Дисбактеріоз

15.12.2015 0

Дисбактеріозом кишечника найчастіше називають збій в його нормальній роботі. Прояви дисбактеріозу, так само, як і його причини, можуть бути абсолютно різними.
За міжнародною класифікацією, хвороби з назвою «дисбактеріоз» не значиться. Замість нього використовується термін «дисбіоз». Дисбіоз кишечника в більшості випадків викликаний захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Якщо не знайти і не усунути його першопричину, то він так і буде докучати хворому.

 

 

Як розпізнати дисбактеріоз

При виникненні дисбактеріозу, у людини можуть з’явитися болючі відчуття в животі, здуття і бурчання, запори або проноси, напади нудоти і печія. При відсутності позитивного ефекту від дієти з великою кількістю кисломолочних продуктів можна припустити, що розвинувся дисбактеріоз кишечника. У цьому випадку необхідно звернутися до гастроентеролога і здати аналізи.
На сьогоднішній день найточнішими методами визначення дисбіозу є визначення наявності умовно-патогенних бактерій через видих пацієнтом повітря, а також узяття частинки тканини кишечника для подальшого дослідження.

Однією з основних причин дисбактеріозу може стати нераціональне харчування або незвична, екзотична їжа. Тут можливо відновити баланс в кишечнику за допомогою дієти та фізичної активності.

Також до дисбактеріозу можуть привести і пережиті хвилювання і стреси. У цій ситуації важливо відновити душевний спокій і дотримуватися дієти.

Можуть бути й інші причини дисбіозу кишечника, які бажано виявити. Цілком можливо, що ослаблений імунітет призводить до частих захворювань, від яких людина рятується антибіотиками. Тривалий прийом ліків ще більше пригнічує імунну систему і є причиною дисбалансу в кишечнику. Тому таким людям дуже важливо правильно і ретельно підбирати антибіотики, віддати перевагу сучасним препаратам, які більш щаднi для організму. Приймати їх слід суворо тоді і так, як зазначено в інструкції. На весь час лікування краще відмовитися від подразнюючих слизову оболонку шлунку і кишечника – жирних, гострих продуктів та алкогольних напоїв. Після завершення курсу, при виникненні ознак дисбактеріозу, можна пропити пробіотики (лінекс), які допоможуть частково відновити кількість втрачених корисних бактерій.

Існує поділ бактерій на пробіотики, пребіотики і синбіотики. Пробiотики складаються з корисних лакто-і біфідобактерій, які здатні жити в кишечнику більше 7 днів, Це вигідно відрізняє їх від таких же бактерій, що знаходиться в кисломолочних продуктах, які швидко виводяться з кишечника.

Пребіотики необхідні, щоб підтримувати кількість і життєдіяльність корисних бактерій, хоча напряму на організм вони не впливають. Пребіотики існують і в таких продуктах, як висівки, квасоля, горох, кукурудза, ріпчасту цибулю та інших. Такі речовини, як інулін або лактулоза додають в кисломолочну продукцію.

Синбіотики поєднують в собі перші два види бiотикiв, але їх призначають досить рідко через недостатню вивченiсть.

 

  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1
(0 голосів, в середньому: 0 з 5)