Народні засоби для лікування ангіни

11.10.2016 0

 

Для лікування ангіни існує велика кількість народних засобів, які в залежності від виду впливу діляться на кілька категорій.

Групами народних ліків, що застосовуються для лікування ангіни, є:

  • жарознижуючі засоби;
  • загальнозміцнюючі засоби;
  • засоби для полоскання.

Жарознижуючі засоби при ангіні

Застосування лікарських рослин, які мають жарознижуючий ефект, допомагає боротися з основним симптомом ангіни – високою температурою.

Жарознижуючим ефектом володіють такі рослини:

  • ромашка;
  • журавлина;
  • малина;
  • шипшина;
  • липа.

 

Ромашка
Крім зниження температури, ромашка збільшує потовиділення, що знижує інтоксикацію при ангіні. Також препарати на основі цього компонента нормалізують діяльність кишечника і стимулюють апетит.
З ромашки готується відвар, для якого столова ложка сировини заварюється окропом. Після 2 години настоювання відвар необхідно давати пацієнту з ангіною протягом дня. Крім вживання ромашки всередину, ця рослина застосовується для проведення клізм. Настій ромашки, приготований зі склянки води і 2 столових ложок сухих суцвіть, з’єднати з соняшниковою олією (50 мілілітрів) і за допомогою спринцівки ввести розчин в задній прохід. Така процедура дозволяє знизити температуру на 0,5 – 1 градус.
Протипоказаннями для застосування ромашки є непереносимість цього компонента.

Журавлина
Ягоди журавлини не тільки допомагають боротися з температурою при ангіні, але і надають антисептичну дію, пригнічуючи діяльність шкідливих мікроорганізмів. Також препарати з журавлини підсилюють імунні функції і покращують загальний стан організму. Щоб приготувати напій з журавлини, слід 150 грам ягід розтовкти і вичавити з них за допомогою марлевої тканини сік. Макуху (залишки ягід) залити літром води і довести на вогні до кипіння. Одержаний відвар з’єднати з журавлиним соком і медом.
Не рекомендується журавлина тим пацієнтам, які страждають захворюваннями печінки або підвищеною кислотністю шлункового соку. Пити журавлині напої слід після їди, а після вживання необхідно полоскати водою ротову порожнину.

Малина
Напої з малини застосовуються як засіб, що знижує температуру і рівень інтоксикації пацієнта. Також ця рослина має знеболюючий ефект. Малинове варення можна додавати в чай по 1 – 2 чайні ложки, а зі свіжих ягід готувати сік. Для соку потрібно 150 – 200 грам ягід розтерти з цукром або медом і розбавити кашку, що вийшла 2 склянками окропу. Приготувати ліки проти ангіни можна також з листя малини. Для цього свіже листя в кількості 100 грам слід залити гарячою водою і протримати на пару 10 – 15 хвилин. Пити відвар потрібно протягом дня.

Протипоказаннями для препаратів з малини є:

  • вагітність;
  • бронхіальна астма;
  • виразка шлунку;
  • мочекам’яна хвороба;
  • подагра.

Шипшина
Шипшина багата на вітамін С, тому корисна не тільки для зниження температури, але і для ефективного протистояння інфекції. Щоб приготувати відвар, столову ложку ягід потрібно розтовкти і залити склянкою води. Поставити на вогонь і протримати 15 хвилин, не допускаючи інтенсивного кипіння. Одержаний обсяг слід розділити на порції по 100 – 150 мілілітрів і вжити протягом дня між прийомами їжі. Шипшина збільшує згортання крові, тому не рекомендована при таких хворобах як тромбофлебіт, серцева недостатність. Також слід утримуватися від напою з шипшини тим людям, які хворіють на виразку або гастрит. Кислоти що входять до складу шипшини можуть пошкодити емаль зубів. Тому після її вживання слід обполіскувати рот водою.

Липа
Липа має жарознижуючий, потогінний і відхаркувальний ефект. До складу липи входить велика кількість вітаміну А і С, які дозволяють краще справлятися з ангіною. Щоб приготувати чай з липи, слід столову ложку суцвіть заварити склянкою окропу. Напої з липи надають навантаження на серце, тому людям з серцевими захворюваннями слід обмежуватися однією чашкою липового чаю в день.


 

Загальнозміцнюючі засоби при ангіні

До складу таких засобів входять рослини, які містять велику кількість вітамінів, органічних кислот, мікроелементів. Ці речовини зміцнюють захисні сили організму, дозволяючи йому боротися з ангіною.

Рецептами для зміцнення організму є (одна частина сировини дорівнює столовій ложці, частина води – одній склянці):
Чай з горобини. 1 частину сухих ягід залити 1 частиною окропу і залишити настоюватися кілька годин. Приймати по одній третині склянки тричі на день.
Редька з медом. Слід взяти чорну редьку, зрізати верхівку і в отвір залити мед. Залишити на ніч, після чого приймати настояний в редьці мед по одній чайній ложці. Увечері процедуру з медом і редькою повторити.
Прополіс. Прополіс потрібно розрізати на дрібні фракції і смоктати після їжі. Також перед сном можна покласти шматочок прополісу за щоку або під язик.
Відвар інжиру. Сухі ягоди розрізати на дрібні частини, після чого 1 частину сировини залити 2 частинами води. Витримати на вогні близько 5 хвилин, після чого розділити весь обсяг на кілька частин і випити протягом дня.
Алое з медом. 1 частину м’якоті алое необхідно змішати з 3 частинами меду. Приймати суміш слід по чайній ложці після їди.
Яблуко з цибулею. Слід взяти яблуко і цибулину середніх розмірів і натерти на тертці або подрібнити в блендері. У яблучно-цибульну кашку додати 2 частини меду. Приймати засіб 3 – 4 рази на день по одній чайній ложці.


 

 

Засоби для полоскання при ангіні

Полоскання горла препаратами на основі рослинних компонентів дозволяє зменшити набряклість тканин, знизити больові відчуття і запобігти розмноженню бактерій на слизовій. Проводити процедури слід по 5 – 6 разів на день.

Засобами для полоскання є (одна частина сировини дорівнює столовій ложці, частина води – одній склянці):
Буряковий сік. Натерти буряк на тертці, віджати сік і полоскати їм горло. За такою ж аналогією можна приготувати сік з моркви, який використовується самостійно або розведений з соком буряка.
Журавлиновий сік. Потовкти 3 частини свіжих або розморожених ягід, змішати з 1 частиною води. Додати мед і проводити процедури, після яких рот слід обполіскувати водою.
Настій часнику. 1 частина подрібненого часнику розвести 1 частиною теплої води. Настояти 5 – 10 хвилин, процідити і використовувати для полоскання.
Хвойний відвар. Ялинову хвою (100 грам) слід дрібно нарізати, залити 2 частинами води і протримати на вогні, не допускаючи сильного кипіння, протягом 20 хвилин.

Також для полоскання можна використовувати відвари звіробою, шавлії, ромашки, календули, чебрецю.

  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1
(0 голосів, в середньому: 0 з 5)