Дворазове харчування допомагає схуднути

05.01.2016 0

Напевно, ви не раз чули про те, що дробове харчування, яке полягає в частому споживанні невеликої кількості їжі протягом дня, є хорошим способом вгамувати голод і збільшити швидкість обміну речовин, при спробі схуднути. Однак, остаточні результати нового дослідження, опубліковані в журналі Diabetologia, можуть кардинально змінити стратегію вашої дієти. Дослідження припускає, що більш ранні прийоми двох великих порцій їжі і подальше виключення вечері може призвести до більшої втрати ваги, ніж споживання шести маленьких порцій протягом дня.

Провідний автор наукової роботи, доктор Хана Кахлева зазначила, що експериментальні та клінічні дослідження впевнено підтримують позитивний ефект від періодичного голодування.


Дослідження

Дослідники з Чехії спостерігали 54 пацієнта з встановленим діагнозом – цукровий діабет другого типу протягом 24 тижнів. Учасників дослідження розділили на дві групи, після чого вчені перевели їх на спеціальну дієту, при якій щоденна норма споживання енергії була знижена на 500 калорій. У середньому денний харчовий раціон пацієнтів складався з 50-55% вуглеводів, 20-25% білків і менше 30% жирів.

Протягом перших 12 тижнів одна група дотримувалася триразового харчування: сніданку, обіду і вечері, і також їм були наданi 3 легких перекусу між основними прийомами їжі. Режим харчування іншої групи складався з щільного сніданку між 6.00 – 10.00 годинами ранку і великою порцією їжі на обід між 12.00 і 16.00 годинами. На прохання вчених, наступні 12 тижнів учасники не змінювали свій режим харчування, приймаючи їжу за схемою, заданою на початку дослідження.

Згідно з отриманими результатами, в обох груп спостерігалися значне зниження ваги і зменшення кількість жиру в печінці. Група, яка щодня з’їдала тільки великі порції сніданків і обідів, найбільше схудла протягом кожної 12-тижневої сесії. Також у цих пацієнтів було виявлено зниження рівня цукру в крові натще, а це означає, що вироблення інсуліну в організмі відбувалася більш ефективно.
Час і частота прийомів їжі, як виявилося, не впливають на функції бета-клітин, які виробляють інсулін, а також на кліренс глюкози, тобто наскільки швидко організми учасників були здатні переробити цукор і позбутися від нього.


 

 

Думка незалежного експерта

Як зазначає Меліна Джамполіс, консультант з фітнесу і правильному харчуванню, дослідження представляє інтерес, але, на жаль, даний режим харчування навряд чи придатний для повсякденного життя, оскільки людям не слід пропускати вечірні прийоми їжі щодня. Вона також стурбована тим, що, можливо, обидві групи, в кінцевому рахунку, що не з’їдали однакову загальну кількість калорій, адже харчуючись шість разів на день, важко контролювати калорії. Дослідники визнають, що зробивши все можливе для того, щоб забезпечити обом групам споживання рівної кількості калорій, група, з’їдає більше порції їжі всього два рази в день, цілком імовірно, споживали меншу кількість.

Незважаючи на те, що дане дослідження було невеликим, Джамполіс наполягає на результатах ранніх досліджень на підтримку споживання легкої вечері в кінці дня.

За її словами, більшість людей споживають основну кількість калорій від добової норми саме пізно ввечері, коли організм найменш активний. В умовах пасивного стану чутливість до інсуліну падає. Одне з недавніх досліджень показало, що ходьба після вечері протягом всього 15 хвилин допомагає знизити ризик розвитку діабету. Голодування в період між обідом і сніданком наступного дня може мати такий же ефект.


 

 

Висновок

Намагайтеся не пропускати вечерю. Сніданок і обід повинні бути щільними, а ось останній вечірній прийом їжі повинен містити низьку кількість калорій.

  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1
(0 голосів, в середньому: 0 з 5)