Корисні і шкідливі жири. Як вони впливають на здоров’я серця?

08.05.2017 0

 

Нове дослідження показує, що споживання корисних жирів і скорочення шкідливих жирів не знижує ризик серцево-судинних захворювань.

Дослідникам не вдалося довести, що раціон, в якому переважає висока кількість поліненасичених жирних кислот (містяться в рослинних оліях) над кількістю насичених (містяться в свинині, вершковому маслі), здатний зменшити ризик хвороб серця.

Вчені прийшли до висновку, що їх дослідження не виявило чітких доказів на користь поточних керівних принципів по кардіоваскулярним захворюванням, і рекомендації по харчуванню, засновані раніше на даних принципах, можуть зажадати своєї переоцінки.

Однак результати дійсно показали тісний зв’язок між споживанням в їжу великої кількості транс жирів, які частково є гідрогенізованими маслами, доданими в продукти для продовження їх свіжості, і підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань. Іншими словами, порада фахівців уникати споживання транс-жирів як і раніше актуальна.

Нове дослідження є мета-аналізом 72 попередніх досліджень за участю понад 600 тис. чоловік в 18 країнах.

За словами автора Раджива Чоудхурі, фахівця з серцево-судинних захворювань з Університету Кембридж (Англія), в даному звіті вчені спробували зробити більш комплексну оцінку жирних кислот шляхом об’єднання даних з усіх проведених раніше досліджень. В експерименті брали участь три категорії осіб: спочатку здорові люди, хворі на серцеві захворювання, а також люди, схильні до ризику захворіти.


Зниження ризику

Вчені вирішили з’ясувати роль жирів при виникненні ішемічної хвороби серця. Невизначеність даної ролі підняла питання про оптимальну кількість жирів, яку слід споживати людям з надмірною вагою.

Згідно з рекомендаціями лікарів, вживання в їжу поліненасичених жирів, які у великій кількості знаходяться в таких продуктах, як лосось і волоські горіхи, може знизити ризик серцевих захворювань. Щоб довести ефективність цих рекомендацій, вчені розглянули дані харчового раціону населення і маркери рівнів жирних кислот в крові, які вважаються більш точним показником структури харчування, ніж проста оцінка наявних відомостей про дієту. Аналіз показав, що з споживанням в їжу певних типів жирів, таких як лінолева і арахідонова кислоти, які є поліненасиченими жирними кислотами, вплив на розвиток ризику серцево-судинних захворювань сильно змінюється, незважаючи на те що, дослідники розглядали жири однієї харчової групи.

Інше дослідження не знайшло жодних доказів, що додатковий прийом жирних кислот омега-3 і омега-6 може знизити ризик хвороб серця. Дослідники відзначили, що з цього питання необхідні додаткові дослідження, особливо для визначення, як омега-3 добавки можуть допомогти запобігти серцево-судинним захворюванням у здорових людей.

Що слід робити людям, виходячи з отриманих результатів? На думку вчених, людям слід отримувати корисні жирні кислоти з їжі, джерелом яких вона є, замість додаткового прийому у вигляді таблеток і капсул. Однак дані результати не є підставою для включення в раціон продуктів, багатих насиченими жирами, таких як червоне м’ясо, сало і вершки. Інші дослідження показують, що деякі люди, які намагаються скоротити кількість споживаних насичених жирів, з’їдають більше вуглеводів, замість того, щоб зробити вибір на користь здорової їжі.

Якщо з раціону виключаються червоне м’ясо і м’ясопродукти, то вони повинні бути замінені горіхами, жирною рибою і корисними рослинними оліями, а не білим рисом, білим хлібом, картоплею, солодкими напоями або іншими рафінованими вуглеводами.


 

Продукти корисні для здоров’я серця

За словами Лінди Ван Хорн, професора превентивної медицини, дослідника в області дієтології Північно-західного Університету Фейнберг (Чикаго), прес-секретаря Американської Асоціації Серця, яка не брала участі в дослідженні, отримані дані не змінюють потреби в здоровому харчуванні, вони лише вказують, що не всі жирні кислоти мають однаковий склад.

У науковій роботі питання про збільшення споживання поліненасичених жирів і обмеження насичених, що лежать в основі рекомендацій по кардіоваскулярній профілактиці, мають безперечні докази. Однак в дослідженні зовсім не розкрито поняття «високого» і «низького» споживання жирних кислот, а також не дано визначення, яким саме має бути спільна сумарна кількість споживання жирів.

Висновки не вносять будь-яких змін в дієту, рекомендовану Американською асоціацією Серця, бо саме дослідження точно не стверджує, що насичені жири є проблемою. В даний час фахівці даної асоціації рекомендують споживати не більше 6% від загального обсягу добової норми калорій, що поступають з насичених жирів.

Професор додала, що насичені жирні кислоти і транс-жири все також повинні бути обмежені в нашому раціоні, а ось поліненасичені жири з соняшникової олії, і мононенасичені жири, що містяться в оливковій олії, як і раніше корисні для приготування їжі.

Дієта з високим вмістом овочів, фруктів, цільного зерна, несолоних горіхів і риби залишається найкращим варіантом харчування, що дозволяє зберегти здоров’я серця.

 

  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1
(0 голосів, в середньому: 0 з 5)