоль / літр;
- глікозильований гемоглобін: 7 – 9 відсотків;
- коливання глікемії в межах доби не більше 10 – 11 ммоль / літр.
Відвідування лікарів
Для того щоб попередити ймовірність розвитку ангіопатії, слід спостерігатися у ендокринолога і проводити систематичне ультразвукове дуплексне обстеження. При виникненні больових відчуттів в коліні, або стопі, появі на кінцівках трофічних виразок або змертвіння шкірних покривів, потрібно якомога раніше провести ультразвукове сканування артерій нижніх кінцівок. Проблеми з очима при цукровому діабеті з’являються до того, як діагностується погіршення зору. З метою запобігання ангіопатії потрібно відвідувати офтальмолога двічі рік.
Раціон харчування
Перебуваючим у групі ризику особам для попередження ангіопатії слід контролювати кількість і якість вживаної їжі. Харчування має бути дробовим, їжу слід приймати п’ять разів на день невеликими порціями, не допускаючи почуття голоду або пересичення. Кількість уживаних легкозасвоюваних вуглеводів потрібно скоротити до мінімуму. У цю категорію продуктів входять цукор, здобна випічка і білий хліб, цукерки, мед. Відсутність цукру можна компенсувати цукрозамiнниками і помірною кількістю свіжих овочів і фруктів. Споживання бананів, винограду та інших фруктів з підвищеним вмістом цукру слід звести до мінімуму.
Правила харчування для профілактики діабетичної ангіопатії:
- виключити вживання смаженої та копченої їжі;
- збільшити кількість уживання ріпчастої цибулі (печеною або вареною);
- збільшити кількість уживаних в сирому вигляді овочів і фруктів;
- в раціоні повинні переважати продукти, приготовані на пару, запечені або відварені;
- жирні сорти м’яса (баранина, свинина) потрібно замінити на пісні (курка, індичка, телятина);
- при приготуванні птиці слід видаляти з м’яса шкіру;
- консервовані продукти та харчові добавки потрібно звести до мінімуму;
- для поліпшення процесу переварювання жирів в їжу необхідно додавати прянощі (крім пекучого перцю).
При великому бажанні солодкого, шоколад та вироби з нього можна замінити мармеладом або зефіром. Підсолоджувати компот та інші напої можна за допомогою кизилу, ожини, малини. Також у продажу зустрічаються спеціальні кондитерські вироби, в яких цукор замінюють на синтетичні або натуральні цукрозамінники. Слід враховувати той факт, що синтетичні аналоги цукру у великих кількостях шкідливі для здоров’я.
Продукти харчування для профілактики діабетичної ангіопатії:
- продукти з борошна грубого помолу;
- рис, гречана і ячна крупа, вівсянка;
- вівсяні, пшеничні, рисові, житні висівки;
- картоплю та інші продукти з високим вмістом клітковини.
Щоб перетравити складні вуглеводи потрібна більша кількість часу, ніж для інших продуктів. У результаті цього глюкоза повільніше надходить у кров і підшлунковій залозі вистачає часу для вироблення інсуліну, а організм встигає його засвоювати. Існує ряд продуктів, які знижують рівень цукру в крові, сприяють виробленню інсуліну і роблять позитивний вплив на функціонування підшлункової залози.
Продукти, що стимулюють роботу підшлункової залози:
- квашена капуста;
- чорниця;
- зелена квасоля;
- шпинат;
- селера.
Водний баланс
Підтримання здорового водного балансу являє собою один з важливих профілактичних заходів у розвитку діабетичних ускладнень. Достатня кількість води стимулює вироблення інсуліну та його засвоєння організмом. Щоб забезпечити клітинам необхідну кількість вологи, в день потрібно випивати близько двох літрів рідини (вісім склянок). Віддавайте перевагу мінеральнiй негазованiй воді, несолодким трав’яним і фруктовим чаям. Для профілактики ангіопатії діабетичної корисно приймати сік граната, свіжого огірка, сік сливи.
Прийом рідини слід обмежити при нирковій недостатності, артеріальної гіпертензії.
Гігієна тіла
Недостатня регенерація тканин і ймовірність виникнення інфекцій можуть стати причиною широкого ряду ускладнень. Тому при виникненні порізів і саден, поверхню ран слід своєчасно обробляти антисептичними засобами. Варто звести до мінімуму взаємодію з факторами ризику. Так, наприклад, бритву можна замінити електробритвою.
Догляд за ногами
Догляд за ногами відіграє важливу роль у профілактиці діабетичної ангіопатії. Слід тримати ноги в чистоті і дотримуватися всіх правил по догляду за ними. Взуття потрібно носити зручне, що не викликає неприємних відчуттів (натирання, здавлювання). Віддавати перевагу слід шкіряному взуттю з устілками з натуральних матеріалів. Вибирайте моделі взуття з широким носком і на невисокому каблуці. Виключіть носіння шкарпеток з синтетичних матеріалів. Слідкуйте за тим, щоб ноги не піддавалися переохолодженню та перегріванню. Уникайте саден, забитих місць, порізів. Своєчасне лікування натоптишів і мозолів, використання антисептичних засобів і систематичний огляд стоп дозволить уникнути ускладнень при діабеті.
Правила по догляду за ногами за діабетичної ангіопатії нижніх кінцівок:
- щовечора стопи потрібно мити теплою водою з марганцівкою і дитячим милом;
- після водних процедур ноги слід промокнути рушником, нанести бактерицидний крем і шкіру між пальцями змастити спиртом;
- підстригати нігті на ногах потрібно один раз на тиждень під прямим кутом;
- виключити процедури по розпарюванню і розм’якшенню шкіри ніг;
- не тримати стопи поблизу багаття, каміна або інших нагрівальних приладів;
- не міряти нове взуття на босу ногу;
- не користуватися чужим взуттям, шкарпетками, рушниками для ніг;
- в громадських місцях (готель, басейн, сауна) використовувати одноразове взуття.
При виявленні врослого нігтя, тріщин або ран на стопах, при виникненні больових відчуттів при ходьбі і при повній або частковій втраті чутливості ступень потрібно звернутися до фахівця.
Фізичні навантаження
До профілактичних заходів в боротьбі з цукровим діабетом та його ускладненнями відносяться заняття спортом і помірні фізичні навантаження.
Види фізичних навантажень при цукровому діабеті:
- прогулянки в парках, скверах;
- відвідування басейну;
- їзда на велосипеді;
- ходьба пішки по сходах замість ліфта;
- скорочення маршрутів з використанням транспорту на користь ходьби пішки;
- походи в ліс.
Під час перебування на свіжому повітрі поліпшується обмін речовин в організмі, оновлюється склад крові. Жирові клітини руйнуються природним шляхом, а глюкоза не застоюється в крові. При існуванні відчутних проблем із зайвою вагою потрібно присвячувати тридцять хвилин в день заняттю спортом. Рекомендований вид спорту і тип навантаження потрібно підбирати залежно від загального фізичного стану, проконсультувавшись з лікарем.
Шкідливі звички
Профілактика діабетичних ускладнень полягає у відмовi від вживання алкогольних напоїв. Алкоголь впливає на печінку, в результаті чого в кров надходить недостатня кількість глюкози. Це може різко знизити рівень цукру в крові і спровокувати гіпоглікемію. Куріння посилює перебіг цукрового діабету і прискорює розвиток діабетичних ускладнень. Тому в профілактичних цілях попередження ангіопатії, від куріння слід відмовитися. Також варто обмежувати стресові і депресивні ситуації, так як нервове виснаження також може стати причиною розвитку великої кількості діабетичних ускладнень.