Лікування целіакії. Безглютенова дієта

02.01.2016 0

Як правило будь-яке захворювання вимагає якогось медичного лікування: прийом таблеток, уколи, різні маніпуляції, фізіопроцедури або операції. Однак у випадку целіакії справа йде зовсім по-іншому – це захворювання вимагає тільки лише дотримання безглютенової дієти. Проте дотримання дієти вимагає максимальної відповідальності та інформованості пацієнта.

Коли ви дізнаєтеся, що ви або ваша близька людина хворі целіакію, вам здається, що ви перебуваєте в безвихідній ситуації. Але це не так. Жити з целіакію можна як і раніше, не забуваючи тільки про спеціальну дієту для страждаючих цією хворобою.

Целіакія повинна розглядатися хворим не як недуга, а особливий спосіб життя. Дотримуючись строгої дієти, ви стаєте в ряд зі здоровими людьми.
Безглютеновая дієта – шлях до здоров’я пацієнта з целіакію.
Перед початком дієти запам’ятайте важливу для вашого організму інформацію:
Здорова людина протягом дня з’їдає від 10 до 35 грам глютену. Приміром, у куску свіжого білого хліба знаходяться 4-5 грам цієї речовини, а в тарілці пшеничної каші буде 6 грам глютену.

Для запалення кишечника у хворих на целіакію достатньо менше 0.1 грама цiєї небезпечної для організму речовини. Це еквівалентно декількох крихтам хліба.

Для ефективного лікування целіакії необхідно виключити всі небезпечні для організму речовини з вашого повсякденного раціону.

Для організації правильної дієти без продуктів, що містять глютен, необхідно виключити з Вашого раціону такі злакові культури як: жито, ячмінь, пшениця.

Їжа не повинна мiстити жодного міліграма глютену, тому слід уважно знайомитися з інгредієнтами кожної страви, а краще самостійно готувати собі їжу.

Продуктів, що містять глютен не настільки багато, завдяки цьому факту, організація дієти видається не такою вже складною справою. Головне правило дієти: можна їсти все, що не містить пшеницю, жито, овес, ячмінь, а також всі похідні цих злакових культур.

Небезпечні продукти, для хворих на целіакію:

  • Житній хліб
  • Пшеничний хліб
  • Макарони
  • Здобна випічка
  • Різне печиво
  • Каші з пшеницею, житом, вівсом, ячменем

Чому складно виключити дані продукти з Вашого раціону?
Найчастіше покупцеві за складом продукту складно визначити, чи знаходиться в ньому глютен чи ні.
Іноді хворі, що дотримують дієту не можуть собі дозволити відмовитися від деяких кулінарних звичок.
Щоб подолати ці проблеми, дотримуйтесь моїм рекомендаціям:
Готуйте їжу самі!
Для хворих, які страждають на целіакію, приготування їжі вдома буде кращим виходом, для лікування захворювання.

Обов’язково використовуйте тільки свіжі продукти. Відмовтеся від вживання заморожених напівфабрикатів.

целіакія

Фрукти, овочі, свіже м’ясо, риба – ось продукти, які не містять глютен, безпечні і корисні для вашого організму! Відмова від напівфабрикатів необхідне тому, що виробники часто додають в них різні добавки, такі як барвники, консерванти, крохмаль, ароматизатори, які містять глютен.

Склянку пшеничного борошна можна замінити такими інгредієнтами:

  • Склянкою гречаного борошна
  • Склянкою кукурудзяного борошна
  • Склянкою борошна з сорго
  • Склянкою борошна з тапіоки
  • Половиною склянки борошна з мигдалю

У деяких магазинах зустрічаються борошняні суміші, що успішно замінюють пшеничне борошно у Вашому раціоні.

Якщо готуєте не Ви, а інший член Вашої родини, поясніть йому, що вам можна їсти, а що ні.


 

Вживання молочних продуктів при целіакії

У хворих на целіакію зважаючи на ентероколіт можливе порушення всмоктування молочного цукру. Симптомами лактазної недостатності є здуття живота, різі, а також пронос.

Щоб зменшити ймовірність появи даних симптомів, хворим на целіакію рекомендовано відмовитися від вживання молочних продуктів на початку дієти.

Вживання молочних продуктів при целіакії

Захистіть свою їжу від глютену.

Поясніть всім членам Вашої родини що собою представляє захворювання целіакія, які продукти містять глютен.

