Середземноморська дієта сприяє лікуванню депресії

27.07.2018 0

 

Дієта має особливе значення, коли справа доходить до психічного здоров’я. У пацієнтів, що страждали на тяжку форму депресії і дотримувалися середземноморської дієти, було виявлено значне поліпшення симптомів, яке зберігалося протягом 6 місяців.

В ході одного з перших рандомізованих контрольованих досліджень, які вивчають вплив середземноморської дієти з підвищеним споживанням риб’ячого жиру на симптоми важких форм депресії, вчені виявили явний зв’язок між такою дієтою і зниженням вираженості симптомів захворювання.

«У той час як обидві групи продемонстрували значне поліпшення стану психічного здоров’я, учасники, що дотримувалися середземноморської дієти, зазнали більш виражене зниження тяжкості симптомів депресії (45%), в порівнянні з контрольною групою (27%)», – стверджує дослідник Наталі Парлетта. Доктор Парлетта є старшим науковим співробітником Центру Дослідження Здоров’я Населення при Університеті Південної Австралії, що знаходиться в Аделаїді.

 

Відсутність впливу добавок з вмістом риб’ячого жиру

Вивчення стану здоров’я населення показало наявність зв’язку між харчуванням і депресією. Автори дослідження відзначають, що це тільки друге контрольоване дослідження, що вивчає вплив середземноморського режиму харчування на людей з важкою депресією. Перше подібне дослідження, опубліковане трохи раніше, також включало в себе пацієнтів з помірною та важкою формами депресії.

У тому дослідженні було встановлено, що дотримання середземноморської дієти пов’язано зі значним поліпшенням показників депресії. Однак, на відміну від останнього дослідження, цей ефект тривав 3 місяці, а сам режим харчування не включав в себе харчових добавок з вмістом риб’ячого жиру.

Для подальшого вивчення впливу середземноморського режиму харчування на психічне здоров’я і якість життя людей з важкою депресією, дослідники набрали 152 учасника віком від 18 до 65 років (105 жінок і 47 чоловіків). У 38% учасників була діагностована депресія, а 36% приймали антидепресанти.

Учасники випадковим чином були розподілені на 2 групи: перша група дотримувалася традиційної середземноморської дієти з підвищеним споживанням риб’ячого жиру (75 осіб), а друга група була контрольною (77 осіб).

Група, що слідувала правилами середземноморського режиму харчування, пройшла початкову дієтологічну консультацію, а також брала участь в щотижневих групових семінарах по кулінарії, де учасники вивчали прості і недорогі дієтичні рецепти, а також могли брати додому страви, приготовані на семінарах.

Контрольна група брала участь в щотижневих зборах, які включали в себе такі соціальні заняття, як настільні ігри, книжкові клуби та обмін фотографіями. Учасникам були надані легкі закуски, такі як печиво з різними соусами, сир, крекери, кава, чай, сік або вода.

Стан учасників визначався на початковому етапі, а також після закінчення 3 і 6 місяців дослідження, з використанням перевірених і надійних методик. Початковий стан психічного здоров’я оцінювався за допомогою Шкали Оцінки Депресії, Шкали Оцінки Рівня Тривоги і Стресу, а також Методики Аналізу Якості Життя.

Наступні результати оцінювалися за допомогою Шкали Позитивних і Негативних Симптомів, Опитувальника по Дотриманню Середземноморської Дієти та Простої Дієтологічної Анкети. Щоб виміряти вплив добавок з вмістом риб’ячого жиру на психічне здоров’я, були взяті зразки еритроцитів крові і проаналізовані на наявність поліненасичених жирних кислот (омега 3 і 6).

Дослідники виявили, що середземноморська дієта була пов’язана зі значним зниженням рівня тривожності, кількості негативних симптомів, а також з поліпшенням якості життя в цілому. Доктор Парлетта висловила здивування в зв’язку з тим, що додаткове споживання риб’ячого жиру не чинило істотного впливу на тяжкість депресії.

«Ми намагалися поліпшити ці показники, так як попереднє дослідження показало, що у пацієнтів з депресією дуже низький рівень омега-3 жирних кислот, в порівнянні з середніми показниками по країні», – пояснює доктор.

