Дієта при цукровому діабеті

11.01.2016 0

Протипоказання до призначення дієти при цукровому діабеті

  • Дефіцит маси тіла
  • Важка фізична праця
  • Періодичні інфекційні захворювання
  • Асоційовані захворювання, що вимагають повноцінного висококалорійного харчування
  • Хірургічні втручання
  • Вагітність
  • Значні підвищення концентрації цукру в крові (гіперглікемія більше 10 ммоль / л)
  • Кетоацидоз – стан організму при порушеному обміні речовин, при якому в крові підвищується концентрація кетонових тіл

 

Як призначається дієта при цукровому діабеті?

Головним принципом при призначенні протидіабетичної дієти є максимальне наближення режиму харчування до фізіологічних норм здорового людини.

Вибір і кількість споживаних продуктів проводитися з урахуванням індивідуальних особливостей кожної людини. У цьому відношенні важлива кожна, здавалося б на перший погляд дрібниця. При призначенні дієти враховують вік, стать, фізичну активність. Важливу роль відіграє і конституціональний тип статури людини. Ожиріння, серцево-судинні захворювання, підвищений артеріальний тиск, захворювання нирок – все це враховується при призначенні дієтичного харчування.

дієта діабетика

Споживання їжі повинно відповідати ідеальній вазі кожної окремо взятої людини, виходячи з його особливостей, а також з урахуванням росту, роду занять і професійної діяльності.
Для підрахунку кількості споживання необхідних калорій на добу використовують спеціальну формулу.
Ідеальна вага для чоловіків становить:
Маса = (зріст / см. – 100) – 10% від числа що залишилось.
Ідеальна вага жінки становить:
Маса = (зріст / см. – 100) – 15% від числа що залишилось.

Виходить що якщо у чоловіка ріст 180 см. То при відніманні від цього числа 100 вийде 80. далі підраховують 10% з 80, вийде число 8. слідуючи формулою, з 80 віднімаємо 8 і отримуємо ідеальну масу тіла. Для даного чоловіка вона дорівнює 72 кг.

Аналогічно підраховують ідеальну масу тіла жінки.
Дана формула допомагає лікарям дієтологам правильно підрахувати кількість калорій необхідних кожній людині індивідуально, залежно від його енергетичних витрат. Нижче наводяться параметри для підрахунку кількості необхідних кілокалорій на добу:

  • 20-25 ккал / кг / маси тіла – для осіб з постільним режимом
  • 25-30 ккал / кг / маси тіла – при легкій фізичній праці
  • 30-35 ккал / кг / маси тіла – для середніх фізичних навантажень або інтелектуальної роботи
  • 35-40 ккал / кг / маси тіла – для людей, робота яких пов’язана з важкою фізичною працею

Енергетичний обсяг, споживаної їжі підраховують шляхом множення ідеальної маси тіла хворого, на необхідну кількість затрачуваних калорій в залежності від його способу життя.
Достовірно відомо, що зменшення маси тіла хворого на цукровий діабет, призводить до нормалізації рівня цукру в крові, збільшується чутливість тканин до інсуліну.

У порівнянні з теоретичними обчисленнями про необхідну кількість кілокалорій для кожної індивідуальної людини, на практиці рекомендують знижувати цей обсяг в середньому на 500 ккал в день. Отже, для жінок енергетичний обсяг повинен бути приблизно 1500ккал. Для чоловіків – від 1500 до 2000ккал на день.

Іншим важливим принципом, який повинні враховувати лікарі при призначенні спеціальної протидіабетичної дієти, є дотримання правильного раціону харчування. Кількість білків, жирів і вуглеводів повинно відповідати фізіологічним нормам.

 

цукровий діабет харчування

Чи можна вживати їжу багату вуглеводами при цукровому діабеті?

Вуглеводи є одним з найважливіших компонентів, що заповнюють енергетичний баланс. За рахунок вуглеводів покриваються до 50-60% необхідних енергетичних витрат на день. Великі кількості вуглеводів містяться в цукрі, цукерках, тортах, бананах, бджолиному меді, мороженому. Серед борошняних виробів, багатих вуглеводами, виділяють: печиво, здобні булочки, пшеничну крупу.
Для полегшення підрахунку кількості калорій в раціоні харчування беруть у приклад шматочок хліба масою 12 грам, в якому міститься приблизно 50 кілокалорій. Відомо, що не всі продукти, з’їдені в рівних кількостях, дають однакову кількість енергії.

Умовно, всі продукти що містять вуглеводи діляться на три категорії:

  • Продукти, що містять від 70% до 100% вуглеводів, забороняються до вживання діабетикам. До них відносять – цукор, мед, печиво, родзинки, та інші солодощі.
  • Продукти, з вмістом вуглеводів від 50% до 70%. Обмежено використовуються хворими на цукровий діабет. Ця група продуктів включає: чорний і житній хліб, картоплю, варений рис, гречану крупу. Бобові – горох, квасоля, боби.
  • Продукти зі зниженим вмістом вуглеводів. Рекомендуються до вживання діабетикам. До них відносять: морква, буряк, перець, капуста. Молочні продукти повинні бути знежирені. З м’ясних продуктів переважно використовувати біле м’ясо, у відварному вигляді.