Люди, що живуть з Вами та не хворіють на целіакію і вживають продукти з глютеном, зобов’язані не допустити потрапляння їх у вашу їжу.

Необхідно дотримуватися таких правил:

  • Зберігати їжу, що містить глютен, окремо від їжі без глютену.
  • Стежити за чистотою поверхні столу.
  • Мати окремі кухонні інструменти, в яких будете готувати їжу тільки без глютену.
  • Уважно ознайомтеся зі складом, при виборі продуктів.

З огляду на те, що можлива присутність глютену в деяких продуктах іноді сумнівно, Вам необхідно перевірити всі продукти, що вживаються вами, на утримання даної небезпечної речовини.

Як тільки ви зважилися на дану дієту, приготуйтеся, що будь який з уживаних вами продуктів може бути потенційним носієм глютену. Приміром, назва «вівсяне печиво» не говорить вам, що головний інгредієнт цiєї ласощі – пшеничне борошно.

Коли ви перевіряєте продукт на вмiст глютену, уважно вивчайте його склад. Тільки напис «НЕ містить глютену» гарантує відсутність даного компонента в продукті.

Скорiше за все, глютен мiститься в продуктах, до складу яких входять:

  • Ячмінь
  • Жито
  • Овес
  • Манна крупа
  • Пшениця
  • Крохмаль
  • Пивні дріжджі

Якщо в складі продукту є декстрин, соуси, приправи і ароматизатори, «модифікований харчовий крохмаль» або «гидролізірованний овочевий білок», то ці продукти можуть містити глютен.

Необхідно знати, що чистий овес не має у своєму складі глютен, але у деяких людей він може викликати ентероколіт.

Це відбувається зважаючи на вміст в ньому білка, схожого за властивостями на глютен. Крім того, це може бути викликано забрудненням залишками пшениці при переробці вівса.


 

Чи міститься Глютен в медичних препаратах?

Зміст глютену в ліках можливий у вигляді добавок. Перед прийомом лікiв, раджу вивчити вам склад медикаменту (як правило, зазначено або на коробці, або в інструкції по його застосуванню).

Необхідно повідомити про хворобу вашому лікареві, перед проведенням різного роду лікування.

Де купувати продукти, що не містять глютен?
Зараз відкривається безліч підприємств харчової промисловості, що виробляють продукти без вмісту глютену. Ви можете дізнатися в супермаркетах, чи присутні в їхньому асортименті продукти, для хворих на целіакію. У великих маркетах є навіть спеціальні відділи з ними.

Крім того, в інтернеті є безліч фірм, що займаються доставкою продуктів, що не містять глютен.

Чи можна приймати їжу в місцях громадського харчування?
У випадку, якщо ви зазвичай їсте не вдома, а за його межами, не зневіряйтеся – ви можете не відмовлятися від прийому їжі таким чином.

Потрібно лише ретельно вивчити меню в кафе чи ресторані, уточнити у офіціанта і кухаря які компоненти містить блюдо. Якщо глютен у складі не присутній, можете сміливо замовляти блюдо, без шкоди для здоров’я.


 

Вживання алкоголю і безглютененовая дієта.

Якщо у ваш раціон зазвичай входила невелика кількість алкоголю, то можна зберегти його прийом і після початку дієти.

Необхідно відмовитися від прийому пива, так як в його складі присутні солод і ячмінь. Від прийому горілки також раджу відмовитися, адже в її складі є пшениця.

А ось ром, вино, текілу і джин вживати можна.

Не забувайте про різноманітність продуктів без глютену.

Після початку дієти, не варто зменшувати свій раціон до декількох продуктів, типу картоплі та гречаної каші. Таку одноманітність в їжі буде витримувати важко, крім того від одноманітності в продуктах буде страждати сам організм, який не буде отримувати вітаміни і мінерали, необхідні для його повноцінної роботи.

Обов’язково вживайте щодня свіжі фрукти і овочі, м’ясо або рибу, курячі та перепелині яйця.

Вимірюйте вагу, перебуваючи на дієті.
Після певного періоду перебування на дієті, робота кишечника буде поліпшуватися. Це дуже сприятливо позначиться на вашому самопочутті, проте з огляду на те, що до початку дієти ви споживали більше калорійної їжі, після закінчення дієти, ви можете знову різко почати набирати вагу. Рекомендую виміряти вагу, через певний час, після закінчення дієти. Якщо вона збільшиться, потрібно зменшити кількість споживаної їжі.

  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1
(1 голос, в середньому: 5 з 5)