Вплив харчування на психічне здоров’я недооцінюється

Вчені також виявили зв’язок між групами продуктів харчування і станом психічного здоров’я. Наприклад, вживання великої кількості овочів асоціюється зі зниженням рівня стресу і більш позитивними емоціями, а регулярне вживання фруктів призводить до зниження тривожності і більш позитивному ставленню до життя.

Споживання великої кількості овочів і фруктів сильно впливає на психічне здоров’я. А дотримання традиційної середземноморської дієти також знижує тягу до нездорових страв і перекусу, що позитивно позначається як на фізичному, так і на психічному стані.

Соціальна активність також зіграла важливу роль в поліпшенні психічного стану учасників дослідження.

«Середземноморська дієта – це більше, ніж просто режим харчування, це спосіб життя. Учасники готували і їли разом кожні два тижні. Кулінарні заняття були найпопулярнішими семінарами в наших експериментальних дослідженнях », – стверджує доктор Парлетта. Вона зазначила, що контрольна група також зустрічалася кожні два тижні для різних соціальних занять.

Основні обмеження наукової роботи полягали в тому, що оцінка стану пацієнтів проводилась за допомогою суб’єктивних методик, відбір учасників був дуже суворим, а саме дослідження було одностороннім. Учасники були в курсі, до якої групи дослідження вони належали, що позначилося на кінцевих результатах.

«Деякі люди приєдналися до дослідження, щоб навчиться правильно харчуватися, а також відвідати кулінарні курси, і були розчаровані, потрапивши в контрольну групу», – зазначає доктор Парлетта. З 152 обраних учасників, тільки 95 пройшли обстеження після закінчення 3 місяців дослідження, і всього лише 85 пройшли обстеження на шостому місяці.

Доктор Парлетта стверджує, що медична спільнота поступово визнає, наскільки важливу роль може грати харчування, особливо в області психічного здоров’я. «Мені б хотілося, щоб фахівці в області психічного здоров’я ставилися до цього серйозно і ретельно оцінювали режим харчування пацієнтів, коли вони приходять на консультацію».

Доктор Парлетта і її колеги пишуть роботу про економічні переваги дієтичного режиму харчування, що використовується в дослідженні. За її словами, результати виглядають багатообіцяючими.

Коментуючи результати дослідження, доктор Дрю Ремсі, професор психіатрії Колумбійського університету в Нью-Йорку і практикуючий психіатр-дієтолог, сказав, що «2017 став хвилюючим роком в області дієтологічної психіатрії. Тепер у нас є два рандомізованих контрольованих дослідження, які демонструють значну ефективність різних дієт і режимів харчування в лікуванні клінічної депресії».

Це дослідження ґрунтується на «кількох наукових підходах, що пов’язують споживання їжі з різними розладами настрою, особливо з депресією», – стверджує доктор Ремсі. «Вже кілька десятиліть відомо, що недолік певних поживних речовин, таких як вітамін В12 і фолієва кислота, може привести до розвитку клінічної депресії. Ці захоплюючі результати демонструють, що дієтичне харчування може стати важливою частиною лікування даного захворювання».

«Це важлива новина для фахівців в області психічного здоров’я. Потрібно близько шести тижнів, поки лікарські препарати почнуть діяти, а результатів психотерапії можна чекати місяцями. Коригування режиму харчування дає пацієнтам шанс почати шлях одужання вже сьогодні», – додав лікар.

Два дослідження показали, що навіть люди з важкою депресією можуть отримати користь від дієтичного режиму харчування, розвіюючи міф про те, що дієта може допомогти тільки пацієнтам з легкою формою депресії, стверджує доктор Ремсі.

«Ми також можемо стверджувати, що лікувальний режим харчування добре поєднується з іншими видами лікування».

Доктор Ремсі каже, що практикуючі лікарі, які намагаються бути в курсі останніх відкриттів доказової медицини, повинні включати дієту в програму лікування клінічної депресії.

Дослідники закликають лікарів звертати особливу увагу на харчування своїх пацієнтів.

 

  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1
(1 голос, в середньому: 5 з 5)