Дієта при фіброзі печінки
Спеціальної дієти як такої при фіброзі печінки не існує. При даній патології призначається дієта (дієта номер 5 за Певзнером), яка використовується при лікуванні різних хвороб печінки і жовчовивідних шляхів. Суть цієї дієти полягає в наступному. Всім пацієнтам призначається дробовий режим харчування (5 разів на добу). Це необхідно для запобігання застою жовчі в печінкових тканинах. Дієта при фіброзі печінки передбачає виключення тушкованих, смажених, запечених страв.
Всі страви повинні подаватися на стіл в протертому, відвареному вигляді. Їх також можна готувати на пару. Крім того не можна при їх приготуванні застосовувати пассировку. Вся їжа повинна містити обмежену кількість солі (6 – 8 г / добу). Якщо у пацієнта спостерігаються набряки, то кількість споживаної солі на добу слід знизити до 3 г, так як вона сприяє посиленню набряклості. Енергетична цінність харчового раціону (кількість калорій / добу) для хворих з фіброзом печінки повинна бути на одному рівні з фізіологічною нормою. Хворий не повинен багато переїдати або, навпаки, недоїдати. Переїдання часто призводить до порушення жовчоутворення, утворення каменів у жовчному міхурі та стеатозу (надмірному відкладенню жиру в печінкових тканинах).
При фіброзі печінки потрібно строго стежити за кількістю вживаних жирів, білків і вуглеводів. Стандартна дієта номер 5 за Певзнером передбачає для таких пацієнтів добове споживання жирів на рівні 70 – 80 м Тварини ліпіди повинні обов’язково складати 2/3 від загальної кількості жирів, рослинні – 1/3. З тваринних жирів слід обмежити вживання жирів (свинячого, баранячого, яловичого). Ці жири містять багато холестерину і насичених жирних кислот. Їх вживання може сприяти розвитку стеатозу (жирової дистрофії печінки) і стеатогепатиту (запалення печінки на тлі її ожиріння). Рекомендованим тваринним жиром в цьому випадку є легкозасвоюване вершкове масло, що містить багато корисних для печінки речовин (вітамінів А і К, арахідонової кислоти). При фіброзі печінки особливо корисні рослинні олії (соняшникова, кукурудзяна, оливкова), так як вони активують процеси ліполізу (розпаду жирів), желчеобразования і жовчовиділення, а також сприяють нормалізації обміну холестерину в печінці. Рослинні масла багаті вітаміном Е (сильний антиоксидант). Необхідно запам’ятати, що смажену їжу хворим з фіброзом печінки не можна споживати. Така їжа містить токсичні продукти розпаду і окислення жирів (кетони, альдегіди, акролеїн та ін.), які можуть надавати на клітини печінки несприятливий вплив.
При фіброзі печінки кількість споживаних білків повинно відповідати фізіологічній нормі і складати, в середньому, 1 г на кг маси тіла. У деяких випадках (наприклад, при алкогольної хвороби печінки, неалкогольний жирової хвороби печінки та ін.) Вміст білка в раціоні рекомендується збільшити до 1,5 г на кг маси тіла. Білки тваринного походження (що містяться в молоці, м’ясі, рибі, яйцях) повинні трохи превалювати над рослинними і складати близько 55% від загальної кількості вживаного в їжу білка. Зміст вуглеводів в добовому раціоні у пацієнтів з нормально масою тіла не повинен перевищувати 300 – 350 гр. У осіб, що страждають на ожиріння, їх кількість має бути знижена у відповідність зі ступенем ожиріння. Одну з ключових ролей дієти пацієнтів з фіброзом печінки відіграють продукти (фрукти, овочі, ягоди, висівки), насичені значною кількістю неперетравлюваних вуглеводів (целюлози, геміцелюлози, пектинових речовин). Дані продукти містять велику кількість вітаміну С – найважливішого натурального антиоксиданту, який перешкоджає пошкодження печінкових клітин при різних хронічних захворюваннях печінки. Ці продукти також покращують екскрецію (виведення) холестерину з кишечника, стимулюють кишкову перистальтику, прискорюють жовчотворення і жовчовиділення з жовчовивідних шляхів.
