Дисбактеріоз

15.12.2015 0

Дисбактеріозом кишечника найчастіше називають збій в його нормальній роботі. Прояви дисбактеріозу, так само, як і його причини, можуть бути абсолютно різними.
Офіційно такого діагнозу як дисбактеріоз не існує. Дисбактеріоз – не самостійна хвороба, а завжди наслідок яких-небудь інших захворювань. Сама по собі зміна складу кишкової мікрофлори – не головна проблема. Зазвичай, як тільки вилікувано основне захворювання, дисбактеріоз проходить сам собою. Якщо ж симптоми продовжують турбувати – людина не долікована. У такій ситуації продовжувати боротьбу безглуздо – треба шукати першопричину.

Причини дисбактеріозу кишечника

  • Антибіотики, тривале і безконтрольне їх застосування, низька якість препаратів, неправильний шлях їх застосування, необгрунтований прийом (наприклад: при нежиті, без призначення лікаря), призводить до зниження імунітету, який в свою чергу підсилює розмноження грибів (типу кандида), та інших умовно -патогенних мікробів (наприклад: стафілококи), приводячи до порушення рівноваги між корисними бактеріями і «поганими» мікробами. Крім того антибіотики, мають антимікробну дію, тобто вбивають бактерії, як чужорідні, так і корисні;
  • Хіміопрепарати, гормонотерапія, радіотерапія, вплив радіації, так само призводять до зниження імунітету, внаслідок чого порушується нормальна флора кишечника;
  • Нераціональне харчування, призводить до можливого розвитку дисбактеріозу, в тих випадках, якщо в раціоні переважають вуглеводи, білки тваринного походження і жири і відсутні свіжі овочі та фрукти. У цьому випадку відбуваються бродильні процеси в кишечнику, з подальшим розвитком гнильної флори. Вживання фруктів і овочів, які були вирощені з неконтрольованим кількістю пестицидів і добрив, які сприяють знищенню мікробів в кишечнику. Відсутність в раціоні кисломолочних продуктів;
  • Гострі або хронічні кишкові інфекції, призводять до витіснення нормальної флори кишечника і розмноженню патогенної;
  • Паразитарні захворювання кишечника (аскаридоз), виділяють речовини, які знищують мікроби нормальної флори кишечника;
  • Стани, що супроводжують зниження імунітету (онкологічні захворювання, цукровий діабет, цироз печінки, СНІД, та інші);
  • Недоношені діти, старечий вік, пов’язані зі слабкою імунною системою і віковими особливостями кишкової флори.

 

Як розпізнати дисбактеріоз

При виникненні дисбактеріозу, у людини можуть з’явитися болючі відчуття в животі, здуття і бурчання, запори або проноси, напади нудоти і печія. При відсутності позитивного ефекту від дієти, можна припустити, що розвинувся дисбактеріоз кишечника. У цьому випадку необхідно звернутися до гастроентеролога і здати аналізи.

Діагноз дисбактеріозу кишечника ставиться на підставі скарг хворого, об’єктивного обстеження та результатів мікробіологічного дослідження калу.
За допомогою об’єктивного обстеження, яке включає пальпацію живота, визначається болючість по ходу тонкого і / або товстого кишечника.
Мікробіологічне дослідження калу: проводиться для підтвердження діагнозу, дисбактеріозу кишечника.

Показання для мікробіологічного дослідження калу:

  • Кишкові розлади тривалого перебігу, в тих випадках, коли не вдається виділити патогенний мікроорганізм;
  • Тривалий період відновлення після гострих кишкових інфекцій;
  • Присутність гнійно-запальних вогнищ, які не піддаються антибіотикотерапії;
  • Порушення функції кишечника, у осіб, які піддаються радіотерапії, або впливу радіації;
  • Імунодефіцитні стани (СНІД, онкологічні захворювання та інші);
  • Відставання немовляти в фізичному розвитку і інші.

Правила забору калу для мікробіологічного дослідження: перед забором калу, за 3 дні, необхідно дотримуватися спеціальної дієти, яка виключає продукти, що підсилюють бродіння в кишечнику (алкоголь, молочно – кислі продукти), а так само будь-які антибактеріальні препарати. Кал збирають в спеціальний стерильний контейнер, забезпечений кришкою. Щоб правильно оцінити результати, рекомендується провести дослідження 2-3 рази, з інтервалом в 1-2 дні.

 

Дієта при дисбактеріозі кишечника

Дієтотерапія, є важливим моментом в корекції флори кишечника. При дисбактеріозі кишечника в першу чергу необхідно виключити вживання алкогольних напоїв, гостру, жирну їжу, копченості та продукти, які посилюють бродильні процеси в кишечнику: солодощі (торти, цукерки, і інші), домашні соління, квашену капусту. По-друге харчуватися необхідно дрібно, не менше 4-ох разів на добу. Під час їжі намагатися не пити воду, тому що вона розбавляє шлунковий сік і їжа погано перетравлюється. Виключити з раціону продукти, що підсилюють метеоризм (утворення газів) і перистальтику кишечника: бобові (квасоля, горох, соя та інші), хліб з висівками, газовані напої. Необхідно збільшити кількість білків в раціоні за рахунок м’яса (нежирного), приготованого в вареному або тушкованому вигляді. Намагатися не їсти свіжий хліб, перед вживанням трохи його просушити.

Всю їжу намагатися готувати з зеленню (петрушка, кріп та інші), так як вона посилює дію нормальної флори кишечника, проти патогенної. До продуктів, які підсилюють відновлення мікрофлори кишечника, відносяться: пшениця, рис, гречка, овес, свіжі овочі або салати, фрукти не кислих сортів. Незамінними продуктами для відновлення нормальної мікрофлори кишечника є всі молочнокислі продукти: кефір, ряжанка, кисле молоко та інші. Так само можна використовувати спеціальні продукти, які збагачені біокультурами: йогурти, біокефіри і інші. Відмінними властивостями пребіотика, володіє яблучне пюре, а так же воно має в’язку дію і рекомендується при проносах. Перед сном, рекомендується випити склянку кефіру.

  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1
(1 голос, в середньому: 5 з 5)