Шість простих способів усунути запах з рота

14.05.2017 0

 

Погодьтеся, дуже неприємно, коли ви зустрічаєте кого-небудь і раптом розумієте, що ваше дихання набуло несвіжого запаху кави або тунця, з’їденого на обід, а то і щось гірше. Споживана їжа і погана гігієна порожнини рота є двома основними причинами галитоза, або кажучи простою мовою, неприємного запаху з рота.

Як відомо, існує понад 600 видів бактерій, які живуть у роті. Багато з них виробляють смердючі гази під час перетравлення крихітних часток їжі, що залишилися між зубами і язиком. Одними з найбільш неприємних газів, що виробляються цими бактеріями, є сполуки сірки, які утворюються в процесі розщеплення білків. До речі, різкий запах часнику і цибулі також обумовлений вмістом великої кількості з’єднань сірки. Правильна щоденна гігієна ротової порожнини, яка включає в себе використання зубної щітки і нитки, полоскання, очищення язика, в сукупності з регулярними візитами до стоматолога, є важливим першим кроком у боротьбі з цією проблемою.

 

 

Однак, навіть при гарній зубній гігієні з рота може виходити поганий запах. Щорічно близько $ 1 млрд. витрачається на продукти, які освіжають дихання, такі як жувальні гумки і всілякі м’ятні цукерки, дія яких спрямована більшою мірою на маскування небажаного запаху, ніж на його усунення.
У разі, коли неприємний запах з рота став постійною проблемою, проконсультуйтеся зі своїм лікарем, оскільки це може бути ознакою більш серйозного захворювання.
На щастя, деякі звичайні продукти, з якими ми стикаємося щодня, допоможуть зберегти свіжість подиху.


Чай
Дослідження показують, що вживання несолодкого чорного або зеленого чаю сприяє запобіганню неприємного запаху з рота. Обидва види чаю містять антиоксиданти (поліфеноли), які допомагають знищувати зростання мікроорганізмів, які впливають на свіжість подиху. Правда, в зеленому чаї концентрація цих речовин значно вище, так як в процесі виробництва він обробляється іншим способом. У дослідженні, проведеному в Університеті Пейс (Нью-Йорк, США), було виявлено, що екстракт зеленого чаю ефективно бореться з декількома типами бактерій порожнини рота, запобігаючи їх розвитку. Поліфеноли також нейтралізують смердючі сполуки сірки.

Біо-йогурт
Нещодавно дослідники довели, що щоденне вживання в їжу близько 180 мл несолодкого йогурту здатне знизити кількість мікробів, що викликають сірководневий запах у роті. Справа в тому, що активні культури, такі як Lactobacillus Bulgaricus і Streptococcus Thermophilus, пригнічують розмноження бактерій, які є причиною поганого дихання. Також в результаті дослідження з’ясувалося, що у любителів йогурту знижено скупчення зубного нальоту, який призводить до розвитку захворювань періодонта. Робіть вибір на користь простого йогурту на основі пробіотиків, що не має в своєму складі цукор і інші добавки, оскільки солодкі компоненти сприяють активному росту бактерій в роті.

 

 

Вода
Намагайтеся частіше пити або полоскати водою ротову порожнину, тому що більшість бактерій, що викликають неприємний запах, є анаеробними, і найбільш сприятливою умовою для їх розвитку вважається сухість у роті. Таким чином, питна вода допомагає вимивати залишки їжі і бактерії, що застрягли між зубами. Вона також сприяє виробленню слини, яка діє в якості засобу для чищення.

Петрушка і базилік
Найчастіше неприємним дихання стає після з’їденого часнику чи цибулі. Це відбувається тому, що в них природним чином міститься близько 33 різних сполук сірки, які затримуються в роті, всмоктуються в кров і потім виділяються при видиху. У таких випадках петрушка і базилік допомагає освіжити дихання. Поліфеноли (речовини, які діють як антиоксиданти), що входять до складу цих трав, руйнують смердючі сірчані сполуки. Для кращого ефекту, слід об’єднати часник з базиліком або петрушкою в одній страві (наприклад, соус песто), оскільки окреме вживання зелені від часнику в різні прийоми їжі знижує переваги поліфенолів.

Яблуко і шпинат
Ще одне проведене дослідження показало, що вживання в їжу яблук і шпинату може пом’якшити неприємний запах часнику при диханні. За словами Шеріл Баррінгер, професора харчової науки і технології, поліфеноли, якими багаті ці продукти, також відмінно справляються з нейтралізацією сірчаних сполук.
Якщо думка про поєднання часнику і яблука звучить не зовсім привабливо, можна приготувати складне чесночное блюдо і подати його з яблуком або шпинатом. На щастя, смак шпинату прекрасно і гармонійно доповнюється часником.

Вишня і листя салату
На думку дієтолога Девіда Грота, автора багатьох робіт по здоровому харчуванню, вишні і салат латук також успішно борються з несвіжим диханням. Дослідження показали, що ці два продукти допомагають видалити запах метилмеркаптана, іншого пахучого газу, що вивільняється бактеріями ротової порожнини в процесі перетравлення залишків їжі.

 

 

  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1
(1 голос, в середньому: 5 з 5)