Частим порушенням у пацієнтів з фіброзом печінки служить поліавітаміноз (недолік в організмі декількох вітамінів одночасно). Зазвичай це пов’язано з погрішностями в харчуванні і порушенням всмоктування вітамінів (особливо вітамінів А, Е, Д, К) в дванадцятипалій кишці, через недостатнє надходження в неї жовчі. Тому при розробці добового раціону необхідно приділити пильну увагу продуктам, які багаті різноманітними вітамінами.
Продукти які можна вживати при фіброзі печінки
- пшеничний хліб (бажано підсушений);
- сухе нездобне печення;
- супи з овочів (з протертими овочами, крупами);
- супи молочні (з крупами, макаронами);
- овочеві страви і гарніри з картоплі, буряка, цвітної капусти, моркви, кабачків, гарбуза (готують у вигляді пюре, а сирі овочі – подрібнюють на тертці);
- м’ясо (курятина, нежирні сорти телятини, яловичини). Готують на пару або в запеченому вигляді;
протерті і в’язкі каші з гречаної, вівсяної, рисової і манної круп, а також звичайні відварні макарони і вермішель; - нежирні сорти риби (приготовані на пару або у відварному вигляді);
- страви з фруктів (соки, пюре, компоти, киселі, запечені фрукти);
- молоко і молочні продукти (кефір, ацидофілін, ряжанка, кисле молоко, некислий сир, негострі сорти сиру);
- рослинні олії (соняшникова, кукурудзяна, оливкова) і вершкове масло додають відразу в готові страви, без попередньої кулінарної обробки;
- яйця (тільки парові омлети з білкової частини яйця);
- чай, чай з молоком.
Продукти які не рекомендується вживати при фіброзі печінки
- чорний хліб;
- здобні вироби;
- кондитерські вироби з крему;
- шоколад;
- какао;
- кава;
- морозиво;
- м’ясо (свинина, гусак, качка, баранина);
- субпродукти;
- жирні сорти риби (зубатка, палтус, осетрина та ін.);
- бобові;
- кислі сорти фруктів і ягід;
- маринади;
- соління;
- спеції;
- копченості;
- деякі овочі (цибуля, часник, редиска, редька, щавель, бруква, шпинат, білокачанна капуста);
- гриби;
- яєчний жовток;
- горіхи;
- м’ясні і рибні консерви;
- алкоголь;
- газовані напої;
- м’ясні і рибні бульйони.
27.03.2017 ufmm
Спеціальної дієти як такої при фіброзі печінки не існує. При даній патології призначається дієта (дієта номер 5 за Певзнером), яка використовується при лікуванні різних хвороб печінки і жовчовивідних шляхів. Суть цієї дієти полягає в наступному. Всім пацієнтам призначається дробовий режим харчування (5 разів на добу). Це необхідно для запобігання застою жовчі в печінкових тканинах. Дієта при фіброзі печінки передбачає виключення тушкованих, смажених, запечених страв.
Всі страви повинні подаватися на стіл в протертому, відвареному вигляді. Їх також можна готувати на пару. Крім того не можна при їх приготуванні застосовувати пассировку. Вся їжа повинна містити обмежену кількість солі (6 – 8 г / добу). Якщо у пацієнта спостерігаються набряки, то кількість споживаної солі на добу слід знизити до 3 г, так як вона сприяє посиленню набряклості. Енергетична цінність харчового раціону (кількість калорій / добу) для хворих з фіброзом печінки повинна бути на одному рівні з фізіологічною нормою. Хворий не повинен багато переїдати або, навпаки, недоїдати. Переїдання часто призводить до порушення жовчоутворення, утворення каменів у жовчному міхурі та стеатозу (надмірному відкладенню жиру в печінкових тканинах).
При фіброзі печінки потрібно строго стежити за кількістю вживаних жирів, білків і вуглеводів. Стандартна дієта номер 5 за Певзнером передбачає для таких пацієнтів добове споживання жирів на рівні 70 – 80 м Тварини ліпіди повинні обов’язково складати 2/3 від загальної кількості жирів, рослинні – 1/3. З тваринних жирів слід обмежити вживання жирів (свинячого, баранячого, яловичого). Ці жири містять багато холестерину і насичених жирних кислот. Їх вживання може сприяти розвитку стеатозу (жирової дистрофії печінки) і стеатогепатиту (запалення печінки на тлі її ожиріння). Рекомендованим тваринним жиром в цьому випадку є легкозасвоюване вершкове масло, що містить багато корисних для печінки речовин (вітамінів А і К, арахідонової кислоти). При фіброзі печінки особливо корисні рослинні олії (соняшникова, кукурудзяна, оливкова), так як вони активують процеси ліполізу (розпаду жирів), желчеобразования і жовчовиділення, а також сприяють нормалізації обміну холестерину в печінці. Рослинні масла багаті вітаміном Е (сильний антиоксидант). Необхідно запам’ятати, що смажену їжу хворим з фіброзом печінки не можна споживати. Така їжа містить токсичні продукти розпаду і окислення жирів (кетони, альдегіди, акролеїн та ін.), які можуть надавати на клітини печінки несприятливий вплив.