Суттєву роль відіграють такі продукти як крупи, з овочів – бобові, морква, капуста. Зазначені продукти містять вуглеводи в важкоперетравлюваному вигляді і тому всмоктуються і засвоюються поступово, не викликаючи різкого підвищення рівня цукру в крові.

 

Цукрозамінники при цукровому діабеті

Хворим, які не можуть обійтися без солодощів, рекомендуються до вживання цукрозамінники.
Натуральні – ксилитол, сорбітол, фруктоза.
Фруктоза, наприклад, міститься у великих кількостях у фруктах. Засвоєння фруктози не вимагає участі інсуліну, тому коливання цукру в крові не перевищують фізіологічних норм.
Сорбіт – відноситься до натуральних цукрозамінників. Крім того володіє позитивним впливом на функції печінки, має слабку жовчогінну дію. Застосовується по 20-30 грамів на добу.їжа при діабеті
Натуральні цукрозамінники володіють енергетичною цінністю, і тому повинні бути включені в підрахунок загальної кількості кілокалорій. Вживаються в обмежених кількостях (20-30 грам в день).
Синтетичні – сахарин, аспартам (сластілін), цикламат.
Сластілін (аспартам) – синтетичний підсолоджувач. Випускається у вигляді таблеток по 20 мг. Майже в 200 разів солодше цукру, але тим не менш не чинить підвищувального впливу на рівень глюкози в крові.
Синтетичні цукрозамінники, на відміну від натуральних, швидко руйнуються при підвищених температурах. Тому їх вживання не рекомендується з гарячим питвом (гарячий чай, кава).


Щоденний раціон при цукровому діабеті

Вживання білкової їжі
Загальна кількість білка з споживаної їжею складає в нормі 12-15%. Біологічно цінні білки містяться в м’ясі, рибі, яйцях, молочних продуктах.

Рекомендовано вживати для приготування їжі м’ясо нежирних сортів, (куряче індичатину, яловичину). Обмеження прийому білкової їжі здійснюється при ускладненні цукрового діабету, пов’язаного з порушенням чутливості, онімінням рук і ніг пацієнта.

Вживання жирів
Жири служать хорошим джерелом енергії і жиророзчинних вітамінів (А, Е, Д, К). для повноцінного харчування вміст жирів в їжі має становити не менше 25-30%. Жири складаються з жирних кислот. З них, найкориснішими є поліненасичені жирні кислоти, які містяться в рослинних оліях (соняшникова, оливкова, кукурудзяна).

Але, не варто забувати, що жири, які містяться в м’ясних продуктах, також дуже важливі, хоча і в менших кількостях. У жирі тваринного походження міститься холестерин, який йде на побудову і зміцнення клітинних мембран, а також бере участь в утворенні стероїдних гормонів (естроген, прогестерон, тестостерон та ін.).

правильне харчування при діабеті

Харчові волокна
Не варто забувати про важливість харчових волокон в раціоні хворих на цукровий діабет. Харчові волокна містяться в фруктах і овочах. Різні крупи також багаті харчовими волокнами.

Харчові волокна – це попросту клітковина, яка не перетравлюється в кишечнику. Служить для поліпшення травлення, запобігає появі запорів. Нормалізує перистальтику і мікрофлору кишечника. Всі поступаючи харчові інгредієнти легко перетравлюються і засвоюються організмом.


Фітотерапія при цукровому діабеті

Рекомендується з метою зменшення концентрації цукру в крові. Застосовують у вигляді відварів, настоїв із трав, листя різних рослин. До таких рослин відносять:

  • Листя горіха
  • Лавровий лист
  • Шовковиця
  • Висушені стручки квасолі
  • Овес
  • Горіх
  • Квасоля

 


Алкоголь і цукровий діабет

Існує безліч наукових робіт, думок про користь і шкоду алкогольних напоїв. У невеликих концентраціях і кількості алкоголь не заподіює істотної шкоди здоров’ю. Вживання легких спиртних напоїв не протипоказане людям, страждаючим цукровим діабетом. Єдиною умовою, яку необхідно дотримуватися, так це підраховувати кількість кілокалорій що утворюються в печінці, після розпаду алкоголю. Підраховано, що півлітрова пляшка горілки містить близько 500 кілокалорій.

вживання алкоголю при діабнті

На тлі прийому інсуліну або інших лікарських засобів, що використовуються при лікуванні цукрового діабету, алкоголь потенціює їх вплив, і може значно знижувати концентрацію цукру в крові.
Найбільш уразливими щодо прийому алкоголю є хворі з множинними поєднаними органними ураженнями. При серцево-судинній та печінковій недостатності вживати алкоголь забороняється.

Алкоголь протипоказаний при будь якому фізичному навантаженні.

У висновку необхідно відзначити, що отримана інформація дає лише загальне уявлення про те, які умови і перестороги необхідно дотримуватися при виборі продуктів до вживання. Кожна людина являє собою індивідуальність в плані потреб, звичок і особливостей обміну речовин. Тому найчастіше самостійно буває дуже складно підібрати дієтичне харчування, яке відповідало б нормам, і потребам організму. Коригування харчування здійснює лікар дієтолог, у якого можна отримати в докладному вигляді, всю необхідну інформацію про особливості харчування при цукровому діабеті.

  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1
(0 голосів, в середньому: 0 з 5)