При фіброзі печінки кількість споживаних білків повинно відповідати фізіологічній нормі і складати, в середньому, 1 г на кг маси тіла. У деяких випадках (наприклад, при алкогольної хвороби печінки, неалкогольний жирової хвороби печінки та ін.) Вміст білка в раціоні рекомендується збільшити до 1,5 г на кг маси тіла. Білки тваринного походження (що містяться в молоці, м’ясі, рибі, яйцях) повинні трохи превалювати над рослинними і складати близько 55% від загальної кількості вживаного в їжу білка. Зміст вуглеводів в добовому раціоні у пацієнтів з нормально масою тіла не повинен перевищувати 300 – 350 гр. У осіб, що страждають на ожиріння, їх кількість має бути знижена у відповідність зі ступенем ожиріння. Одну з ключових ролей дієти пацієнтів з фіброзом печінки відіграють продукти (фрукти, овочі, ягоди, висівки), насичені значною кількістю неперетравлюваних вуглеводів (целюлози, геміцелюлози, пектинових речовин). Дані продукти містять велику кількість вітаміну С – найважливішого натурального антиоксиданту, який перешкоджає пошкодження печінкових клітин при різних хронічних захворюваннях печінки. Ці продукти також покращують екскрецію (виведення) холестерину з кишечника, стимулюють кишкову перистальтику, прискорюють жовчотворення і жовчовиділення з жовчовивідних шляхів.
Частим порушенням у пацієнтів з фіброзом печінки служить поліавітаміноз (недолік в організмі декількох вітамінів одночасно). Зазвичай це пов’язано з погрішностями в харчуванні і порушенням всмоктування вітамінів (особливо вітамінів А, Е, Д, К) в дванадцятипалій кишці, через недостатнє надходження в неї жовчі. Тому при розробці добового раціону необхідно приділити пильну увагу продуктам, які багаті різноманітними вітамінами.
Продукти які можна вживати при фіброзі печінки
- пшеничний хліб (бажано підсушений);
- сухе нездобне печення;
- супи з овочів (з протертими овочами, крупами);
- супи молочні (з крупами, макаронами);
- овочеві страви і гарніри з картоплі, буряка, цвітної капусти, моркви, кабачків, гарбуза (готують у вигляді пюре, а сирі овочі – подрібнюють на тертці);
- м’ясо (курятина, нежирні сорти телятини, яловичини). Готують на пару або в запеченому вигляді;
протерті і в’язкі каші з гречаної, вівсяної, рисової і манної круп, а також звичайні відварні макарони і вермішель; - нежирні сорти риби (приготовані на пару або у відварному вигляді);
- страви з фруктів (соки, пюре, компоти, киселі, запечені фрукти);
- молоко і молочні продукти (кефір, ацидофілін, ряжанка, кисле молоко, некислий сир, негострі сорти сиру);
- рослинні олії (соняшникова, кукурудзяна, оливкова) і вершкове масло додають відразу в готові страви, без попередньої кулінарної обробки;
- яйця (тільки парові омлети з білкової частини яйця);
- чай, чай з молоком.
Продукти які не рекомендується вживати при фіброзі печінки
- чорний хліб;
- здобні вироби;
- кондитерські вироби з крему;
- шоколад;
- какао;
- кава;
- морозиво;
- м’ясо (свинина, гусак, качка, баранина);
- субпродукти;
- жирні сорти риби (зубатка, палтус, осетрина та ін.);
- бобові;
- кислі сорти фруктів і ягід;
- маринади;
- соління;
- спеції;
- копченості;
- деякі овочі (цибуля, часник, редиска, редька, щавель, бруква, шпинат, білокачанна капуста);
- гриби;
- яєчний жовток;
- горіхи;
- м’ясні і рибні консерви;
- алкоголь;
- газовані напої;
- м’ясні і рибні бульйони.